Hirdetés

Különleges bejgliket kóstoltunk: a kókuszos nyert, a narancsosat nem szerettük

Vargányás gnocchi

Imádjuk a vargányát!
Hirdetés

Különleges bejgliket kóstoltunk: a kókuszos nyert, a narancsosat nem szerettük

Imádunk a szerkesztőségben közösen tesztelni, ilyenkor mindig kiderül, hogy mennyire eltérő lehet az ízlésünk. Ami az egyikünknek iszonyúan ízlik, azt a másikunk soha többet meg sem kóstolná. Pedig mindannyiunknak van némi köze a főzéshez és az ételekhez.
Hirdetés

Karácsony közeledtével úgy döntöttünk, elvégezzük a nagy bejglitesztet, de a hagyományos verziókat most kihagytuk a próbából. Kifejezetten különleges ízesítésű, egyedi bejgliket válogattunk össze, hiszen sokszor hallottuk már, hogy unjátok a hagyományos mákos-diós vonalat, és kóstolnátok valami újat.

Hát mi megkóstoltuk helyettetek a kínálatot, hogy nektek már ne kelljen, és ne legyen más dolgotok, mint megvenni a legjobbakat. Sajnos ugyanis azt tapasztaltuk, elég könnyű mellényúlni.

Amiket ajánlunk:

Elsőként a kókuszos-fehér csokis bejglit a Dolcissimától. Ez lett a szerkesztőség abszolút kedvence, amire mindenki egy emberként bólintott. A tészta és a töltelék egyben volt, nem esett szét, a töltelék kellemesen szaftos, a tészta nem száraz, íze pedig harmonikus. Persze akad köztünk, aki nem szereti a kókuszt, de akinek nincsenek ilyen averziói, annál ez a bejgli nagyon működni fog. Egy félkilós darab ára 3200 Ft, nem olcsó mulatság tehát.

Szaftos és kókuszos, fotó: Puskás Martina

A másik szerkesztőségi kedvenc az Erdős és fiai cukrászdától érkezett, és szilvalekváros-diós töltelékkel rendelkezett. Ezt volt a másik olyan bejgli, amihez még később is visszajártunk csipegetni. Ez azonban nem aratott annyira egyöntetű sikert, mint a kókuszos, voltak páran, akiknek nem jött be, mert túlságosan savanyúnak találták benne a szilvalekvárt. Ez nem egy édes bejgli, annak fog ízleni, aki szereti a szatmári szilvalekvár tömény ízét (2300 Ft).

A szilvalekvárós-diós versenyző, fotó: Puskás Martina

Megosztó volt az Erdős és fiai másik bejglije, a sütőtökös-csokis. Sokan egészen hangosan odavoltak érte, volt azonban, akinél nem annyira működött a nagyon pépes, sütőtökös töltelék, például nálam sem. Míg valakit inkább egyféle bébipapira emlékeztetett, más számára kifejezetten a karácsony ízeit hordozta. A tészta viszont kissé nyers maradt. Az Erdős és fiainál találjátok egyébként a legtöbb különleges ízű bejglit: még sós mogyorósat és kávésat is készítenek. 

Sütőtökös: a tészta kissé nyers maradt, fotó: Puskás Martina

Szintén különleges bejglikben utazik a már említett Dolcissima, ők olasz cukrászda lévén nem is készítenek hagyományosat. Náluk egyébként egyik bejglivel sem nyúltok mellé, bár csak a kókuszos volt az, amelyik mindenkinek kivétel nélkül ízlett. A pisztáciásban többen csalódtak, mivel nem volt annyira átütő pisztáciaíze, bár nekem bejött, hogy nem annyira édes. A nutellásat pedig volt, aki túl töménynek találta, de aki szereti a nutellát, az a törökmogyoróval felturbózott változatot imádni fogja (áruk ezeknek is 3200 Ft). A kókuszos mellett a citromos-mandulás aratott még nálunk nagy sikert. 

Pisztáciás, fotó: Puskás Martina

Amit még ajánlunk a kóstoltak közül, az a Rózsa utcában található Sütipont mandulás-fehér csokis verziója. Sok bejglivel az volt a bajunk, hogy túlságosan száraz, morzsolódó volt a tésztája – ez nyilván az eltarthatóság kitolása miatt van, meg azért, mert valószínűleg nem tesznek bele elég vajat. A Sütipont bejglijeinél értékeltük, hogy a tészta puha volt, és nem is morzsolódott, mikor felvágtuk. Igaz, sokkal inkább volt élesztős kalácstésztája, de ezt én például nem bántam, mert a nagymamám is mindig ilyen kelt tésztás bejglit sütött. A töltelék és a tészta aránya is rendben volt, és kinézetre is szép volt a bejgli. 

Kissé vastagabb, kalácstészta, fotó: Puskás Martina

Ami nem volt elmondható a Nándori Cukrászda csokis-szilvás bejglijéről. Ennek még a tésztája is csokis volt, a töltelékben pedig Unicumba áztatott szilvát találhattok. Sajnos a kakaós tészta nem annyira esztétikus, mert olyan, mintha meg lenne égve, pedig nem így volt. Sokkal finomabb volt a termék, mint ahogy kinézett, de azért nem örülnénk, ha így szétesne a karácsonyi asztalon, a külalakon még lehetne dolgozni. (Ára 2500 Ft.) Ez egyébként több bejglire is igaz volt, általában a kenéssel akadtak problémák.  

Nem túl szép és morzsolódik, de ízre nem rossz, fotó: Puskás Martina

Amit nem ajánlunk:

Sajnos volt két bejgli, amit egyáltalán nem ajánlunk kóstolásra, megvételre meg aztán végképp nem. Az egyik az amúgy sokak által kedvelt The Bake Shop csokis-mogyorós bejglije, ami semennyire sem jött be nekünk. A darabos, jellegtelen tölteléket nem tudtuk értelmezni, és a tészta is nyers volt (2090 Ft).

Nem volt egyben a töltelék és a tészta, fotó: Puskéás Martina

És sajnos volt egy termék, ami senkinek a tetszését nem nyerte el, ez a Mákos Panka narancsos-marcipános bejglije volt. Ezt annyira telenyomták aromával, hogy hosszú percekig nem tűnik el az ember szájából a narancsaroma kesernyés íze. Konkrétan olyan íze volt, mint a narancsos pezsgőtablettának vagy kanalas orvosságnak (1690 Ft).

A narancsos senkinek sem jött be, fotó: Puskás Martina

Összességében a tesztünk végén azt állapítottuk meg, amit magunk sem gondoltunk volna, hogy mindannyian kifejezetten konzervatívak vagyunk. Azt a következtetést vontuk le, hogy nem véletlenül sütik a bejglit dióval és mákkal, hanem azért, mert tényleg azzal a legjobb. Kóstolás közben a legtöbbet anyukáink és nagymamáink házi bejglijét emlegettük. Egyébként azt ajánljuk, ne vegyetek bejglit, inkább süssétek meg magatok! Ha ki is reped is, attól még az íze lehet tökéletes.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások