Hirdetés

Itt a Street Kitchen nagy szaloncukortesztje!

Gyökérkenyér, avagy ciabatta

Időigényes, de a csodás végeredmény garantált!
Hirdetés

Itt a Street Kitchen nagy szaloncukortesztje!

Szerkesztőségen belül is megoszlanak a vélemények arról, hogy kell-e a karácsonyfára szaloncukor, vagy nem. Vannak köztünk olyan reformerek, akik soha nem akasztják a fára, csak alá teszik, van egy olyan tábor, aki soha nem is vásárol szaloncukrot, mert ódivatúnak tartja, és vannak a konzervatívok, akik szerint a karácsonyfa-díszítés szerves része a szaloncukor is. Persze a legfontosabb mégiscsak az íze, úgyhogy kemény munkával le is teszteltünk egy csomót.
Hirdetés

A teszt vidáman sikerült, de a szaloncukrok között találtunk néhány lehangoló darabot is. Kóstoltunk nagyon finomakat is, de összességében sok a rossz szaloncukor, következzenek most először a kedvenceink:

Stühmer: karácsonyi válogatás

A Street Kitchen csapatának egyik kedvence lett a Stühmer szaloncukor, ami szinte minden tekintetben maximum pontot kapott tőlünk. Gyönyörű a csomagolása, pont úgy néz ki mint a hagyományos, régi szaloncukrok, még a vége is rojtozott. A csokoládé szuper minőségű, a töltelék pedig nem gejl, valódi “karácsony” ízű, a zserbós és fahéjas-szilvás változatot próbáltuk. Majdnem mindenkinél egyértelműen győzött a Stühmer. Kapható kimérve és 170 grammos karácsonyi válogatás részeként is, melyben még rumpuncs és forralt bor íz is vegyül.

Mi 6490 Ft-os kilós áron jutottunk hozzá a Fehérvári úti vásárcsarnokban, ami nagyon húzós, de nyugtathat minket a tudat, hogy csak kiváló minőségű alapanyagokat használnak hozzá. A kilós árat ne keverjük össze a dobozzal, egy dobozban általában 2-300 gramm szaloncukor van, így az ára is jóval olcsóbb.

Szamos: marcipános szaloncukor

Az örök favorit, a bombabiztos szaloncukor, ami nem tud rossz lenni, nálunk évek óta családi kedvenc. A legjobb minőségű étcsokoládé és finom marcipán keveréke, mandulatartalma 37 %, az egyetlen hibája csak az, hogy túl kicsi. Nem csak az íz, a csomagolás is csillagos ötös. Szamosból kóstoltuk a sós mogyorósat is, ami ízre szintén finom volt, viszont sokak szerint kiábrándító a  formája, nem szaloncukor, hanem ahogyan a neve is mutatja: praliné. A Szamos sem olcsó, – úgy látszik ez a finom szaloncukrok közös tulajdonsága, – mi 6200 Ft-os kilónkénti árért jutottunk hozzá, de érdemes felkeresni egy Szamos cukrászdát, ahol ennél olcsóbb.

Szerencsi retró szaloncukor

A teszt legnagyobb meglepetése volt egy általunk korábban nem kóstolt szaloncukor, a Szerencsi, amiről mindenki jó véleménnyel volt. Finom csoki jó krémmel, szintén hagyományos papírban, amiből egy nagyon fontos következtetést már le is vonhatunk: a szaloncukor esetében nagyon fontos a szép, ízléses csomagolás. Amelyik szaloncukor jól néz ki, az általában finom is, a csiricsáré műanyagoktól sok jót nem várhatunk. A Szerencsi kilós ára nagyjából 4000 Ft-ra jön ki. 

Milka marcipános szaloncukor

Az egyetlen tejcsokoládéba mártott szaloncukor, ami sokak szerint a legnagyobb hátránya is, mások viszont éppen ezt értékelték benne, és ettől tartották különlegesnek. Összességében kifejezetten finom, a marcipán töltelék talán kissé túl aromás, és viszonylag alacsony a mandulatartalma is. A csomagolása fólia, de az ízlésesebb fajtából való, szerencsére csak a két vége lila. Árban nem tartozik az olcsó szaloncukrok közé, a 338 grammos kiszerelésű csomag átlagára 2000-2200 Ft, ami azt jelenti, hogy több, mint 6000 forintra jön ki egy kiló. Tejcsoki-rajongóknak remek alternatíva!

Konzum szaloncukor

Jé, ez még létezik? – állta körül sok kollégám a furcsa rózsaszín dolgot, amit konzum szaloncukornak hívnak. Gyermekkorom leggyűlöltebb élelmiszeripari terméke, na jó, a krumplicukor még rosszabb. Én sem tudtam, hogy ez még létezik, csak akkor figyeltem fel rá, amikor egy nő mellettem egy kilót vásárolt belőle a piacon, úgyhogy vettem gyorsan én is.

Bár a csapatból szegényt Konzumot sokan megvetették, mégis akadt, akit teljesen meggyőzött. Máté Szabi kollégánk például a citromosra tízből kilenc pontot adott. Tény, hogy a mai Konzum már nem olyan kőkemény, mint amire gyerekkorunkból emlékszünk, és az ára is olcsó, azon egyszerű oknál fogva, hogy nincs rajta csokoládé – a piacon 2190 forintba kerül. Emellett felsorolhatunk még olyan előnyöket, hogy retró a csomagolása, vagy hogy ez az igazi szalocukor, hiszen eredetileg a szaloncukor tényleg csak cukor volt, csokibevonat nélkül.

Microse prémium zselés szaloncukor

A zselés szaloncukor számomra a konzummal van egy szinten, gyerekkoromban egyiket sem voltam hajlandó fogyasztani. Ennek ellenére Magyarországon még mindig zselés szaloncukorból adnak el a legtöbbet. A Microse, a zselés szaloncukrokon belül elvileg egy magasabb kategóriát képvisel, azaz a csokibevonat aránya legalább 20 %, aminek a kakaótartalma 54%-os. A zselés szaloncukor rajongóit azonban mégsem győzte meg ez a termék, ára viszont az olcsóbbak közé tartozik, 2400 Ft /kg. Aki igazi hard core zselésszaloncukor-rajongó, annak azonban azt ajánljuk, inkább készítse el otthon, itt van hozzá egy remek recept.  

Vadász kávés szaloncukor

Sajnos a kávé ízesítés sok mindenkinél eleve kiesik, de nekem a Vadász az egyik kedvenc csokim, ezért mindenképpen ki szerettem volna próbálni a szaloncukrot is, ami hasonló a csokihoz: kívül ropogós étcsokoládé, belül tömény krémmel. Csalódást csak  a termék csomagolása okozott: tiszta műanyag, és a csokit még egy alufóliával körbetekerték. A fekete papíros a kávés változat, de létezik még számos egyéb ízben is: tejcsokis, étcsokis, fehér csokis is. A fára biztosan nem akasztanánk, az össz ízhatás azonban nem rossz, az ára pedig középszintű, 3990 Ft/kg.

Haribo zselés szaloncukor

“Akkor jó ötletnek tűnt” – mondhatnánk, de utólag már nem tudnánk megmagyarázni, miért vettük meg ezt a terméket. Szögezzük le: szaloncukorról szó sincs, hiszen csokoládé eleve nincs rajta, csak a puszta zselé, amiből néhány ízesítés egyenesen taszító. Egyetlen előnye, hogy garantáltan nem tartalmaz sertészselatint, csak növényi összetevőket. De szaloncukornak nem szaloncukor, az íze nem jó, a csomagolása nem szép, és az ára is magas, nagyjából 4200 Ft egy kiló.

Fotók: Kalas Györgyi

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások