Hangulatos és menő: megnyílt a negyedik Budai kávézó a Mechwart térnél
Aki esetleg nem lenne járatos a Budai pékség történetében, annak összefoglaljuk, hogy az első Budai még 2010-ben nyílt a Maros utcában, amikor Budapesten még a jó kenyér és a jó kávé is ritkaság volt. A Budai 2 a Varsányi Irén utcában található, a Budai 3 két éve nyílt a Kiss János altábornagy utcában. A mostani, legújabb hely viszont nem az igen logikus Budai 4 elnevezést kapta, hanem a Budai Pékség és Specialty Kávézó névre hallgat.
Mint Kovács Tamás, a Budai láncok egyik tulajdonosa elmondta, a névvel is szeretnék hangsúlyozni, hogy ebben a Budaiban sokkal inkább az italokra koncentrálnak. Ezen a helyszínen a kissé sötétebb pörkölés mellett egy világosabb specialty kávé is elérhető, amit egy londoni pörkölőtől szereznek be. Emellett készítenek V60-as filteres és egyéb specialty kávékat is.
De nem csak kávé terén különleges a kínálat, egyéb meleg italok is vannak, mint például a kurkumás latte – ezt én is kipróbáltam. Nekem kissé túl fűszeres, a kurkuma mellett elég erős benne a gyömbér és a fahéj, de egy téli megfázásra a legjobb megoldás lehet. Ráadásul zabtejből készítik, így tejfehérje-érzékenyek is bátran fogyaszthatják.
Emellett természetesen kérhető chai latte és matcha latte is. Egy másik, mostanában igen divatos ital, a cold brew tonic is kapható náluk, bár ez inkább a nyári időszak slágere. Ez sem éppen a kedvencem: nekem nem jön össze a kávé és a hideg tonik íze – valahogy mindkettő keserű –, de nyáron sokfelé láttam, hogy igen nagy divat.
Az új hely a többihez hasonlóan szuperjól néz ki, nekem legalábbis nagyon bejön. Bár kissé szűkös, és még a rendes asztalok sem érkeztek meg. A szokásos péksüti- és kenyérválaszték is elérhető, a szendvicseket nagyon ajánlom, főleg a délelőtti időszakban, amikor még frissek. Jól megrakják őket mindenféle finomsággal, több húsos, és vega szendvics is kapható, mindegyik jó minőségű péksüteménybe, az áruk 690 Ft, – ezek közül kedvencem a padlizsánkrémes bagel.
Mivel saját cukrászüzemük van, a tortákat maguk készítik, az én kedvencem a mandulalisztes csokitorta, a répatorta, és a vegán kókusz golyó.
Egyetlen szívfájdalmam, hogy plusz 150 forintot kérnek a növényi tejért, pedig azt gondolom, ennek fogyasztása ma már általánosnak számít. Így az amúgy is 700 forintos kapucsínó ára 850 forintra ugrik, ami elég húzós. És nem bánnám azt sem, ha szélesebb lenne a kenyérkínálat (nem csak egy pékségből érkezne.) Az új nyitással párhuzamosan az Ez is Budai nevű étterem bezárt, és egy tulajdonosváltással Budai 33 néven működik tovább, változatlan formában. Érdemes lehet tesztelni az ebédmenüjüket, ha a Mammut közelében járunk.
A Budai Pékségről itt olvashattok egy hosszabb cikket, amiben a tulajdonosokkal beszélgettünk. Akkor Tamás azt mondta, az időzítésnek is köszönhető, hogy a Budaiból ilyen sikersztori lett. „Embertelen energiákat mozgattunk meg, de mégsem éreztük soha tehernek, talán ezért nem volt soha izzadságszagú, amit csináltunk” – mesélték. Elárulták azt is, hogy terveik szerinte nem állnak meg Budán, szeretnének Pesten és vidéken is kávézókat nyitni.
Budai Pékség és Specialty Kávézó, 1024 Budapest, Keleti Károly utca 10.