Mindent megnyertek a skandinávok a Bocuse d'Or-on
A különdíjak sorát Marokkó nyitotta, aki a legjobb plakátért kapott díjat (ezért kapott díjat annak idején Széll Tamás is). A legjobb tényér díja Franciaországhoz, a legjobb hústál pedig Finnországhoz ment. Harmadik helyezett Norvégia, a második Svédország, az első pedig Dánia lett. Magyarország csapata Pohner Ádámmal az élen a huszonnégy induló közül a 12. helyen végzett, ami szép eredmény, és azt jelenti, hogy a világ középmezőnyében vagyunk. A két évvel ezelőtti versenyen Széll Tamás az előkelő negyedik helyet tudta megszerezni. A skandináv országok köztudottan nagyon erősek mindig a Bocuse-versenyeken, nem véletlen, hogy a magyar csapat is dán illetve norvég felkészítőkkel dolgozott most is, és az előző versenyek alkalmával is. A skandináv gasztronómia megújulása is a Bocuse d’Or versenyeknek köszönhető.
Szerdán zajlott a Bocuse d’Or világdöntő második napja Lyonban, a magyar csapat még az első napon, kedden versenyzett. Másodikként kezdték a versenyt, reggel 8 óra után tíz perccel. Nagyon erős volt a kezdő mezőny, többek között az Egyesült Államokkal, Norvégiával és Dániával kellett megmérkőzni.
Fotó: Fekete Antonio
Több nehézséggel is meg kellett küzdenie a csapatnak, például elromlott a sokkoló berendezés. Ez az eszköz nagyon fontos, arra való, hogy hirtelen lehessen vele lehűteni az ételt. A meghibásodás miatt a magyar csapat hosszú perceket vesztett, ezt a csúszást azonban a tálalásra sikerült behozni, és nem okozott maradandó hiányosságokat. A helyzetet átmenetileg a mellettünk versenyző marokkói csapat oldotta meg, akik kölcsönadták a sokkolójukat arra az időre, amíg a magyar csapaté rendbejött.Ezt később szerencsére sikerült behozni, hiszen a késésért pontlevonás járt volna. Ennek ellenére a verseny jó hangulatban telt, és Pohner Ádám is elégedett volt, csak fáradságra panaszkodott egy kicsit.
A kezdés előtt nagy izgalmat okozott az is, hogy Hamvas Zoltán megbetegedett, így helyette Széll Tamás zsűrizett. (Minden ország egy embert delegálhat a zsűribe, így áll majd össze a végleges pont.) Széll Tamás nem csak versenyzőként tapasztalt a Bocuse d’Or világában, de 2018 júniusában Torinóban már részt vett a zsűrizésben, hiszen az európai válogató egyik zsűrielnöke volt. A keddi kóstolás után úgy nyilatkozott, nagyon jól sikerült a magyar csapat húsos tányérja, szerinte kiemelkedett a mezőnyből, de a zöldséges tányér zsűrizésében ő nem vett részt. A csapat optimista hangulatban várta az eredményhirdetést.
A magyar csapat versenytálja. Fotó: Fekete Antonio
Idén Pohner Ádám, a Kistücsök szakácsa képviselte Magyarországot Lyonban, aki csapatával a 8. helyen végzett a tavaly nyáron, Torinóban megrendezett európai válogatón. A teljes csapat: Pohner Ádám, Hamvas Zoltán (elnök), Csillag Richárd (commis), valamint Segal Viktor (coach). A helyszínen idén is lelkes szurkolók biztatták a magyar csapatot.