Hirdetés

Igazi nápolyi pizzéria nyílt Budán

Vajsör

Harry Potter-rajongóknak kötelező!
Hirdetés

Igazi nápolyi pizzéria nyílt Budán

Közel három éve nyílt meg a Madách téren, egy tenyérnyi helyen, az IGEN, az első, teljes egészében nápolyi stílusú pizzát kínáló hely a városban. A tulajdonos, Vidó Nóri, egyébként építész, de mivel imádja az igazi nápolyi pizzát, nagyon szeretett volna egy ilyen helyet itthon is, - hiszen nálunk még mindig nagyon sok a rossz pizza. Az IGEN most új helyre költözött, ahol végre le is lehet ülni.
Hirdetés

Annyira komolyan vette a dolgot, hogy még a kemencét is Nápolyból hozatta, a tésztával pedig hónapokig kísérletezett, hogy egészen biztosan olyan legyen mint az eredeti. Bár az olaszok szerint jó pizzát csak Olaszországban lehet sütni, de a kísérlet jól sikerült, az IGEN azonnal befutott. És az a tény, hogy bármelyik nap el lehet zarándokolni hozzájuk enni egy valódi pizzát, szerintem egy kicsit jobbá tette a várost, és azóta egyre több a jó pizza nálunk is. Az IGEN-nel csak egy baj volt, hogy nagyon pici, beülni nem lehetett, és emiatt sokszor az utcán állt a sor, ám most Vidó Nóri egy új helyen, sok asztallal, és még több székkel nyitotta meg újra az IGEN-t. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy a Madách téri egység bezárt, és az IGEN áttette a székhelyét Budára, a Margit körútra, aminek sokan nem örülnek, de legalább annyian viszont igen.

Vidó Nóri az IGEN-ben Fotó: Hartyányi Norbert

Néhány dolog változott, de a pizza minősége a régi maradt: kizárólag dupla nullás (azaz nagyon finomra őrölt, szinte púderszerű) olasz lisztből készül, és olyan válogatott, olasz alapanyagokból, amiket itthon más helyen nem nagyon találunk meg a pizzán. A rajongók örülhetnek, hiszen a választék sokkal nagyobb, összesen 18 féle pizzából választhatunk, és mint azt egy rendes olasz pizzériában megszokhattuk: másféle étel, néhány desszerten kívül, nincs is. A szelet viszont megszűnt, így az új helyen kizárólag egész pizzák kérhetők.

A kedvencek megmaradtak, így állandóan elérhető a Margherita és a Marinara, – sok nápolyi szerint kizárólag ez a kettő tekinthető eredeti nápolyi pizzának. Nápolyban vannak olyan pizzériák, amelyek annyira komolyan veszik magukat (például a Michelin kalauz által is ajánlott Da Michele) hogy csak ezt a két fajta pizzát készítik. A Margheritát mindenki ismeri, a Marinara ugyanez, csak még sajt sincs rajta, helyett van viszont fokhagyma és oregánó. (Ne feledjük, hogy Nápoly környéke mindig kevésbé jómódúnak számított, a pizza arrafelé sosem a gazdag feltétekről szólt.)

Fotó:Hartyányi Norbert

Az új IGEN igazi különlegessége a D.O.P Margherita pizza, ami azt jelenti, hogy a pizza minden alapanyaga eredetvédett olasz összetevőket tartalmaz, azaz eredetvédett San Marzano paradicsomból készült szószt, és szintén eredetvédett bufala mozzarellát. Ezt én kóstoltam is és isteni volt, pont olyan, mint Nápolyban, a széle vastag és sűrű, kissé foltos a fatüzeléses kemencétől, a közepe pedig leveses. A híres nápolyi pizzériákban is pont ilyen a pizza, úgyhogy ne lepődjünk meg, ha olyan pizzát kapunk, aminek a közepe nem szilárd, hanem kissé összefolyik. Az olaszok ugyanis nem úgy eszik a pizzát, mint mi, hanem négybe hajtják és  harapják. Szintén ne ijedjünk meg a pizza barnára sült szélétől, ez a bizonyítéka annak, hogy a pizza jó forró, fatüzelésű kemencében sült, és hogy megfelelően volt nyújtva, – ilyenkor ugyanis a széle a levegőbuborékoktól megvastagszik.

Fotó:Hartyányi Norbert

Az IGEN egyik védjegye a rozmaringos krumplis pizza, ezt itt is kérhetjük, és ezután kezdődnek aztán a különlegességek, csupa finom, válogatott olasz alapanyagból, mint a spenótos-gorgonzolás, a tonhalas-hagymás-kapribogyós, szarvasgombás, a mortadella-ricotta-pisztáciás és a burratás. A Pizzák 2200 és 3000 Ft közötti árban mozognak, ami nem kiemelkedően magas, viszont nem óriás darabokról van szó. Nekem mondjuk bőven elég egy, de el tudom képzelni, hogy valaki meg tudna enni többet is.

Fotó:Hartyányi Norbert

A tészta egyszerűen zseniális, 24 órás kelesztésű, ami biztosítja, hogy könnyű, levegős legyen a tészta, a többiről pedig a Nápolyból idehozott kemence gondoskodik. A kemencét kizárólag fával fűtik, egy külön kis helyiségben lakik a bükk és az akác, hogy biztosítsák a nápolyi pizzához szükséges igen magas, 450 fokos hőmérsékletet. Egy ilyen kemencében a pizza 90 másodperc alatt tökéletesre sül. Sajnos azonban egy hagyományos kemencébe négynél több pizza egyszerre nem fér be, így ha ebédidőben érkezünk, valószínű, hogy várni kell. Mi kettőkor érkeztünk, és még erősen tömeg volt, de ez nem csoda, mert az ugrás igen nagy. Az előző helyen leülni sem lehetett, itt pedig több, mint negyven szék van.

Fotó:Hartyányi Norbert

Mitől nápolyi egy pizza?

Leginkább attól, hogy Nápolyban készítik, ezen kívül az alapanyagok teszik igazán nápolyivá: nincs benne más, mint nagyon finomra őrölt liszt, tengeri só, friss élesztő, és víz, – természetesen az olaszok szerint a víz sem lehet akármilyen, a Nápoly környéki vulkanikus köveken át megszűrt víz ugyanis különösen lággyá teszi a tésztát, ezért annyira híres a nápolyi pizza. Az olaszok egy 11 oldalas dokumentumban rögzítették, hogy mi is számít eredeti nápolyi pizzának, és csak az teheti ki az eredeti pizzát biztosító VERA minősítést az ablakba, aki ezt teljesíti. A tésztát legalább 20 percig kell dagasztani, természetesen kézzel, a sütéshez pedig tipikus fatüzelésű, nápolyi kemencét használnak. A nápolyi pizzakészítés tavaly felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára.

IGEN Pizza, Margit krt 60.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások