Hirdetés

Megvan az idei tél legnagyobb meglepetés helye a Balatonnál!

Olasz húsgombóc zsályás aszaltszilva-mártással

Kétféle darált hús egy gombócban, mindez egy őrjítően jó mártással és polentával tálalva
Hirdetés

Megvan az idei tél legnagyobb meglepetés helye a Balatonnál!

A Balaton megunhatatlan, mindig tartogat valami meglepetést, és nemcsak nyáron, hanem télen is. Szerencsére egyre több hely tart nyitva télen, az idei tél egyik legnagyobb meglepetése számomra például a Téli konyhám nevű hely, ami egy teljesen váratlan helyen bukkant fel a déli parton.
Hirdetés

A Téli Konyhámnak természetesen köze van A Konyhám nevű helyhez, ami két éve nyitott meg a balatonfenyvesi strandon, erősítve az éppen zajló strandbüfé-forradalmat, és rögtön bizonyított. Tavaly nyáron a We Love Balaton által szervezett Év strandétele díjat is megnyerték a Gofcsi nevű ételükkel, ami tulajdonképpen egy gofriba oltott tócsni. Ez első hallásra furcsának tűnik, de a tulajdonostól, Szikra Gabitól nem idegen a kísérletezés, mindig kitalál valami új dolgot.

Fotó: Facebook /A Téli Konyhám

Szikra Gabi és párja, Renczés Gábor hosszú fővárosi vendéglátózás után döntöttek úgy, hogy inkább a Balatonnál próbálnak szerencsét, ki is béreltek egy pici helyiséget a fenyvesi szabadstrandon, azt hitték, nyugisan ellesznek, ehelyett egész nyáron özönlött a tömeg. A büfé akkora siker lett a gasztronómiailag kiéhezett déli parton, hogy messzi földről zarándokoltak hozzájuk a vendégek. Nem csoda, hiszen Gabi tényleg nagyon jól és ötletesen főz. Két évig csak nyáron működtek, télen pedig próbálták kipihenni a nyarat, de most egy téli étterembe is belevágtak. Bár nem a strandon, hiszen annak nem lett volna sok értelme, hanem Fonyódon, az autópályához közel, az egykori Kakas Tanya nevű étteremben.

Fotó: Facebook, a Téli Konyhám

A helyszín önmagában is zseniális, a Kakas Tanya az a hely, ahol 30 éve megállt az idő, és ez nem ártott, hanem inkább használt neki. Minden full retró, a berendezés, a függöny, a sötétbarna lambéria és a tűzzománc képek a falon. A Kakas Tanya egy családi vállalkozás, ami remekül működött húsz évig, de aztán az autópálya-építéssel járó hatalmas zaj és por visszavetette a forgalmat. Azóta nem nagyon nyitottak ki. Most azonban összeállt a két csapat, az eredmény pedig remek lett. A felszolgálók az étterem tulajdonosai, apja és fia, Gabi és párja pedig a konyhán főz. Az étel viszont nem retró, sőt!

Konfitált tarja burgonyapürével, fotó: Kalas Györgyi

Az étlap természetesen túlmutat a strandételeken, ami azért is jó, mert Gabi így ki tudja élni magát a konyhában. Egy januári szombat estén estünk be, volt kétféle leves: húsleves és egy krémleves, és hét főétel, ráadásul mind olyan, hogy bármelyiket kirendeltem volna. Az aznapi ajánlatban szerepelt házi szélesmetélt szarvasgombával, rántott csirke sajtkosárban, rántott borjúláb kukoricapürével, vörösboros marhapofa polentával, csirkés rizottó, konfitált tarja és kovászmorzsában panírozott friss tehénsajt.

Kikértük a vörösboros marhapofát és a konfitált tarját is, és nem csalódtunk egyikben sem. A marhapofa nagyon puha, omlós, a szósz pont jó mennyiség, a köret remek választás, az egész kaja zseniális. A konfitált tarja is jó döntés volt, nagyon különleges tálalásban érkezett, úgy néz ki, mint egy kertecske. A burgonyahabból nőnek ki a bébirépák és a snidling erdő, mindez megszórva fekete olívamorzsával, ami olyan, mint a föld. És ez alatt rejtőzik a lényeg: a puha tarja. A tálalásból adódik, hogy némileg több a köret, mint a hús, ami egyeseknek csalódást okozhat, ezért ezt az ételt inkább főzelékként érdemes felfogni.

Vörösboros marhapofa, fotó: Kalas Györgyi

A jó rántott sajtnak én hatalmas rajongója vagyok, márpedig ez itt egy balaton-parti, egészen pontosan bálványosi kézműves sajt, friss morzsába panírozva, úgyhogy ebből is rögtön rendeltünk. Nem is okozott csalódást: hatalmas adag, finom, inkább túrószerű sajt, nem nyúlós gumidarab, hanem igazi, házi sajtíz. Desszertnek volt házi sajttorta, almás pite vanília habbal, de mi nem ezekre ugrottunk rá, hanem az isteni házi macaron-válogatásra.

Házi macaronok, fotó: Kalas Györgyi

A Téli Konyhám egy szuper hangulatos hely, igazi gyöngyszem a téli Balatonnál, nincs benne semmi megjátszás, semmi mesterkéltség, kellemes meglepetés viszont annál több. Az árak sem elszállósak, sőt, a főételek 2000 és 2500 forint között mozognak, legdrágább a marhapofa, ami 2790, de a rántott sajt például csak 1890 Ft. A Téli Konyhám minket azonnal meggyőzött, ha valamin változtatnék, az csak az elszívó-berendezés teljesítménye lenne.

A Balatont érdemes télen is felkeresni, és aki a déli part felé veszi az irányt, az kipróbálhatja a Téli Konyhámat, hiszen mind a két maradék januári hétvégén nyitva tartanak! (A pontos nyitva tartást a Facebook-oldalukon kövehetjük.) Februárban aztán pihenőre mennek, de március 2-án kinyitnak megint. Április végétől aztán ha minden jól megy, a Konyhám megkezdi a nyári szezont a fenyvesi strandon.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások