Hirdetés
Karácsonyi menü

Remek étterembe botlottunk az őszi Balatonnál

Crêpes Suzette

A legklasszikusabb francia palacsinta!

Almás-vaníliás kalácspuding

Alul puha, szaftos, felül ropogós. Isssteni!
Hirdetés

Remek étterembe botlottunk az őszi Balatonnál

Az ország másik végéről, az Őrségből jöttünk éppen hazafelé, amikor mindannyian nagyon megéheztünk. Tanakodni kezdtünk, hol együnk, ahol a család minden tagja talál kedvére való ebédet. Balatonvilágosnál beugrott a Lavender Terasz. A kitérőt nem bántuk meg: olyan éttermet találtunk, ahová még egészen biztosan visszatérünk.
Hirdetés

Úgy rémlett, a Lavender Terasznak többnyire a pizza és a különleges steak az erőssége. Utóbbira nem vágytunk, ám amikor megérkeztünk, kiderült, hogy a pizzasütő lebetegedett – így ez az étel is kiesett. De aztán rápillantottunk a napi táblás ajánlatra, ami igen vonzónak tűnt. 

A Lavender étterem belülről, őszi díszben, fotó: Kalas Györgyi

A Lavender üzemeltetését két éve vette át egy székesfehérvári házaspár, Németh Andrea és Schwendtner Péter, akik előtte nem is tervezték, hogy vendéglátózni fognak. Aztán egyszer csak arra eszméltek, hogy egyikük a konyhában főz, másikuk pedig felszolgál. Egy teljesen hagyományos étlappal működő konyhát vettek át, amit úgy tűnik, pár év alatt teljesen megújítottak. Azonnal látszott, hogy nagy hangsúlyt helyeznek a szezonális alapanyagokra.  

A Lavender kertje nyáron, fotó: Facebook

Amellett, hogy valóban bőséges a steakkínálat, sőt vannak olyan steakfajták, amelyek csak náluk elérhetők – és ezeknek az ára is borsos –, kifejezetten széles az étlap. Volt például hagyományos padlizsánkrém, sültcékla-leves, Szalajka-völgyi pisztráng édesburgonya-hasábbal, rozé kacsamell karamellizált körtével és burgonyapürével, lencse- és burgonyasaláta, Lavender burger és konfitált malaccsászár tökfőzelékkel. Emellett az állandó étlapon szereplő kínálat is igen meggyőző volt. Végül rendeltünk egy cékla- és egy sütőtökkrémlevest, egy rozé kacsamellet, egy sertésszüzet rizottóval és az állandó étlapról egy borjú bécsit. 

Cékla leves, fotó: Kalas Györgyi

A két leves remek volt, és fantáziadús: a cékla krémes, lágy (kissé talán túl édes, szinte már desszertnek is beillett), főleg, hogy két sültcamembert-gombóc és egy kis ricotta is helyet kapott benne. Emellett csodásan feldobták az apróra vágott cékladarabok. Tényleg tökéletes fogás. A sütőtök leves része kevesebb meglepetést tartogatott, de ez is kapott finom betétet: sajtos-tökmagos, rétesszerű tészta képében, ami nagyon feldobta az amúgy semlegesebb ízű levest. 

Sertésszűz és rizottó, fotó: Kalas Györgyi

Miután a levesek csillagos ötösre vizsgáztak, nagy reményekkel vártuk a főételeket, és ezekben sem csalódtunk. A legkevesebb meglepetést a sertésszűz és a rizottó tartogatta: a hús állagra tökéletes, de a teljesen semleges rizottóval kissé unalmas volt. A rizottó állaga ugyanakkor igen jól sikerült, csak némi markánsabb íz – több parmezán vagy bor – jól jött volna bele. A kacsa sült körtével is nagyon kellemes fogás volt, bár a hús talán egy leheletnyit száraz. Persze megértem, hogy nem mindenki értékeli a kacsamellen megbújó zsírréteget, pedig ennek a húsnak ez az egyik lényege. A sült körtével igazi őszi fogást alkotott. 

Fotó: Kalas Györgyi

A legnagyobb durranás azonban a borjú bécsi volt, nem véletlen, hogy ez volt a legdrágább: 4490 Ft. Hatalmas adag, a tálalása is igen ötletes: nem tányéron, hanem deszkán érkezett, mellé petrezselymes burgonyát kaptunk. A hús csodásan puha, a prézli tökéletesen ropogós volt. Minden étel tálalása nagyon jól sikerült egyébként. 

Borjú bécsi, fotó: Lavender terasz Facebook

A kiszolgálás kedves, figyelmes, az étterem hangulatos, éppen halloweeni díszben volt, teledekorálva tökökkel és őszi levelekkel. Ez ugyan nekem kicsit sok volt, de igen otthonos. A tulajdonosok végig a vendégek között mászkáltak, mindenkit üdvözöltek, felszolgáltak, visszajelzést gyűjtöttek az ételekről. És nem utolsó szempont, hogy az ételek gyorsan érkeztek, igaz, bőven túl voltunk már az ebédidőn, mire odaértünk – de azért még így is voltak szép számmal az étteremben. 

Rib-eye steak a választékból, fotó: Lavender terasz/Facebook

Öröm látni az ilyen helyeket a Balatonnál, ha arra jártok, érdemes velük számolni. Ja, és ha steakeznétek: omaha, szürkemarha, iberico, black angus és zebu is található az étlapon, büszkeségük az egyetlen hazai tisztavérű wagyutenyészetből származó wagyu steak. Rendszeresen szerveznek steakvacsorákat is, legközelebb éppen november 23-án. 

Lavender Terasz, Balatonvilágos, Dózsa György út 75.

Borítókép: Lavender terasz/ Facebook

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások