Hirdetés

Ezen beájulsz! Futurisztikus kaják és 3D nyomtatós étterem

Mexikói pulled pork taco

Tortilla házilag

Fűszeres, sült karfiolos-paradicsomos saláta

Chili, sült paprika, és még rengeteg minden
Hirdetés

Ezen beájulsz! Futurisztikus kaják és 3D nyomtatós étterem

El kell fogadnunk a tényt, hogy a technológia egyre növekvő fejlettsége az étkezésünkre is hatással van. Persze az innováció már rég elindult, és kiemelkedő állomása volt amikor például elkezdhettünk kaját rendelni egyetlen alkalmazás segítségével úgy, hogy a futár megérkezéséig semmi interakcióba nem kerültünk más személlyel. Ezen kívül egyre több menő étteremben rendelhetünk hagyományos étlap helyett tabletről, illetve értékelhetünk helyeket a telefonunkról, mindössze egyetlen gombnyomással. A Food Ink nevezetű étterem még tovább ment, és a 3D nyomtatós technológiát emelte magasabb szintekre, mégpedig úgy, hogy speckó nyomtatókkal készítik a rendeléseket.
Hirdetés

Nálunk még nem lehet ilyen hightech éttermekbe botlani, de ha esetleg elugranátok egybe, akkor Londont javasoljuk úticélnak, ahol a világ első ilyen állandó étterme, a Food Ink is található. Természetesen a dolognak művészeti vonatkozása is van, az étterem saját magát egy olyan futurisztikus helynek nevezi, ahol találkoznak a finom ételek a művészettel, filozófiával és a jövő technológiáival. A lényeg, hogy itt tényleg csak részben van szükség emberi beavatkozásra a menüsor elkészítése során, ugyanis az ételek a 3D nyomtatók segítségével kerülnek a tányérra, ami után már szinte csak a díszítés marad a séfek feladata. Már amennyire igényli egy ilyen fogás a díszítést, hiszen az alap eljárás miatt eleve művészien pakolódnak egymásra a rétegek a nyomtatókból, különleges formákat alkotva.

Azért pedig, hogy még inkább meglegyen a menő technikai feeling, még a székek és a bútorok is 3D nyomtatós eljárással készültek. Annyit azért hozzáfűznénk, hogy nyilván nem lehet bármit rendelni, hiszen még nem tud mindenféle anyagot feldolgozni a gépezet, de ha a fogások alapjai megfelelőek (tészta, hummusz, püré stb.), akkor végül tényleg csak minimális emberi beavatkozásra van szükség.

A képeket elnézve azért minimum egy egész menüsor szükséges ahhoz, hogy jól lakjon az ember, de az fix, hogy ide ellátogatva nem mindennapi élményben lehet részünk. Hiszünk benne, hogy egyszer hozzánk is elér ez a frankó eljárás és nem sokára mi is futurisztikus kajákkal tömhetjük tele magunkat. Aztán persze még az is elképzelhető, hogy a távoli jövőben a hologramos telefonunkról üzenünk az otthoni 3D robotnyomtatónknak, hogy dobjon össze nekünk vacsira egy jó bolognait. 😀 De erre azért feltehetőleg még nem ebben az évszázadban kerül sor, szóval érjétek be addig is egy videóval!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások