Hirdetés

Meghökkentő portrék készültek arról, mit esznek a gyerekek a különböző kultúrákban

Grillezett baklava

Bedobhatjátok 175-180 fokos sütőbe is, de ha grillen készítitek, akkor kap egy plusz ízt.

Céklás burger házi tönkölybucival

Házi buci, zseniális mártás és a világ legjobb céklapogácsája.
Hirdetés

Meghökkentő portrék készültek arról, mit esznek a gyerekek a különböző kultúrákban

“Azok vagyunk, amit megeszünk” vallja Gregg Segal fotográfus, aki három éven keresztül járta a világot, hogy fényképeket készíthessen a legkülönbözőbb kultúrákban élő gyerekekről, és arról, miket esznek nap mint nap. Megdöbbentő, hogy mekkora kontrasztok vannak a táplálkozási szokásokban

Hirdetés

Gregg Segal 9 országban járt az utóbbi években: Amerikai Egyesült Államok, India, Malaysia, Németország, Franciaország, Olaszország, Szenegál, Egyesült Arab Emirátusok és Brazília volt az úticél. A fotós Daily Bread: What Kids Eat Around the World (Mindennapi kenyerünk: Mit esznek a gyerekek a Föld körül) című könyvéhez gyűjtött információkat. A könyv képet ad multikulturális világunk evési szokásairól, és arról, milyen hatásai vannak a globalizációnak az életünkre.

Fotó: Gregg Segal

Összesen 25 gyereket kapott lencsevégre, a 6 évestől egészen a 16 évesig. Segal azért fókuszált kutatásában a gyerekekre, mert táplálkozási szokásaink nagyon fiatalon alakulnak ki, ezért ha 8-9 éves korunkig nem tanuljuk meg a helyes szabályokat, nagy problémát jelenthet a jövőben a változást elérni. 

Daily Bread Kuala Lumpur
Fotó: Gregg Segal
Kutatásának célja, hogy egy olyan képet kapjunk a 21. század gyermekeinek életmódjáról, amely talán elgondolkodtat minket, és változtatunk saját és családunk evési szokásain. Ez a jövőre nézve nagyon hasznos lehet, hiszen számos betegség alakul ki a helytelen táplálkozás miatt. A fotográfus a weboldalán azt írja, hogy az elhízás mértéke folyamatosan növekszik. Negyven évvel ezelőtt 40 gyerekből “csak” 1 volt elhízott, ezzel szemben a ma statisztikák szerint 40-ből 10-nek súlyproblémái vannak. A cukorbetegség pedig háromszorosára nőtt. 
Daily Bread Canada
Fotó: Gregg Segal

A fotós azzal a kéréssel fordult a gyerekekhez, hogy írják le egy héten keresztül, hogy mit esznek. Az eredmény nagyon elgondolkodtató. Óriási kontrasztok vannak az étkezési szokásokban. A nyugat embere mindenféle feldolgozott, csomagolt élelmiszerrel tömi magát és a gyerekeit, és rengeteg hulladékot termel. A fejlődő térségekben pedig van, ahol még maguk járnak vadászni az emberek, szoros kapcsolatban vannak a természettel, és kevés vagy semmilyen, a környezetük számára káros hulladékot nem hagynak maguk után. 

Daily Bread Brazil
Fotó: Gregg Segal

Több országban látni, hogy a fogyasztott ételek nagyja még inkább friss, helyi alapanyagokból készül, csakúgy, mint évszázadokkal ezelőtt. Van, ahol már megjelentek a nyugat feldolgozott élelmiszerei is, de még többnyire jelen van a tradicionális életforma. A fejlett országokban pedig szinte csak egészségtelen ételeket fogyasztanak az emberek. 

Daily Bread Brazil 2
Fotó: Gregg Segal
Érdekes, hogy országokon belül is mekkora eltérések lehetnek. Tisztán látszik a képeken, hogy az egyes táplálkozási szokásoknak mi az eredménye. Például míg az egyik brazil kisgyerek szinte csak friss ételeket eszik, és egészséges testsúlya van, addig a másik, aki majdhogynem csak “junk foodon” él, már elhízott. A képek magukért beszélnek, nézzétek meg ti is

Forrás: Bored Panda

Képek forrása: Gregg Segal 

 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások