Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Ha jót akartok magatoknak, menjetek “A másik boltba”

Skót tojás - OMG!

A legjobb, ami egy tojással történhet

Epres málnaleves

Extra gyümölcsös!
Hirdetés

Ha jót akartok magatoknak, menjetek “A másik boltba”

“A másik bolt” nem is egy bolt, hanem szinte fogalom. Nem csak a Wekerletelepen, hanem lassan az egész városban. A bolt Willmann Fábián nevéhez kötődik, akit azonnal fel lehet ismerni jellegzetes kalapjairól. De ez éppen azért egy “másik” bolt, mert minden itt dolgozó személyiségét magán viseli, és mindenki hozzátesz a helyhez valamit. Egy igazi elvarázsolt, közösségi hely, ahol nem mellesleg nagyon jó ebédet főznek, és most már kovászos kenyerek is sülnek.
Hirdetés

Willmann Fábián Németországban nőtt fel, anyukája magyar, apukája német. 1997-ben érkezett Magyarországra tanulni, és azzal a lendülettel itt is maradt. “Rögtön úgy éreztem, hogy hazaértem. Az én mentalitásomtól a németes precizitás mindig is messze állt, és Budapesten sokkal inkább otthon éreztem magam” – meséli Fábián, aki öt évvel később költözött a kispesti Wekerletelepre, aminek azóta is nagy rajongója.

A tulajdonos, Willmann Fábián. Fotó: Mudra László

Érdekes módon egyébként A másik bolt pont egy német, Hamburgban található delikát mintájára jött létre. Persze jóval több, mint annak a koppintása, hiszen minden itt dolgozó hozott magával egy kis sztorit, és azt beletette a boltba. A bolthoz a tulajdonos mellett ugyanúgy hozzátartoznak az alkalmazottak. A lelkesen kísérletező Bence, a kézművescsokoládé-készítéssel foglalkozó Péter és két gyereke (akiket nem adtak óvodába, így sok időt töltenek itt), és a gasztroblogot vezető Dorka ugyanúgy, és a tökéletes kávét készítő Melinda. Fábián hangsúlyozza, hogy nem is alkalmazottként tekint rájuk, hiszen nélkülük nem lenne ilyen A másik bolt. Ami mára nemcsak a környékbeliek kedvence lett, hanem a gasztroturisták egyik zarándokhelye is.

A másik bolt a Wekerlén. Fotó: Mudra László

Fábián 2008-ban nyitotta első boltját a Wekerlén, ami egy kicsi, alig 10 négyzetméteres borbolt volt. Egy virágbolt másik felét bérelték ki erre a célra. Az árukapcsolás működött: azok a férfiak, akik betértek virágért, többnyire bort is vettek. Közben Fábián felesége átvette a virágbolt üzemeltetését, így az egész helyiség az övék lett. Már egész jól működött minden, amikor Fábán egy véletlennek köszönhetően beleszeretett a lila krumpliba.

Fotó: Mudra László

Megismerkedett egy termelővel, lenyűgözte a krumplik sokszínűsége, és elhatározta, hogy a borok mellett ezt is árulni fogja. A mostani delikát bolt őse tehát egy krumpliszaküzlet volt. Amikor valaki kereste Fábiánt a borboltban, a felesége mindig mondta, hogy “nem itt van, hanem a másik boltban”. Aztán rajta is maradt a név, hogy A másik bolt.

Fotó: Mudra László

A tulajdonos azt mondja, maga sem gondolta, hogy egy ilyen speciális üzlet a Wekerlén életben marad, de az idő őt igazolta. A másik bolt egyre népszerűbb lett, és a kínálat is folyamatosan bővülni tudott. Már jó pár éve nem csak krumplit lehet kapni, hanem mindenféle válogatott, jó minőségű élelmiszert. Hús és sajtáru, olívaolajak, borok, kézműves sörök, fűszerek, szuper kávé és a város legjobb pékségeiből válogatott kenyerek és péksütik. Ritka, vagy a tulajdonos szavaival élve “meg nem értett” zöldségeket és gyümölcsöket is árulnak, amit éppen sikerült beszerezniük. Most éppen egres, bodza, mézbogyó sorakozott a ládákban, számos paradicsomfajta, de természetesen nem szakítottak a krumplikkal sem. Ezek mellé befér még rengeteg különlegesség, hogy mást ne mondjak, szárított sáskák és egyéb bogarak. Állítólag viszik, mint a cukrot.

Fotó: Mudra László

Bár tíz éve kezdték, a nagy áttörést az idei év hozta meg számukra, megvalósult ugyanis egy régi tervük, és elkezdtek főzni is. Bár csak pár hónapja van konyha, de máris ideszoktak a környékbeliek, hiszen minden nap készül valami finomság.

Az egész főzés-dolog a gőzgombócból indult ki. Megszállottan szeretnék megalkotni a tökéletes gőzgombócot, amit ausztriai síelések alkalmával esznek. Ez azóta sem sikerült, de közben egészen szuper ebédek kerekedtek. Jelenleg Peti és Dorka felváltva főznek, ahogy fogalmaznak, “impro gasztrót” nyomnak. Minden nap abból főznek, ami van és azt, ami eszükbe jut, de azért hangsúlyozzák, hogy nagyon sok receptet néznek a Street Kitchenről is. A napi menü a vevőknek is meglepetés, de reklamálni nem szoktak.

Hideg meggyleves. Fotó: Mudra László

Amikor én ott jártam, éppen meggyleves volt, egészen különleges módon, nyersen turmixolva, mézbogyóval. “Az egyik ok, amiért főzünk, hogy megismertessünk a vásárlóinkkal új alapanyagokat is. Hiszen amíg nem merik megkóstolni, addig fölösleges árulni” – mondja Fábián. A leves receptjét a zánkai Neked főztem séfjétől, Horváth Csongortól kapta, még a Balatonnál. Az örvényesi strandon is üzemeltettek ugyanis egy kis büfét. Bár azóta más bérli a helyet, de nem adják fel, hogy nyárra visszatérnek a Balaton partjára is. A meggyleves után karibi hamburger érkezett, amihez a bucit Szabi, a pék süti, került bele 13 deka porchetta, paradicsom, és egy egész banán is.

Karibi burger. Fotó: Mudra László

A másik birodalom következő lépcsője A másik pékség, ami éppen egy hete nyílt meg, természetesen szintén a Wekerlén. Fábián azt mondja, a további terjeszkedést azért merte bevállalni, mert jelentkezett nála egy Irén, hogy szívesen sütne kenyereket. “Amire Irén ránéz, kovásszá válik” – fogalmaz Fábián, így belevágtak egy pékségbe, hiszen úgy jóval olcsóbb és kiszámíthatóbb tud lenni a kenyérkínálat, amit jelenleg a város legkülönbözőbb pontjairól (például az óbudai Pipacs pékségtől) szedegetnek össze.

Kovászos lángos. Fotó: Mudra László

Irén ötlete volt a kovászos lángos is, ami úgy befutott, hogy már egészen messzi helyekről is járnak ide lángosozni. A kovászos lángost nekem is muszáj volt megkóstolni – a kis lángostészták előre formázva ott figyelnek a boltban. A kovászos lángos jóval tömörebb és ízben is más, markánsabb, mint élesztős párja. Rajta jó minőségű házi tejföllel és sajttal, az ára 590 Ft.

Fotó: Mudra László

Mivel minden nap mást főznek, minden nap változik a menü ára is, többnyire 1500 és 2000 Ft között mozog – de ha éppen steaket sütnek, az jóval többe kerül. De vannak olyan napok is, amikor nagyon egyszerűre veszik a figurát, és dödöllét készítenek, vagy a vevőik másik nagy kedvencét, a mocskos tésztát. Amire, hiába édes, ők még szalonnapörcöt is tesznek. A legnagyobb kedvenc pedig Fábián szerint a fehércsokis-körtés halleves, amit imádnak a vendégek.

Fotó: Mudra László

Az egész bolt olyan, mint egy hatalmas, olasz család, ahová állandóan érkezik valaki, vagy elköszön, gyerekek rohangálnak, fő a kávé, készülnek a szedvicsek. A tulajdonos minden vevőt egyenként, személyesen üdvözöl: tudja, ki miért jött, kinek mi van félretéve, mindenkihez van néhány kedves szava. Azt mondja, nagyjából ezer környékbeli embernek tudja a nevét. Ami tekintve, hogy a Wekerlén 10 ezren laknak, elég jó arány.

Wekerletelep, Kós Károly tér 13.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások