Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Finom csapatépítésen jártunk a Felelős gasztrohőssel

Cookie-torta - OMG!

Hiánypótló alkotás
Hirdetés

Finom csapatépítésen jártunk a Felelős gasztrohőssel

A Felelős gasztrohős csapata egy ideje már azon munkálkodik, hogy megismertesse mindenkivel a tudatos étkezés fontosságát. Hiszen a legtöbb háztartási hulladékot az termeli, ha messziről ideszállított, agyon csomagolt élelmiszereket fogyasztunk. Ezek többségét ráadásul rengeteg vegyszerrel kezelik, hogy ne menjen tönkre amíg ideér. Ha ehelyett magyar, szezonális alapanyagokat választunk, sokat tehetünk a környezetünkért és az egészségünkért is.
Hirdetés

A Felelős Gasztrohős szuper grafikákkal ellátott naptárját már mi is bemutattuk: ebben összeszedték, melyik hónapban mely zöldségek és gyümölcsök érhetők el a hazai termelőktől, most pedig egy újabb kezdeményezéssel segítik a szezonális étkezést. Az általuk kifejlesztett PróbatÉtel nevű, felnőtteknek szóló, csapatépítő kalandpályája játékos formában mutatja be a tudatos táplálkozás alapjait. Milyen friss zöldségek érhetők el februárban? Hogyan kell helyesen szelektálni a hulladékot? Mit jelentenek pontosan az élelmiszerek csomagolásán megjelenő címkék? (Bár a legjobb, ha az étel inkább egyáltalán nincs becsomagolva.) Milyen magyar élelmiszerekkel válthatók ki a legnépszerűbb superfoodok, mint a chiamag, a kókuszolaj és a kesudió? Milyen halakat ehetünk etikus forrásból?

A PróbatÉtel minden állomásán valami fontos feladattal találkozunk, amit csoportosan, bekötött szemmel, sok nevetéssel vegyítve lehet megoldani. Közben az ember automatikusan megtanulja, milyen dolgokra figyeljen, ha tudatosan és szezonálisan szeretne étkezni, – hiszen minden apró lépés nagyon sokat számít!

Lehel Zsuzsanna, a csapat vezetője azt is elmondta, azért szeretnék minél több munkahelyre eljuttatni ezt a kalandpályát, mert egyre többen vannak, akik szeretnének tudatosabban élni, de a környezetük nem támogatja, sőt esetleg cikizi őket. Közösen azonban minden életformaváltás könnyebb, így ez is. Ha összefognak egy iroda dolgozói, hogy senki ne rendeljen ebédet (ez az egyik legkörnyezetszennyezőbb módja az étkezésnek, rengeteg műanyag csomagolással és felesleges üzemanyag kibocsátással jár) máris nagyon sokat tett az adott közösség a környezetért.

Ha összefognak, és közösen vásárolnak a piacon, vagy ötletekkel segítik egymást abban, milyen zöldséggel váltsák ki az avokádót, – ami az utóbbi időben az egyik legdivatosabb, ugyanakkor legkörnyezetszennyezőbb élelmiszer. De a Felelős Gasztrohősök segítenek abban is, hogy a szintén nagyon elterjedt, de nem túl környezetbarát Valentin-napi epret, mivel lehetne kiváltani. Aki készen érzi magát egy kis szemléletváltásra, nagyon sok tippet talál az oldalukon.

A  PórbatÉtel nevű kalandpálya megrendelhető csapatépítőkre a Felelős Gasztrohős oldalán, – a játékból terveznek egy némileg egyszerűsített változatot is, amit pedig iskolákba vinnének el. És aki már ma szeretné elkezdeni a tudatos, szezonális étkezést, azoknak felsoroljuk, mely zöldségek érhetők el ebben a hónapban frissen, hazai termelőktől.

Február hónapban megterem a fejes saláta, a fodros kel, a madársaláta, a rukkola, és a spenót. Szóval nem igaz, hogy ilyenkor nincs semmi! Jól tárolható, tehát hazai forrásból beszerezhető az alma, burgonya, bab, cékla, csicsóka, dió, káposzta, fekete retek, fekete gyökér, karalábé, kelkáposzta, kínai kel, körte, lilahagyma, mandula, mogyoró, pasztinák, petrezselyemgyökér, póréhagyma, sárgarépa, sütőtök, torma, zeller. Így felsorolva nem is olyan kevés ugye? Fussuk át ezt a listát, mielőtt kosárba tennénk egy újabb mexikói avokádót, vegyszeres görög epret, spanyol paradicsomot, vagy olasz cukkinit!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások