Hirdetés
Instant

Megkóstoltuk a libamájas sushit japán majonézzel

Mogyoróvajas padlizsáncurry

Más zöldséggel is simán kombinálhatjátok

Megúszós berni mártás

Steak mellé a legtutibb!
Hirdetés

Megkóstoltuk a libamájas sushit japán majonézzel

Marhahúsos-libamájas, valamint majonézes-lazacos sushi, ez a két legnépszerűbb étel a Sushi Ocean-ban, ahová véletlenül tévedtünk be, és megismerkedtünk az osakai séffel, és a sushi készítés minden fortélyával.
Hirdetés

Az említett tekercsekről sosem gondoltam volna, hogy valóban autentikus japán ételek. Pedig ez olyannyira így van, hogy a Sushi Ocean a japán kormány által kiadott minősítéssel is rendelkezik, (Jetro) ami azt igazolja, hogy a hely hagyományos, japán receptekkel dolgozik és autentikus ételeket kínál. Magyarországon összesen öt étteremnek van ilyen. Nem akarok sokat okoskodni a sushi műfajáról, mert szinte egyáltalán nem értek hozzá, a legtöbb sushi, amit ettem, nem győzött meg, leginkább a rizs állaga miatt, ami vagy túl száraz volt vagy csomós. De amióta hallottam, hogy létezik 3 Michelin-csillagos sushi étterem is, azóta jobban érdekel a téma. Innen tudom, hogy Jiro Ono az egyik legnagyobb japán sushimester, apró éttermébe egyszerre csak hat főt enged be, hosszú várólista után. Éttermében nagyon szigorú szabályok működnek, és a 20 sushiból álló kóstoló menü közel 250 euróba kerül. 

Fotók: Hartyányi Norbert

A Sushi Ocean már kívülről is felkeltette az érdeklődésemet a Széchenyi utcában járva, és ezért fordultam le a szuterén helyiségbe.  A séf Hirose Yoshihiro neve alá viccből ki van írva, hogy Jiro unokája, ami persze nincs így, de attól még sushit készíteni nagyon tud. Ez a kis étterem pedig az egyik legjobb hangulatú hely Budapesten, igazi titkos zug. Így végül nem bántam meg, hogy lementem.

A sushi itthon drága műfajnak számít, bár igazából a világ egyik legegyszerűbb étele, hasonlóan a pizzához. Egy alap, ami az összegyúrt rizs, és arra kerül a  feltét, bár a hal (legalábbis nálunk) nyilván drágább, mint a sajt meg a paradicsom. Akit érdekel a műfaj, az legjobb, ha leül a pulthoz, és figyeli Hirose Yoshihiro mozdulatait, ahúgy gyúrja a rizst. Ami például nekem rögtön új információ volt, hogy a sushit még kissé meleg rizsből kell készíteni, hogy mire az ember tányérjára kerül, testhőmérsékletű legyen. Nem hidegen kell tehát enni, sőt vannak olyan sushik, amelyek kifejezetten melegek.

A nigirinél, azaz a kézzel formázott rizsgombócnál nagyon sokat számítanak a begyakorolt mozdulatok, ahogy a séf az ujját és a tenyerét használja a formázáshoz, és ez itt a Sushi Oceanban látványnak sem utolsó. Simán megéri egy kicsit mozizni a jó zenére. Yoshihiro a még langyos rizsbe saját készítésű ecetet önt, amitől a rizs kissé savanykás lesz és jobban is formázható. Erre kerül rá a kizárólag friss hal, amit Norvégiából, Olaszországból és Spanyolországból szereznek be.

A jó sushi titka egyébként, mint azt Hirose Yoshihiro elmondta, a hal előkészítésében és tárolásában rejlik. Ha jól kezelik a halat, a sushi is finom lesz. Van amelyik nyers állapotban kerül a rizsre, de azért a legtöbb valamilyen házi készítésű szószban vagy ecetben marinálódik és várja a sorsát, és van olyan is, amire utólag rápörkölnek kicsit.

A lazacos nigiri, ami az egyik legnépszerűbb, hiszen viszonylag biztonságos ízvilág,  majonézzel érkezik, tetején marinált hagyma, és némi lazacikra. A japánok is imádják a majonézt, ami a mi majonézünknél egyébként kicsit hígabb, rizsecetből vagy almaborból készül. A másik lenyűgöző kreáció a marhahúsos sushi volt, amire nyersen kerül a nagy szelet marhahús (ez magyar, nem japán marha) majd rá a libamáj, és jöhet a kis pörkölés. Ezt nem árt még melegen elfogyasztani, az egész omlós és puha, nagyon új ízélményt ad. Kóstoltam még tintahalasat és garnélásat is, de ami mindent vitt nálam, az a tonhalas volt, tényleg tökéletesen puha hallal.

De korántsem csak sushievő helyről van szó, bár nyilván a magyar vendégek körében az a legnépszerűbb. De a Sushi Ocean amúgy az Izakaya műfajt képviseli, ami leginkább az úgy nevezett pub foodnak felel meg. Első alkalommal tudjuk le a kötelező sushikört, aztán második alkalommal már lehet ismerkedni az egyéb, sosem kóstolt japán ételekkel: mint az ecetes csirkebőr, grillezett halikra, főtt marhaín, sült csirkepörc, főtt marhanyelv és grillezett lazacfej. Vannak persze ismerősebb ételek is, mint a sült tintahal, édes-savanyú sertés, japán húsos táska, grillezett csirkenyárs.

A sushikat egyenként lehet összeválogatni és bejelölni egy lapon hogy mit kérünk. Az árak 680 és 1180 Ft között mozognak darabonként, (a makiknál 4 darab egy adag) a legdrágább kombináció 1480 Ft, a 6 darabos tál pedig 3580 Ft.  Pár sushira mindenképpen érdemes ide leugrani ha új élményekre és autentikus konyhára vágyunk, mert a Sushi Ocean-ban egy egészen más világba csöppenünk.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások