Hirdetés

Remek kaják, és zseniális pizza Keszthelyen - Télikert

Vajsör

Harry Potter-rajongóknak kötelező!
Hirdetés

Remek kaják, és zseniális pizza Keszthelyen - Télikert

Kipróbáltam, jóóó lett!
Hibát találtam
Hirdetés

Noha nyilvánvalóan és egyértelműen Budapest a központunk, hiszen mindannyian itt tevékenykedünk, azért nem mondunk nemet a kikapcsolódásra sem. Ennek a szellemében jutottam el Keszthelyre, ahol is a Télikert nevezetű egységet teszteltem.

2015-02-14_19_33_48.jpg

Ez a hely volt az első állomása annak a rövid kis túrának, melynek keretein belül a Balatoni Kör egyik ikonikus alakja, Bezerics Dani mutatta be, hogy télen is van élet a tó körül. Vele még nyáron ismerkedtem meg a balatonboglári Paletta tulajdonosaként, most pedig annak időszakos bezártával a keszthelyi közösségi életet erősíti, nyáron a Vinoteca Cocktail Bár & Fröccsterasszal, most pedig Télikerttel.

2015-02-13_22_04_38.jpg

A helyiségbe belépve néhány Palettás dizájnelem vissza is köszön, barátságos a hangulata. A hangulat szándékoltan közösségi, generációkra épülő, ezt példázza az egyik falon lévő hatalmas, közel százéves fénykép is, melyen sok helybéli felfedezheti a dédszüleit is akár.

2015-02-13_23_48_04.jpg

Az étlap nem túlbonyolított, vannak rajta tapasok, iszogatás mellé, de a lényeget a burgerek, és a pizzák adják. Mivel a Bezerics név a boros szakmában sem ismeretlen, így mi is egy ilyen palack 13-as Sauvignon Blanc-nal kezdünk.

2015-02-13_22_33_14.jpg

Az étlapon egyetlen leves található, de az viszont az elmúlt évek egyik nagy sikersztorija, a vietnami pho (ilyet mi is főztünk, emlékeztek rá?). Itt is úgy készül, ahogy azt kell: benne marhapofával, melyre még nyersen megy a leves, és ott fő meg, koriander, alaplé, helyénvaló fűszerezés, egy kevés lime, na meg persze tészta. Az egész összhatása nagyon finom, harmonikus, nem megy el túlzó irányba, nincs benne annyira sok koriander sem, és az ízhatás is teljesen értelmezhető akár annak is, aki még soha nem evett ilyet.

2015-02-13_22_58_18.jpg

Folytatásként burgert és pizzát kértünk. A burger az árulkodó nevű Paletta verziót takarja, melyben van minden földi jó. A zsömléje, bár nagynak tűnik, tökéletesen összenyomható, vajas, nagyon jó első falatnak. A húspogácsa szuvidolt uruquayi marhanyakból készül, perfetto medium, ízre dettó. Mellé még jöttek a zöldségek, hambiszósz, hagymalekvár, környékbeli cheddar, valamint mangalicacsászár-chips – és még mondja valaki, hogy a Balaton környékén nincs jó burger!

2015-02-13_22_59_24.jpg

Köretnek Heston Blumenthal metódusa alapján készült hasábburgonya jár, házi paradicsomszósszal. A krumpli finom volt, sajnos a roppanósság ottjárttunkkor egy kicsit hiányzott, de a szószba mártogatva ezt is elfeledtük, teljesen jó volt. Mellé kaptunk csókosként egy kis házi habanero-szószt – ennyire ékes és gyümölcsös paprikaízzel rég találkoztam, ráadásul a fejemet sem akarta leszedni, csak amikor már megettem egy fél üvegcsével, de azt hiszem, ezt meg is érdemeltem.

2015-02-13_23_05_48.jpg

A pizzában elfogadtuk az ajánlást, és valami különlegeset kértünk: tonhalas pizzát, de tonhal nélkül – máris mondom, hogyan! A hal egy pizzán nekem amúgy már alapból gyanús, de ez itt azért odacsapott rendesen. Konkrétan az alapja olajos szürkeharcsa, ez megy a tésztára, az alapja aszalt paradicsomos, házi mozzarella, kapribogyó, valamint petrezselyem ékesítik.

2015-02-13_22_58_30.jpg

És, hogy milyen az íze? Honnan is kezdjem. A tésztája szerintem benne van a top 3-ban itthon, amit kóstoltam (Anyukám mondta, Pizza Me): vékony, de nem száraz, ropog, zseniális. A hal rajta olyan ízvilággal rendelkezik, amit nem hiszel el, megőrülsz, és akarsz belőle enni még egy falatot, hogy biztos legyél benne, nem álmodsz, majd arra eszmélsz, hogy hoppá, ez elfogyott. Egészen egyszerűen tökéletes, és ha választani kéne a burger, és a pizza között, megtagadom magam, de az utóbbira szavaznék. Amúgy másnap pedig a szalámis verziót kóstoltuk: mangalica stifolder és sült paprika társaságában, ugyanez igaz volt rá.

2015-02-13_23_00_15.jpg

Desszertszinten napi dolgok vannak, mi egy dióval töltött csokis kosárkát kóstoltunk, de oly mohón, hogy a fénykép az lemaradt, bocsássatok meg érte.

Árak tekintetében is teljesen korrekt a Télikert, főleg fővárosi szemmel: a leves 1200, a burgerek 1250-2000-ig mennek, a pizzák pedig 1200-1950-ig tartanak. A hangulat kiváló, esténként élőzene, dj, de ha te egy olyan ember vagy, aki elment Encsre a pizzáért, akkor menj el ide is, nem fogod megbánni.

Disclaimer: A helyszínen Bezerics Dani, a Télikert megálmodója látott vendégül minket.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások