Hirdetés

Hagyományos balatoni vendéglő kilátással és óriási velőscsonttal

Mexikói pulled pork taco

Tortilla házilag

Fűszeres, sült karfiolos-paradicsomos saláta

Chili, sült paprika, és még rengeteg minden
Hirdetés

Hagyományos balatoni vendéglő kilátással és óriási velőscsonttal

Kilátás a Balatonra, kellemes szellő, zöld szőlőlugas, kockás terítő. Nagyjából mindenkinek ez az elképzelése a klasszikus balatoni helyekről. Bár az utóbbi évek örömteli folyamata, hogy sok újhullámos hely nyílt a tó partján, mégis néha a hagyományos hangulatra vágyunk.
Hirdetés
Nagyon ritka azonban az az étterem, ahol minden stimmel. Azaz tényleg van kilátás, kellemes a hely, minőségi a borlap és még a kaja sem mirelit. Igazi kincs, éppen ezért is volt az egyik legkellemesebb meglepetés számomra az elmúlt időszakban a badacsonyi Szőlőhegy Bisztró.

Kétszer is jártam már náluk, egyszer januárban, a tél közepén, egyszer pedig júliusban, és mind a kétszer nagyon bejött. A Szőlőhegy Bisztró új is meg nem is, 1999-ben nyitotta meg a Szeremley család, tőlük vette át az üzemeltetést tavaly a Laposa család. A hely új nevet is kapott, így lett St. Orbánból Szőlőhegy Bisztró, új a séf, Mogyorósi Gergely személyében, és új az egész koncepció. Mogyorósi jellegzetes, alapanyagokat tisztelő stílusát minden fogás magán viseli.

Mogyorósi Gergely, a Szőlőhegy séfje, fotó: Kalas Györgyi

Farm to table rendszerben próbálnak minden alapanyagot beszerezni, azaz nagyon szoros kapcsolatban állnak a helyi termelőkkel. Minden héten kiválasztanak egy alapanyagot vagy egy termelőt, és a köré alakítják az étlapot. Amikor ott voltam, éppen a tekeresvölgyi sajtmanufaktúra termékei álltak a középpontban. Kifejezetten nagy az édesvízi halkínálat: harcsa és tokhal is szerepel az étlapon, és az egyik legjobb fogásuk a halleves, ami szerintem nagyon különleges módon, puliszkával érkezik, benne pedig fogasfilé (1650 Ft).

Túrógombóc, fotó: Kalas Györgyi

Bár a környezet egy hagyományos vendéglőre utal, a kínálat messze felülmúlja a legtöbb balatoni helyet. Mint a séftől megtudtam, nagyon fontos számukra az egészséges étkezés, ezért nem találunk az étlapon például rántott húst. Igyekeznek viszont minél több zöldséget használni, olyannyira, hogy vegán fogásuk is van: grillezett és savanyított gombák, cékla és hagymapüré (3250 Ft). Mogyorósi Gergely elmondta, neki ez az egyik kedvence, mert nagyon nehéz olyan vegetáriáus ételt kitalálni, ami nem rántott, vagy nem egyéb közhelyekre, hanem kifinomult konyhai technológiára épül.

Az étterem belül kánikulában jó hűvös, fotó: Kalas Györgyi

Az új étlap egyik legnépszerűbb fogása egyébként a túrógombóc mogyoróval (1590 Ft), de azt gondolom, hogy az idei nyár legnagyobb slágere a velőscsont lesz. Nekem az egyik kedvenc ételem a velős pirítós, ami a Balatonnál amúgy is népszerű, de ezen a tájon leginkább az agyvelős változat terjedt el. Itt viszont egy hatalmas, remegős velőscsontot kapunk, csodás fűszerezéssel. A csonthoz húsleves is jár, 1890 Ft-ért.

Hatalmas velőscsont, fotó Kalas Györgyi

A másik kedvencem ezen a helyen a házilag füstölt kacsamellsonka salátával és idénygyümölccsel, én éppen meggyel kaptam, egyszerűen csodás volt (1950 Ft). A farm to table koncepció leginkább a Szőlőhegy tálban szembetűnő. Ez egy előétel, és a környékbeli, Balaton-felvidéki gazdaságok legjobb termékeit gyűjtötték rajta össze: többféle sonka és sajt, valamint kolbászok és házi krémek. 

Házilag érlelt kacsasonka, fotó: Kalas Györgyi

Amit még mindenképpen kóstoljatok meg, az a sertésszűzérme lecsóval és buggyantott tojással – ez is egy újragondolt klasszikus tehát (3690 Ft). De nagyon bejött a roston fogas kapros tökfőzelékkel is – ilyen tökfőzeléket elég ritkán eszem étteremben (4590 Ft). Persze az egész hely annyira kellemes, egy szőlőlugas alatt minden jobban ízlik. Amivel tuti nem lesz gond, azok az adagok, amelyeket viszont teljesen a hagyományos vendéglőkhöz igazítottak. 

Sertésszűz lecsóval és buggyantott tojással fotó: Kalas Györgyi

A tulajdonosokhoz köthetően az itallapon Laposa és Szeremley borok szerepelnek. Érdemes figyelni a Facebook-oldalukat, a kertben ugyanis van egy hatalmas kemence, amit időről időre begyújtanak, ezt szokták jelezni. Most hétvégén is a kemence lesz főszerepben, aki most látogat a Szőlőhegy Bisztróba,  (július 26-27-28) nagyon friss, helyi alapanyagokból készült kemencés ételeket kóstolhat. Készül majd töltött paprika újburgonyával, valamint aranygaluska vaníliasodóval, – igen mindkettő a kemencében. 

Szőlőhegy Bisztró, 8261 Badacsony, Kisfaludy Sándor utca 5.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások