Hirdetés

Szuper kedves, eldugott kávézóban jártunk Budaörsön

Tökös-sajtos muffin

A sós muffin király!
Hirdetés

Szuper kedves, eldugott kávézóban jártunk Budaörsön

Többször hallottam már a Fekete kávézó budaörsi kistestvéréről, a Majorról, ahová régi tervem volt ellátogatni. Főleg az egyik pizzás napjukat szeretném becélozni, van ugyanis egy komoly nápolyi kemencéjük, amiben időnként pizzát is sütnek. A kemencét ezúttal letakarva találtuk, de a hasunkat azért megtömtük. Csendes nyugalom és csodás kávé: ez a Major, korty és falat.
Hirdetés

A hirtelen jött kánikulában valamelyik nap ellátogattunk a budaörsi strandra (szuper hely, mindenkinek ajánlom) amikor eszembe jutott ismét a Major, vagy hivatalos nevén Major, korty és falat. Így aztán a hely egy meleg hétvégi napon tesztelésre került. Az igazsághoz hozzátarozik, hogy a Major elsősorban egy kávézós reggelizőhely, csakúgy, mint nagy testvére, a Múzeum körúton lévő Fekete, amiről nem régen írtunk is. Hétvégén estig nyitva vannak, hétközben azonban csak háromig. De mivel műfaji korlátokhoz nem kötjük magunkat, a délutáni reggeli sem zavart. Amire vágytunk: könnyű, finom ételek, és egy ütős kávé, lehetőleg mindezt gyorsan.

A Major egy elvarázsolt hely: csodás falusi utca, kicsi, zárt udvar, amin lenne még mit tuningolni, de így is aranyos. A kávézónak a Zichy-major épülete ad otthont, ami elvileg alkotóházként üzemel, de hogy jelenleg mennyire működik, azt nem sikerült megállapítanom. Mindenesetre nincs túl jó állapotban. A kávézó belső tere viszont kedves és otthonos, és magában hordozza az újhullámos kávézók jegyeit is. Az újhullámos kávézók már egy ideje kezdenek rájönni, hogy a kávé mellett muszáj valami más termékkel is kitűnni, és ez általában a reggeli, hiszen az emberek többsége reggel kávézik. Nagyjából ez érvényesül a Majorban is, ahol olyan szeretettel fogadtak minket, amilyet rég tapasztaltam. Ezért is jó, ha nem a turistákra épít egy hely. Ennél kedvesebb személyzettel nagyon rég volt dolgom, azonnal otthon éreztük magunkat mindannyian.

limonádé

Aztán gyorsan rendeltünk is összeválogatva jó sok mindent az étlapról. Egy brokkolikrémleves, egy adag bundás kenyér, egy adag sonkás melegszendvics, egy sonkás-krémsajtos gofri, és egy saksuka. Más néven izraeli lecsó, aminek különlegessége a közepére ütött tojás.  Az ételek elé jött még limonádé szomjoltónak, amivel kellemesen elhelyezkedtünk a nyugágyakban az árnyékban, a gyerekek meg eljátszottak a gyereksarokban. Csodásan éreztük magunkat, vártuk az ételeket. Amelyek azonban nem nagyon akartak érkezni, pedig pünkösdi hosszú hétvége miatt a hely szinte teljesen üres volt. Rajtunk kívül egy másik asztalnál ültek csak, és személyzet is volt bőven.

cof

Több mint fél órát, inkább 40 percet vártunk, mire megjöttek az amúgy egyszerű ételek. Ezután viszont nem volt több bajunk, ez nyilván nem egy gourmet étlap, de a kívánalmaknak tökéletesen megfelelt. A bundás kenyéren ugye sok mindent elrontani nem lehet, de nagyon sok plusz pont, hogy adtak hozzá egy nagy adag tejfölt. A krémsajtos-sonkás gofri jól eltalált fogás, a sonka jó minőségű, a gofri frissen sült – és nem utolsó sorban fotón is jól mutat. A saksuka is kifejezetten jó volt: a sok paradicsomtól rendkívül édes (bár padlizsán vagy cukkini nem volt benne). Saksuka terén nálam abszolút kedvenc a Babka étterem – ott egy jó adag kecskesajtot is morzsolnak a lecsó tetejére. De itt is kedvenc lesz, máskor is kérni fogok, azt biztos.

saksuka

Szintén plusz pont, hogy a saksukához csodás kenyér érkezett, és a melegszendvics is kiváló minőségű, jó vastag szelet barna kenyérből készült. Nem csoda, hiszen a Feketének van érdekeltsége a nemrég nyílt, kovászos Nor/ma pékségben is, (amiről itt írtunk). A péksütemények is a Normából érkeznek egyébként, például a csodás kardamomos tekercs, így erős a gyanúm, hogy a kenyér is.

A melegszendvics egyébként küllemre nem volt túl mutatós, és egy kissé meg is égett, de amikor ezt szóvá tettük azonnal felajánlották, hogy kicserélik, sőt még egy ajándék süteményt is hoztak. A személyzettől tényleg dobtam egy hátast. Ha nem kellett volna olyan sokat várni, akkor azt mondanám, hogy a Major tökéletes hely, de így is közelít hozzá. Persze az is egy vállalás, hogy sokat kell várni, cserébe lehet a kertben fetrengeni, de ettől a komfortfokozat kissé messze volt.

Az étkezés végére azonban eltöltött az elégedettség, ezt az érzést, pedig csak fokozta a csokis mangótorta, valamint a vegán répatorta is. A koronát az egészre persze a kávé tette fel: friss, világos pörkölésű kávé, bár nem a legerősebb fajtából, inkább egy kellemes gyümölcsös jegyeket viselő kolumbiai. Nem hiába, a kávé a Fekete valódi erőssége.

kávé

Az étkezés végén, az ételekkel, limonádéval, kávéval és sütivel együtt 10500 Ft-ot fizettünk, ami négy emberre teljesen korrekt összeg. Ettől függetlenül lehetne némileg olcsóbb a hely, a bundás kenyér meg a meleg szendvics mellé például szerintem teljesen fölösleges kevert salátát adni. Ez nem csak a készítést lassítja, de az áron is dob. Aki bundás kenyeret rendel, az szerintem pusztán bundás kenyérre vágyik. Finom amúgy a saláta, de a melegszendvics és a bundás kenyér ára így rögtön 1300 Ft-ra ugrik, míg sali nélkül ezer alatt lehetne tartani.

Összességében rég láttam már ennyire kedves helyet, mint a Major. Őrülten figyelem a Facebook-oldalukat, és biztosan visszatérek egy pizza-napra is.

Major, Korty és falat, Budaörs, Clementis László utca 22.

Fotók: Kalas Györgyi

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások