Hirdetés

Igazi olasz pizzát süt a Balatonnál egy révfülöpi testvérpár

Diétás csirkemellpörkölt rizstésztával

Mindenből egy kicsit könnyedebb verzió, mint a klasszik csirkepörköltben.

Spenótos rizottó rizsszemtésztából

Igazi csalókaja, ha tésztát akarunk enni
Hirdetés

Igazi olasz pizzát süt a Balatonnál egy révfülöpi testvérpár

A balatonszepezdi Csuki utca a balatoni gasztronómia egyik fellegvára. A Csuki utca 2. szám alatt két helyen is csodás dolgokra bukkanhat a lángosoktól megcsömörlött nyaraló. Az egyik oldalon Kánya Zoli halsütödéjét és halfüstölőjét találjuk, a másikon pedig a révfülöpi testvérpár, Simon László és Simon Dávid pizzériáját.
Hirdetés
Simon László és Dávid az édesapjukkal, fotó: Erdőháti Áron

A Simon testvérek apukájuk révén beleszülettek a vendéglátásba: régebben volt strandbüféjük és fagyizójuk is. Révfülöpön, a Balaton partján nőttek fel, és nem is akartak messzire menni innen. A pizza azonban régóta nagy szenvedélyük, hosszas kísérletezés eredményeképpen 2016-ben kezdték el sütni a vendégeknek. Először csak kiszállítottak, de tavaly óta már le is lehet ülni az Csuki pizza nevű étteremben Több év munka után idén nyárra jutottak el oda, hogy minden alapanyagot Olaszországból hoznak. Nemcsak a feltéteket, de az élesztőt és a lisztet is.

Mint mondják, a pizza mindig nagy szerelem volt számukra, és Dávidot régóta hajtja a vágy, hogy tökéletes pizzát süssön. Az elmúlt négy évet azzal töltötték, hogy fejlesszék a tésztareceptet, és minél több alapanyagot tudjanak Olaszországból beszerezni.

„Szeretünk különcök lenni, és nagyon szerettünk volna mást és jobbat adni, mint a többi helyen, mert itt, a Balaton-parton kevés helyen lehet jó pizzát enni. És mi valóban csak tradicionális, olasz pizzát készítünk. Nincs ananász, nincs kukorica, nincs húsimádó. A pizzában a jó tészta és a minőségi feltét a fontos, és fölösleges ezeknek az ízét elnyomni egyéb dolgokkal” – mondják.

Évek óta minden télen Olaszországban vállalnak munkát, ahol Dávid mindent megtanult a pizzáról, amit csak lehet. Dolgozott fával fűtött, épített kemencével is, bár nekik itt a Csukiban nem az van. Jártak Nápolyban is, az ottani technikát és pizzát tanulmányozni – bár ők nem egészen a nápolyi típusú pizzát sütik. A Simon testvérek vékonyabb, ropogós tésztát készítenek, míg a nápolyi egy jóval vastagabb, lágyabb pizza, de ők kifejezetten ilyen receptek szerettek volna.

Csak piros pizzát sütnek, azaz paradicsomos alappal dolgoznak, természetesen a paradicsom is Olaszországból érkezik. A másik nagyon fontos dolog a fiúk szerint, hogy minden feltétet mindig frissen szeletelnek, semmi nincs előre felvágva. Teljesen más a sonka és szalámi íze, ha nem áll egész nap a pulton felszeletelve. A tésztájuk pedig minimum 24 órán keresztül kel.

Egy augusztusi nap legalább 200-250 pizzát eladnak, Dávid mindent egyedül süt, – bár a tésztát nem kézzel nyújtja, egy nagyon modern, olasz tésztapréselőt használ. Ez 1,5 másodperc alatt kinyújtja a pizzát, miközben alul és felül hőkezeli is – ezáltal egy ropogós kéreg képződik rajta. A sütéshez elektromos olasz kemencét használnak, ebben 350 fokon sül meg a pizza pár perc alatt.

Én egy nápolyi szalámis pizzát kóstoltam náluk, és tényleg nagyon jó volt. Bár bevallom, én imádom a kissé puhább, nápolyi típusú pizzát, amikor jó vastagra duzzad a buborékoktól a tészta széle, de nyilván nem csak ez a stílus létezik.

A pizzán kívül tésztát és burgert is tudunk náluk enni, amihez a bucit is ők készítik, és 16 órán keresztül, lassan sült pulled porkkal töltik. Bár a pizzához csak olasz alapanyagot használnak, az italkínálatot a környékről állították össze. A pizzákhoz Sabar borokat adnak – a Sabart egyébként a balatoni térképünkön is jó szívvel ajánlottuk, az egyik legszebb hely a környéken. Ha izgalmas borteraszt kerestek, mindenképpen látogassatok el oda. Szörpjeik pedig szintén a közeli Folly arborétumból érkeznek.

A belső dizájnért én teljesen odavagyok, a fiúk mindent saját maguk vadásztak össze különböző helyekről. Az ablakot egy régi házból hozták, a tálalószekrény pedig egy ósdi fodrászszekrényből lett átalakítva. A kedvencem azonban a falon lógó bicikli – utalva arra, hogy a bicikliseket is nagyon szívesen látják, Laci maga is nagy biciklis egyébként. A Csuki egy iszonyú kedves hely, és még jó pizzát is kapunk.

Fotók: Erdőháti Áron

Csuki Pizza, Balatonszepezd, Csuki utca 2/a

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások