Hirdetés
Instant

Lenyűgöző helyen nyílt meg a Balaton legújabb cukrászdája

Hirdetés

Lenyűgöző helyen nyílt meg a Balaton legújabb cukrászdája

Hirdetés
A gasztronómia világában már nagyon sok fordulatos sikersztorival találkoztam. Az egyik ilyen történet számomra a siófoki Villa Gréta cukrászda: Szilágyi Lajos és családja egy kissé romos, retró épületet felújítva, teljesen új életet kezdve nyitotta meg a déli part legjobb cukrászdáját, ami hamar zarándokhellyé vált. Másfél év pihenés után most egy új helyszínen, a Kőröshegyi völgyhíd lábánál nyitnak újra.
Hirdetés

Szilágyi Lajos és családja igazi pályaelhagyó és újrakezdő. Nagykőrösről költöztek a Balatonhoz, pontosabban Siófokra, pusztán azért, mert beleszerettek egy omladozó, szocreál szállodába a siófoki Petőfi sétányon. Némi családi vita után aztán meg is egyeztek, hogy feladják az addigi életüket, és nyitnak egy cukrászdát.

Fotó: Mudra László

Ehhez nemcsak lakhelyet, hanem foglalkozást is kellett váltani, Lajos ugyanis addig főleg könyvkiadással foglalkozott, felesége, Ági pedig kozmetikai szalont vezetett, bár mindig is imádott sütni. Azóta már elvégzett több tanfolyamot, és hivatalosan is cukrász. 

Minden jó helyre szükség van

A Siófokon megnyitott Villa Gréta hamar elnyerte a déli part legjobb cukrászdája címet, és gyorsan kialakult egy masszív törzsközönség, akik még télen is eltartották a helyet. Nem csoda, hiszen Ági keze alól tényleg csodálatosan finom sütemények kerülnek ki, ráadásul siófoki viszonylatban igen kedvező árakkal is dolgoztak. A Villa Gréta esete is azt mutatja, hogy nagyon kellenek nemcsak a Balatonhoz, de szerte az országban a jó minőségű, személyes vendéglátást előnyben részesítő helyek.

Az új helyen hatalmas kert is van, fotó: Mudra László

A népszerűség – főleg akkora, amekkora a Grétának jutott – azonban sok munkával is jár. Lajos és Ági csak úgy tudják elképzelni a vendéglátást, ha ők is személyesen jelen vannak. Aki betért hozzájuk, az mindig ott találta őket is. Így aztán a nyári szezonban már nem aludtak napi 3-4 óránál többet, és úgy érezték, ezt a tempót nem bírják tovább. Így végül másfél éve eladták a cukrászdát.

Új hely a híd lábánál

Idén azonban egy teljesen új helyszínen folytatódik a történet: a Kőröshegyi völgyhíd lábánál nyitják meg a Völgyhíd Kávézót, ahol eggyel még nagyobbat álmodnak, mint Siófokon. A Völgyhíd Kávézó ugyanis nemcsak cukrászda lesz, hanem Ági süteményei mellett reggeli ételek, újhullámos kávék és a legjobb balatoni borok is bekerülnek a kínálatba. 

Lenyűgöző kilátás, fotó: Mudra László

Az új helyszínbe szinte azonnal beleszerettek, ami a kilátást tekintve nem csoda, és bárki bármit mond, a hatalmas völgyhíd látványában is van valami magával ragadó. A hely eddig is kávézóként működött, Lajosék azonban teljesen felújították és átépítették. A korlátozott férőhely miatt itt jóval kevesebb vendéget tudnak majd egyszerre fogadni, így reményeik szerint az új Gréta valóban a közvetlen, személyes vendéglátásról szólhat majd.

Fotó: Mudra László

Ráadásul a kávézó tényleg fantasztikus helyen, egy erdő szélén helyezkedik el. Ez nem Siófok közepe, ahová csak úgy beugrik az ember egy sütire, ide célirányosan kell érkezni. És az biztos, hogy érdemes is!

Új sütik

A kínálat is megújul, bár a régi törzsvendégeknek sem kell aggódni, a megszokott nagy kedvencek is visszatérnek, mint az én egyik nagy favoritom, a kissé oroszkrémre emlékeztető Gréta szelet. Most azért megkóstoltam pár új süteményt, például egy isteni diósat: diós piskóta között főzött vaníliakrém és karamell.

Készülődnek a nyitásra, fotó: Mudra László

A karamell mindig is a Gréta egyik ismertetőjegye volt – az egyik leghíresebb sütijük a kókuszos-karamellás –, a dió pedig a kertben álló, hatalmas ablakokból is látható diófára utal, csakúgy, mint a diós-fügés macaron. Lajosék hosszú távú célja egyébként, hogy több, süteményhez használt alapanyagot maguk termesszenek majd a kertben. 

Szintén új termék még a pisztáciás krémes és a brownie, valamint örömmel jelentem, hogy ezentúl lesz pogácsa is! Hatalmas boldogság ez olyan pogácsaőrülteknek, mint én. Ági azt mondja, ő is nagy pogácsás, nagyon nehéz azonban jót sütni, ám most végre talált egy olyan receptet, ami igazán bevált.

Fotó: Mudra László

Van, ami marad

Megújul a kávékínálat is, a sötétebb, olaszos pörkölés mellett a világos pörkölés és a specialty kávé is helyet kap. Éppen megérkeztek hozzá a gyönyörű csészék, amikor nyitás előtt pár nappal ott jártam. Marad a saját főzésű fagyi is, amihez igazi tejszínt, Harrer csokit és friss gyümölcsöket használnak. Fagyizni majd a hatalmas kertben üldögélve is lehet. 

Fotó: Mudra László

Mivel itt sokkal kevesebb vendéget tudnak fogadni, a siófokinál egy meghittebb, lelassulós, családiasabb élményben lehet majd részünk. Ezzel azonban üzletileg természetesen együtt jár némi áremelkedés is. A desszertek többsége 8-900 Ft körül lesz majd, a kávé pedig 450-500 Ft-ba fog kerülni, és valószínűleg az asztalfoglalás is elkerülhetetlen lesz.

Fotó: Mudra László

A Völgyhíd Kávézó még egy egészen friss gyermek, így napról napra változik a kínálat, de erre a hétvégére már a vendégek előtt is teljesen megnyitnak. Az biztos, hogy ez a hely egy olyan célpont lesz a déli parton, amit mindenképpen érdemes lesz felkeresni, és megér egy külön kirándulást is. Így első ránézésre tényleg a nyugalom szigete. És bár a Gréta teljesen megújult és átalakult – még a neve is Völgyhíd Kávézó lett –, egyvalami nem fog változni: a csodás sütemények és a személyes vendéglátás. 

Völgyhíd kávézó – Villa Gréta, Kőröshegy 8617 Külterület 0111/3


Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások