Hirdetés

Ezek a legjobb gasztrokönyvek karantén idejére

Grillkebab

Isteni grillezettcukkini-salátával!

Vargányás gnocchi

Imádjuk a vargányát!
Hirdetés

Ezek a legjobb gasztrokönyvek karantén idejére

Biztos ti is úgy vagytok vele, hogy van egy hosszú listátok azokról a könyvekről, amiket nyugdíjas korotokban el akartok olvasni. Hiszen addig úgysem lesz rá idő. Talán most, a szobafogság idején mégis sor kerülhet néhány könyvre a kupacból – mi most a gasztrofilmek és -sorozatok után gasztronómiai témájú könyveket ajánlunk nektek.
Hirdetés

Anthony Bourdain: A konyhafőnök vallomásai – Mi zajlik a kulisszák mögött?

Nem tudom, lehetne-e más könyvvel kezdeni ezt az ajánlót, mint ezzel? Biztos sokan olvastátok már a két éve elhunyt szakácslegenda, Anthony Bourdain könyvét karrierje kezdeti éveiről, de ha még nem, akkor itt az alkalom nekiállni! Ha pedig már olvastad, akkor előveheted újra, hiszen rendkívül pörgős, szórakoztató könyv, amit élvezet olvasni, főleg, ha mögé képzeljük a fiatal Bourdaint.

Bourdain Könyv

Bár a könyv írása óta az éttermek világa rengeteget változott – és most is éppen változik, hiszen nem tudhatjuk, mi lesz majd a járvány után –, azt tökéletesen megmutatja a mű, hogy milyen az, amikor valaki maximálisan munkájának szenteli az életét, és tényleg a gasztronómia megszállottja. A könyv után pedig elkezdhetitek Bourdain öt Emmy-díjjal kitüntetett sorozatát, a Nem séfnek való vidéket is. Reméljük, nem lesz olyan hosszú a karantén, hogy mind a kilenc évadra sor kerüljön!

Tericum Kiadó, 2019, 3970 Ft

Frances Mayes: Napsütötte Toszkána 

Ez a könyv mindenkinek kötelező, aki szereti a gasztronómiát és Olaszországot – márpedig a kettő többnyire együtt jár. Úgy tűnik, sajnos jó ideig nem juthatunk el kedvenc olasz helyeinkre, ám addig is nagyot javíthat kedélyállapotunkon ez a regény. Ami nemcsak regény, hanem egyben útleírás, szakácskönyv és társadalomrajz is, miközben számos receptet gyűjthetünk belőle. Frances Mayes azt meséli el, hogyan kezdett új életet és teremtett új otthont amerikai nőként Olaszországban, miközben bemutatja az olasz történelmet és gasztronómiát is. 

E-könyv, Bookline, 2970 Ft

Fotó: Kalas Györgyi

Cserna-Szabó András – Fehér Béla: Ede a levesben – Gasztrokrimik

Mindannyian Mikszáth hasából bújtunk elő, vallják a könyv szerzői, akiktől korántsem idegen a gasztronómia. Ez a könyv a történelem iránt fogékony olvasóknak ajánlott leginkább, megismerhetjük belőle a magyar konyhaművészet történetét a kezdetektől napjainkig, az összes igaz és városi legendát, nagyevő színészek, írók és írófeleségek anekdotáit – könnyed stílusban előadva. Mindehhez a szerzők recepteket is közölnek. 

Kicsit hezitáltam, hogy Cserna-Szabó Andrásnak melyik könyvét ajánljam, felhívnám a figyelmet azért a Darida Benedekkel közösen írt Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan című könyvére is. Ez szintén rengeteg történelmi ismeretet, valamint 52 macskajajra ajánlott receptet tartalmaz. De mivel a másnaposságot alapvetően biztosító hatalmas bulik sajnos egy időre megszűntek, így egyelőre a gasztrokrimiket ajánlom.

Magvető Könyvkiadó, 2014, előjegyezhető

Frances Case: 1001 étel, amit meg kell kóstolnod, mielőtt meghalsz

Ez sem egy új könyv, de annál jobb és alaposabb. A világ legjobb élelmiszereit mutatja be oldalról oldalra, hangsúlyozom tehát, hogy itt nem receptekről van szó, hanem alapanyagokról. A sárga rókagombáról, a marokkói pácolt olajbogyóról, a taleggio sajtról, a rombuszhalról, a türingiai rostbratwurstról, de persze most nem fogom mind az 1001 dolgot felsorolni. Hozzám hasonló alapanyag-mániásoknak egyszerűen kötelező a könyv, és edukációs célra is kiváló. Mondjuk most, hogy újra elővettem, kissé elszomorodtam. Már csak távoli múltnak tűnik, amikor még lehetett utazni és új ízeket felfedezni. 

Gabo Könyvkiadó, 2009, 9999 Ft

Fotó: Kalas Györgyi

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás: Bűvös Szakács

Ezt a könyvet profiknak, illetve hard core gasztrorajongóknak ajánlom. Molnár B. Tamás írásai eredetileg a Magyar Nemzetben jelentek meg 2003 és 2011 között, és nagyon sokan ezekhez az írásokhoz kötik a magyar gasztroforradalom kezdetét. Molnár B. Tamás először mutatta meg a hazai közönségnek és a séfeknek is, hogy miért fontos minőségi alapanyagokat használni, és milyen is a jó konyha. A Bűvös Szakács című kötet tulajdonképpen szórakoztató konyha és kultúrtörténet, egy világutazás Párizstól Peruig. Rengeteg ország konyhájáról olvashatunk, miközben minden íráshoz kifinomult recepteket is kapunk. 

Magyar Gasztronómiai Egyesület, 2017, 5500 Ft

Fotó: Kalas Györgyi

Peter Menzel: Hungry Planet – What the World Eats

Végezetül egy csodálatos fotóalbumot ajánlok nektek, ami egyébként itthon is kapható és rendelhető. Ez a könyv 30 család életébe nyújt bepillantást a világ minden tájáról, Egyiptomtól kezdve Görögországon át Amerikáig, és fantasztikus fotókon keresztül láthatjuk, milyen ételeket esznek különböző családok egy hét alatt. A könyv egy gyönyörű és lenyűgöző világkörüli utazás, miközben bemutatja, mennyire fontos az ember életében az étel, ami mindannyiunkat összeköt ezen a bolygón.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások