Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

Rozskovász és kardamom: megnyitott a város első északi péksége

Újkrumplis, sült zöldséges saláta

A grillhúsok legjobb barátja

Mangós maracujasorbet

Hűtsétek le magatokat!
Hirdetés

Rozskovász és kardamom: megnyitott a város első északi péksége

Nor/ma, azaz nordic és magyar: ebből a két szóból származik a napokban megnyílt új pékség neve, ami vállaltan egy északi stílusú pékség szeretne lenni - és ezért is nagyon különleges. Kenyereik kizárólag kovásszal készülnek, és mindegyik legalább 24 óráig, de van, ami két napig, lassú kelesztéssel.
Hirdetés

Mivel északi stílusú pékségről van szó, nem is sütnek fehér kenyeret, csak teljes kiőrlésűt, félbarnát és rozst, utóbbiakhoz rozskovászt használnak. Ehhez társulnak a nálunk megszokott, és a magyar közönség szívének kedves péksütemények, mint például a kakaós csiga. Nem maradhat el a klasszikus croissant sem, de kifejezetten északi péksütiket is találunk, mint például a dán kardamomos tekercs.

Fotó: Erdőháti Áron

A Nor/mába belépni, olyan, mintha valahol Berlinben járnánk: letisztult dizájn, tágas terek, magával ragadó, csodás kenyérillat.  Ráadásul mivel egy látványpékségről van szó, minden a szemünk előtt készül, a vásárlót és a pékeket pusztán egy plexifal választja el. A kenyérkészítés teljes folyamata végigkövethető: a formázás, a kelés a péksütik hajtogatása, majd a szemünk előtt megsül minden a kemencében. Sőt, ha csak látványra vágyunk, be sem kell mennünk, már az ablakból is mindent láthatunk, hiszen az utca felé is elhelyeztek egy munkapultot, ahonnan szemmel követhetjük a pékeket.

Fotó: Erdőháti Áron

Az északi pékirányzat azt is jelenti, hogy kizárólag az angol Wessex Mill lisztjeit használják. Aki egyébként foglalkozik kenyérsütéssel, esküszik erre a lisztre, pedig az ember nem feltétlenül gondolná, hogy az angol gabona jobb minőségű, mint a magyar. Mint a tulajdonosok elmondták, inkább a malmok megbízhatósága az, ami az angol lisztnél óriási előnyt jelent.  Nincs is egyelőre itthon másik pékség, ami kizárólag angol liszttel dolgozna, így már csak ezért is érdemes a kenyereiket megkóstolni, hiszen ennek a lisztnek a különleges íze főleg a kenyereknél érezhető. És egyébként is a kenyerek azok, amiben a Nor/ma magasan kiemelkedik.

Fotó: Erdőháti Áron

Nagyon finomak a péksütemények is, de hasonló kakaós csigát talán találunk máshol is a városban (500 Ft), kenyérfronton azonban szerintem sok más pékséget magasan vernek. Vettem a félbarna kenyerükből, ami mindent hozott, amit kell: ropogós héj, finom illat, kissé savanykás, levegős belső, de ez még semmi sem volt a 100% rozskenyérhez képest, ami elmondhatatlanul tökéletes, leginkább ezt ajánlom mindenkinek. A 650 grammos félbarna kenyér ára 850 Ft, a teljes kiőrlésű 950 Ft, a 100% rozs pedig 1150 Ft. 

Fotó: Erdőháti Áron

Péksütemények közül pedig a svéd kardamomos tekercs (cardamommbullar) volt, ami nekem a leginkább bejött (450 Ft) de a jövőben még több északi péksüteményt terveznek, például  danisht, ami egy hajtogatott, töltött leveles tésztából készült fészek. Egyelőre még csak a croissant-t töltik meg csokoládékrémmel – mint a tulajdonosok elmondták, ők a croissant-t illetően nem ragaszkodnak olyan erősen a francia vonalhoz, és ez a helyzet a bagettel is, abba is visznek egy kis északi csavart.

Fotó: Erdőháti Áron

A pékséget két házaspár nyitotta, akik egyébként a civil életben régóta barátok. Gerzsenyi András és felesége, Mariann ismerősek lehetnek már a budapesti gasztrovilágból, hozzájuk társult Metz Alexandra és párja, Ákos akik egyébként civilben ügyvédek, de régóta izgatja őket a pékszakma. Andráséknak van két kávézójuk a városban – valószínűleg mindenki előtt ismerős a Fekete neve – valamint egy kis bisztrójuk Budaörsön, és mivel egyre szélesebb ételkínálattal dolgoznak, és egyre nehezebb volt a jó minőségű kenyér és péksütemények beszerzése, végül úgy döntöttek, megpróbálják megsütni maguk. A pékség nyitásának persze más oka is volt: úgy vélik, még mindig lehet újat mutatni a budapesti kézműves pékségek sorában.

Fotó: Erdőháti Áron

Az biztos, hogy a jó kenyerek száma most bővül a városban, a Nor/ma kenyeréért simán megéri elmenni a Kecskeméti utcába, aztán őszintén reméljük, hamarosan a terjeszkedés útjára lépnek majd, és máshol is beszerezhetjük a kenyereiket. De addig is, ha már ott vagyunk, mindenképpen szánjunk időt egy kávéra is, hiszen a kávé ugyanaz, mint a Feketében: kizárólag single-origin, azaz egy termőterületről származó kávét használnak, amit csak nekik pörköl a Casino Mokka, és nagyon szép kerámiacsészékben szolgálnak fel.

Nor/ma, Kecskeméti utca 11.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások