Hirdetés
Instant

Itt az olasz Gasztronómiai Világhét, csupa érdekes kóstoló programmal!

Mogyoróvajas padlizsáncurry

Más zöldséggel is simán kombinálhatjátok

Megúszós berni mártás

Steak mellé a legtutibb!
Hirdetés

Itt az olasz Gasztronómiai Világhét, csupa érdekes kóstoló programmal!

November 18. és 24. között negyedik alkalommal jelentkezik az Olasz Gasztronómiai Világhét. A rendezvény célja természetesen az olasz konyha népszerűsítése, de szeretnék felhívni a figyelmet a minőségi alapanyagokra és az egészséges táplálkozásra is.
Hirdetés

Az idei év központi témája a tudatos táplálkozás és az ízléskultúra. A programsorozat célja egyrészt az, hogy tudatosítsa az étel és az egészség között fennálló kapcsolatot. Másrészt, hogy új érzékszervi tapasztalatokat nyújtson a fogyasztók számára.

Az eseményt Massimo Rustico, olasz nagykövet nyitotta meg, aki hangsúlyozta, a mediterrán diétát, amely ma már az UNESCO védelme alatt áll, az olaszoknak köszönheti a világ. Ők pedig szeretnék ezt az egészséges táplálkozási formát minél több emberrel megismertetni. Hiszen míg a világ egyik fele éhezik, addig a másikat az elhízás veszélye fenyegeti. A Gasztronómiai Világhét Budapesten egy sajtókonferenciával vette kezdetét, amelynek díszvendége Cristina Bowerman Michelin-csillagos séf volt. Olaszországnak egyébként összesen 374 Michelin-csillaga van, ami nemzetközi szinten is kiemelkedőnek számít. 328 egycsillagos, 35 kétcsillagos és 11 háromcsillagos éttermük van. 

Cristina Bowerman, Michelin-csillagos séf, fotó: Cristina Bowerman/Facebook

Cristina Bowerman a dél-olaszországi Puglia tartományban született, jogásznak tanult, majd 1992-ben Kaliforniába költözött. Itt kezdett el gasztronómiával foglalkozni és újabb, kulináris művészeti diplomát szerzett. 2004-ben visszatért Olaszországba, és hamarosan a római Glass Hostaria étterem séfje lett, ahol 2010-ben Michelin-csillaggal tüntették ki. Mára az olasz konyhaművészet egyik leghitelesebb és legelismertebb szereplője. Emellett az igazi olasz étel- és borkultúra népszerűsítésére és megerősítésére alakult Olasz Ízek Nagykövetei Egyesületének elnöke.

Bowerman rizottója, fotó: Kalas Györgyi

Bowerman a helyszínen készített el egy rizottót, amelyet bresaola marhasonkával és cetarai szardellával ízesített. Ezt meg is tudtuk kóstolni, bár Bowerman ezúttal nem a tökéletes rizottó készítéséről beszélt, hanem inkább a rizs mint alapanyag népszerűsítése volt a célja. Mint elmondta, sokan alig néhány rizsfajtát ismernek, pedig csak Olaszországban 164 féle rizst termesztenek. Céljuk az idei évben, hogy egy asztalhoz ültessék a rizstermelőket és segítsék az olasz rizstermesztés további fejlődését. 

A Gasztronómiai Világhét számos programot nyújt. Az idei év főszereplője természetesen a rizottó, emellett a pármai sonka, a parmezán, a modenai balzsamecet, az extra szűz olívaolaj és a bor. November 19-én kedden Luisa Torri egyetemi tanár tart előadást, aki a pollenzói Gasztronómiai Tudományok Egyetemén működő Érzékszervi Vizsgálatok Laboratóriumának az igazgatója. Vezetésével a balzsamecet alapanyagául szolgáló mustok illatait fedezhetjük fel a lágy textúrájú parmezán sajt kíséretében. Este az Ízlés szerint fűszerezve c. film vetítésén Arturo chef életének viszontagságait ismerhetjük meg. 

Fotó: Pixabay

November 20-án szerdán Luisa Torri a pármai sonka különleges ízvilágát mutatja be a közönségnek. Megkóstolhatjuk két cég sonkáját, és felfedezhetjük a közöttük lévő különbségeket. Este a Leonardo és a bor c. dokumentumfilm segítségével megismerhetjük Leonardo da Vinci szőlőültetvényeit – 500 évvel a halála után. A filmvetítés után Vinci-beli borokat kóstolhat a közönség. November 21-én csütörtökön egy, a Nebihhel közösen szervezett konferencián a vendéglátóiparban dolgozóknak nyújtanak hasznos információkat. Csütörtök délelőtt egy szakmai borkóstolóval egybekötött szemináriumra is sor kerül, este pedig egy borszakértő és egy séf mesélnek az ételek és a borok párosításáról.

A részletes program itt található, előzetes regisztráció után mindegyik program látogatható. 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások