Hirdetés
Instant

Különleges delikát és kávézó nyílt, és végre nem a Belvárosban

Hirdetés

Különleges delikát és kávézó nyílt, és végre nem a Belvárosban

Hirdetés
Mindig nagy örömmel üdvözöljük, ha nem a turistáktól zsúfolt belvárosban nyílik egy új hely, hanem a főváros külsőbb részén. Hiszen lehet tudni, hogy az egészen biztosan a helyieket célozza meg. Ez a leírás tökéletesen igaz a Nagy Lajos király útján lévő Essence Delicates-ra is. A helyszín számomra elsőre értelmezhetetlen volt, és a koncepció is kissé zavarosnak tűnt, de csak addig a pillanatig, amíg be nem léptem oda.
Hirdetés

A tulajdonoson, Szabó Tímeán kívül talán senki nem hitt benne, hogy egy ilyen üzlet, ezen a helyen működni fog. A belvároson kívül csak Újlipótváros és a Bartók Béla út tobzódik az új helyekben, a város többi része meglehetősen sivár. Timi azonban Zuglóban nőtt fel, a családja nagy része ma is itt él, és tudja, hogy sokan járnak a belvárosba egy jó kávé vagy szendvics miatt. A nyitás nem volt könnyű menet, három év előkészület után az Essence Delicates egy hónapja nyílt meg.

Fotó: Mudra László

Szabó Timi 25 évesen döntötte el, hogy borász szeretne lenni, a képzés után Tokaj-hegyaljára került a Bardon Borászathoz, ahol főleg furmintokat készített. A második babája születése után azonban be kellett látnia, a szüretelés és borkészítés két kisbabával kivitelezhetetlen. Ekkor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy szívesen nyitna egy saját delikátüzletet. A bolt megvalósult, és hamarosan a harmadik baba is megérkezik. Annyi könnyítés volt a dologban, hogy az üzlet családi tulajdon, régóta kihasználatlanul állt, így a helyszín adott volt. Timi egyébként a borászkodást sem akarja teljesen abbahagyni, de szeretné áthelyezni a székhelyét Etyekre.

Fotó: Mudra László

Ahogy beléptem, azonnal magával ragadott a hely hangulata. Kicsit tényleg olyan, mintha Párizsban lennék. Kedden délután kettőkor teljes teltház fogadott, nyüzsgés, és nem utolsó sorban szuper zene. Sokan még mindig nincsenek azzal tisztában, mennyire fontos egy vendéglátóhelyen a jó zene. Az Essence Delicates (a név a tokaji esszenciából jött) működésmodellje nem ismeretlen egyébként a városban. Egy hely, ahol válogatott finomságokat és élelmiszereket árulnak, amelyek többsége tányérra és pohárba is kerül. Magyarán, ami a polcon van, azt meg is lehet kóstolni, és fordítva is igaz. Az Essence tehát félig kávézó, félig boltocska.

Fotó: Mudra László

Timinek igaza lett: a zuglóiak nagyon örültek a helynek. “Azonnal lett egy csomó törzsvendégünk, azt mondják, olyan, mintha idehoztuk volna a belvárost” – mondja a tulajdonos, akinek tervei között szerepel, hogy még nyáron megnyílik a terasz is.

Fotó: Mudra László

Az Essence másik lelke Czinege Tamás üzletvezető, aki a Pozsonyi úti Sarki Fűszeres rajongóinak és a GastroHack résztvevőinek már ismerős lehet. Tamás az alapanyagok megszállottja, nincs olyan olaj, ecet vagy fűszer, amiről ne tudna órákat mesélni. A boltban kapható szendvicsekhez is olyan fűszereket használ, amit itthon csak Michelin-csillagos éttermek.

Fotó: Mudra László

Delikáthoz illően széles a reggeliválaszték, de van focaccia, pisztáciás töltött croissant is, sőt, a héten már a ham and eggs is felkerült a táblára. Mindent saját maguk készítenek, egyedül a szendvicshez használt panini és a croissant érkezik egy francia cégtől, fagyasztva. Saját cukrászt alkalmaznak, Piszkor Norbert süt mindent, a sütemény az Essence másik erős oldala. A gluténmentes somlói mindenkit levesz a lábáról, a pisztáciás és a lemon tarte gyönyörű, de háziasabb sütik, piték is készülnek. Ezek sorakoznak az egyik hűtőben, a másikban rengeteg helyről összeválogatott sajtok, krémek és sonkák.

Fotó: Mudra László

Czinege nagyon büszke a szendvicsekre, mindegyikbe különleges alapanyagok kerülnek, mint például fenyőmagecet, vagy gönci baracklekvárral ízesített belga vaj. Az Essence számomra legzseniálisabb részei a tálak, melyekből jelenleg kétféle kapható, grillsajtos és rilette-tál. A két alapösszetevő, a sajtos szendvics és a rilette is nagyon jó, a lényeg azonban a részletekben rejlik. A tálat nagyon ajánlom annak, aki szeret különböző alapanyagokat felfedezni, és új ízekkel ismerkedni. A grillsajtos szendvicsbe kétféle sajt, ementáli és maasdam, valamint spanyol napon szárított paradicsom kerül. Ez érkezik kétféle pesztóval és zöldségekkel. A rillette-tál pedig igazi tobzódás, annyi különleges íz jelenik meg egyetlen tálon, hogy érdemes egyenként végigkóstolni mindent.

Fotó: Mudra László

Először is kétféle rilette: mangalica-marha és kacsarilette, mindkettőt ők készítik helyben. A mangalicához fehér bor is vegyül, kísérőként narancslekvár, szárított paradicsom, briós, cornichon, azaz francia savanyú uborka, és száras kapribogyó. Valamint egy hétféle paprika és három paradicsom keresztezéséből készült paradicsompaprika, ami kizárólag Dél-Afrikában terem, és hamisítják is! És mindezek ízesítőjeként: nepáli bors.

De itt még a só sem egyszerű só, hanem ausztrál folyami só, és Tamás a világ legjobb olívaolajait csempészi ízelítőnek a szendvicsekbe és a tálakra is. Rendületlenül járja az országot a legjobb alapanyagokért, nemrég az Őrségből mogyoróolajat hozott, de Milánóban is volt egy sonka-körúton. A mérleg eléggé – talán túlságosan is – a külföldi termékek javára billen, de azért magyar termelők is képviseltetik magukat.

A cél minden termékből a csúcskategória, csak olívaolajból 80 féle kapható a boltban, mint a világ legjobbjának megválasztott spanyol olívaolaj és a yuzu citromos japán olaj. De emellett olyan egyéb különlegességek, amikkel máshol nem is találkozunk. Bor és pezsgő terén is figyelnek arra, hogy a kínálat a különleges felé menjen. Itt is igaz, hogy minden, polcon lévő bort meg is nyitnak, sőt, még a francia pezsgőket is lehet pohárral kérni. Az Essence-ben elég jól el lehet veszni, és érdemes is mindent felfedezni, és Tamással beszélgetni egy kicsit, mert sokat tanulhatunk. De ha valaki csak csöndre és egy jó kávéra vágyik, az is működik.

Fotó: Mudra László

Az árak azért nem külvárosiak, a szendvics például 950 Ft, a sütemények szintén, és bár ízvilágban tényleg különleges, én ezt kicsit soknak találtam. Bár nyilván sehol sincs egy Bróthoz képest. A tálak viszont remek árban vannak: 1650 Ft a sajtos, és 2490 Ft a rilette-tál. A pisztáciás töltött croissant 750 Ft, a presszó kávé 450 Ft.

Essence Delicates, Nagy Lajos Király útja 181.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások