Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Finom, kiadós és egészséges: megnyílt a Kuszkusz ételbár

Hirdetés

Finom, kiadós és egészséges: megnyílt a Kuszkusz ételbár

A gasztronómia világában egyet már megtanultunk: mindig ki lehet találni valami szuper új dolgot. Pontosan ez történt most is az Újlipótvárosban, ahol Kuszkusz néven nyitott meg egy új, picike kifőzde, amiben leginkább elvitelre főznek zseniális ételeket.
Hirdetés

A Kuszkusz név nem véletlen, hiszen ez a köret minden fogás alapja: befűszerezett, frissen készült kuszkusz, melyet megpakolnak mindeféle remek szósszal és feltéttel, így pár perc alatt finom, karakteres és kiadós főételt kapunk a lebomló és komposztálható elviteles dobozunkba. (De ha esetleg nem akarjuk elvinni az ebédet sehová, akkor pár széken helyben is elfogyaszthatjuk.)

Fotó: Hartyányi Norbert

A kuszkuszra négyféle feltétet lehet kérni, ebből kettő húsos, egy vega, egy pedig teljesen vegán, és ez a koncepció marad a jövőben is. A friss, gőzölgő, fűszerezett kuszkuszra kerül tehát a ragu, amit zöldségekkel, joghurttal, főtt tojással, savanyúsággal egészítenek ki. A színes finomságok nem csak jól néznek ki, hanem tényleg finomak, és illenek is egymáshoz. Nem csoda, hiszen az ételek kiötlője és kivitelezője Berényi András, a Dobrumba kreatív séfje, aki a közel-keleti ízeket valóban ismeri, és ez köszön vissza a Kuszkuszban is. András nagyon sokat utazott a világban, Londonban is élt hosszan a török negyedben és mindig az volt a célja, hogy ezeket a nemzetközi ízeket az itthoni vendégekkel is megszerettesse.

Fotó: Hartyányi Norbert

András szerint az utóbbi pár évben két nagyon fontos trend érvényesült a gasztronómiában: az egyik a tudatos étkezés és a vegán ételek térhódítása, a másik pedig a fine dining visszaszorulása, és a fast casual food helyek terjedése, ahol a kiszolgálás másodlagos, de az ételek minősége egyre fontosabb lesz. A Kuszkusz, András megfogalmazásában, egy tudatos take away hely, – olyasmi mint a szintén nemrég nyílt, és általunk is bemutatott Good Karma.

Húsos verzióból jelenleg főznek padlizsános borjút paradicsomszósszal, valamint csicseriborsós csirkeragut, most ezt próbáltuk, a vega ételek közül pedig a shitake gombás sült zellert, – utóbbi nekem rögtön kedvencem lett. A zellert amúgy is szeretem, és mostanában hatalmas divat a fine dining éttermekben is. Van ahol egy egész főfogást szentelnek a sült zellernek, amit egyébként a híres, londoni vegetariánus szakács, Yotam Ottolenghi emelt be a köztudatba. Ebből is látszik, hogy a Kuszkusz karakteres ízvilágot képvisel, ami nem mindenkinek jön be, de aki szereti a friss, fűszeres ételeket, az örülni fog. 

Fotó: Hartyányi Norbert

A Kuszkuszban a zeller kebab nevű  fogásban inkább a fűszerek érvényesülnek, András mintegy tízféle fűszerrel keveri be a gyalult zellert és shitake gombát, majd azt süti meg pár perc alatt. Ezzel ismét bebizonyítja, hogy egy vega étel is lehet laktató és kiadós, és ugyanez igaz a vegán tagine-ra is. A kínálat egyébként nincs kőbe vésve, András szerint a jövőben lesz napi ajánlat is, valamint mindenféle tájegységet igyekeznek majd felvonultatni, amit a kuszkusz elbír: lesznek távol-keleti, india, mexikói vagy éppen észak-afrikai ételek is. A főételekhez társul egyébként még minden nap egy krémleves, ami mindig teljesen tejmentes és vegán. Ha marad hely a gyomrunkban, akkor kérhetünk az ebédhez desszertet is, – az egyik egy fantasztikus csokitorta, a másik pedig a hely nevéhez hűen kuszkuszos gyümölcskenyér.

Fotó: Hartyányi Norbert

A Kuszkusz egyelőre soft openingben működik január 21-ig, bár már nagyon pörög most is, amikor mi beestünk egy ebédre. A nyitó akció ideje alatt mindenképpen érdemes kipróbálni a helyet, mivel addig minden menü 1500 Ft-ba kerül egységesen, amihez ingyen leves is jár. Utána kicsit emelkednek majd az árak, hiszen a zeller nyilván olcsóbb, mint a borjú, de igyekeznek minden kaját 2000 Ft alatt tartani. Ha január 21-én érkezünk egy egyszeri, meglepetés fogást is kóstolhatunk, aminek a kuszkusz mellett a lazac lesz a központjában, – ezt is 1500 forintos áron.

A Kuszkusz egy remek fejlemény Budapest gasztroéletében, mi reménykedünk a gyors terjeszkedésben, és drukkolunk, hogy a város más részén is nyíljanak ilyen jó minőségű ételbárok.

Kuszkusz, Hollán Ernő u. 18. Nyitva: 12-18.30

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások