Hirdetés

Teszteltük: 5 balatoni étterem 1 nap alatt

Sonkás-sajtos gofri buggyantott tojással

Nehogy azt gondoljátok, hogy a gofri csak édesen király!!
Hirdetés

Teszteltük: 5 balatoni étterem 1 nap alatt

Mindig nagy öröm, ha rábukkanunk a Balatonnál egy egész évben nyitva tartó étteremre, hiszen ilyenkor teljesen más arcát mutatja a tó és a vendéglátó helyek is, mint a nyári tömegturizmus idején. Hogy milyen remek célpont a Balaton főszezonon kívül is, azt szeretné bemutatni egy idén elindult kezdeményezés is, a Gasztrohegy Badacsony, amihez kilenc badacsonyi vendéglátóhely csatlakozott. A gasztrotúra keretében Badacsony összes jó éttermét végig lehet járni, miközben a legjobb badacsonyi borokat ihatjuk. Ez az utóbbi idők egyik legjobban kitalált gasztro-rendezvénye.
Hirdetés

A Gasztrohegyet október és április között, – azaz a klasszikus nyári szezonon kívül, – minden hónapban megrendezik, más-más tematikával. Volt már téma a szőlő, a hal, a vad én pedig február végén a farsangi tematikán vettem részt, és aki szeretné kipróbálni a programot, márciusban és áprilisban még két igen izgalmas téma keretében,megteheti. Valószínűleg egyébként teljesen mindegy, melyikre megyünk, szerintem mindegyik hatalmas élmény, én ezután az egy alkalom után akár újra végigjárnám az egészet.

Fotó: Baksa Péter

A Gasztrohegy túra keretében a hegy aljából indulva bebarangolhatjuk az egész hegyet, miközben sok helyen megállunk enni és inni, amíg fel nem jutunk a Badacsony legmagasabban lévő éttermeibe, ahol a túrát csodás panorámával és persze naplementével zárhatjuk. Ez az időszak Badacsonyban is nyugodt, minden étteremben maguk a tulajdonosok fogadnak minket, lehet velük beszélgetni az ételekről, helyekről, Balatonról, bármiről. Hosszan, nyugalomban kóstolhatjuk a borokat, amire augusztusban egészen biztosan nem lesz idő. És emellett végig csodás dolgokat eszünk, és jókat beszélgetünk, egy asztalnál ülünk, más, az ételek iránt érdeklődő emberekkel. A fél napos túra végére egészen biztosan új ismeretségek is köttetnek majd, és az sem kizárt, hogy együtt folytatjuk az estét.

Fotó: Baksa Péter

A Gasztrohegy keretében nem csak egy, hanem legalább öt helyet próbálhatunk ki, ami egy mennyország annak, aki érdeklődik a gasztronómia és az új helyek iránt. (Bár a programban 9 vendéglátóhely vesz részt, ennyit végigjárni egy nap lehetetlen, így külön A és B csoportokra osztva túrázhatunk.) Aki pedig borrajongó, annak még jobban ajánlanám a programot, minden egyes étterem külön borkínálattal készül ugyanis, olyan különleges borokat tudtunk kóstolni, amit eddig még sosem. Hamar ki fog derülni, hogy a badacsonyi borvidék sokkal gazdagabb és sokszínűbb, mint az gondoltuk.

Persze arra nem alkalmas egy ilyen rendezvény, hogy végigegyük minden helyen az étlapot, de arra igen, hogy kinézzük magunknak, hova térnék még vissza szívesen, és hogy felfedezzünk olyan helyeket is, ahová egyébként valószínűleg el sem jutottunk volna. A menü előre adott, így választási lehetőség ugyan nincs, de legalább nem kell külön időt tölteni az ételválasztással: számítanak ránk, és rövid időn belül enni is kapunk.

Fotó: Baksa Péter

Mi öt helyre jutottunk el, és ráadásul mindegyik olyan volt, ahol még sosem jártam korábban, pedig viszonylag sok balatoni étteremben megfordultam. A csoportunk a Tilia borvendéglőben kezdett, ahol rögtön egy erős indításban volt részünk: sáfrányos halkocsonya, sós fánkkal, valamint csicsókakrémleves füstölt pisztrángos ekler fánkkal volt a kezdő menü. A farsangi tematika miatt majdnem minden étteremben megjelent a fánk a menüben, amit én nem bántam. Borvendéglő lévén nagyon erős borkóstolót kaptunk már itt is, és ez a nap folyamán csak fokozódott.

Terített asztal a Borbarátok vendéglőben. Fotó: Kalas Györgyi

Én szeretek sétálni, de a gasztrotúrán egyébként még ezzel sem kell foglalkozni, kis elektromos busz szállítja az éttermek között a résztvevőket. A következő helyhez mondjuk el is kelt a busz, hiszen a Tölgyes kúria felé vettük az irányt, ami már hivatalosan Rizapuszta. A Tölgyes kúria tavaly nyitott, egy elmondhatatlanul gyönyörűen felújított kúria épületről van szó. A kilátás lenyűgöző, és csodás az épület előtt álló két hatalmas tölgyfa, mindenképpen megéri a kitérőt. Sajnos az ételekről itt tudtunk meg a legkevesebbet, csak egyféle levest, egy frankfurti levest kóstoltunk, ami finom volt ugyan, de kiemelkedőnek nem mondanám.

Frankfurti leves a Tölgyes kúriában Fotó: Baksa Péter

Ezután kis elektromos buszunkon átzötyögtünk a Borbarátok vendéglőbe, ami mind közül talán a legjobban tetszett. Igazi családi vendéglő, a jelenlegi tulajdonosnak még a nagyapja vásárolta itt meg a szőlőt, azóta készítenek bort Badacsonyban, és aztán társult mellé az étterem is. A borok neve, a Fata, a nagypapa családi nevéből jön, kóstoltunk ebből is többfélét, hozzá pedig  kacsamellet ettünk apró fánkkal és házi lekvárral. Innen a Szőlőhegy bisztróba, majd Badacsony legmagasabban fekvő éttermébe, a Kisfaludy ház-étterembe látogattunk, itt is kacsa és sok-sok badacsonyi olaszrizling fogadott minket, valamint a Kisfaludy házban az egyik legtökéletesebb császármorzsa.

Kóstoló a Szőlőhegy bisztróban. Fotó: Kalas Györgyi

A menü lehetett volna átgondoltabb, de ez őszintén szólva nem zavart, annyi személyes élményt adott az esemény, hogy azt gondolom, nem csak az ételek miatt érdemes ide elmenni. Az estét az Istvándy borműhelyben zártuk, ahol éppen a szigligeti Villa Kabala étterem szakácsai érkeztek vendégségbe. Itt akkora volt a buli, hogy hirtelen az is megfordult a fejemben, hogy Badacsonyba költözöm.

A Gasztrohegy programban a felsoroltakon kívül részt vesz még az Pláne Badacsony borterasz, a Bonvino Borbár és a Laposa birtok is, erre a három helyre a túra keretében most nem jutottunk el, de volt velünk a túrán egy pár, akik már másodszor jöttek, és direkt azokat a helyeket járták végig, amit a múltkor nem tudtak. Reggel levonatoztak, a program végén pedig még éppen elérték az utolsó budapesti vonatot. Nagyon ajánlom ezt a programot mindenkinek, aki szereti a Balatont és a balatoni borokat, szeret jókat enni, és új helyeket felfedezni.

Pláne Badacsony borterasz. Fotó: Baksa Péter

A következő Gasztrohegy március 22-23-24-én lesz,  témája: felszáll a füst. Erre és az áprilisi gasztro hétvégére az alábbi linken lehet jelentkezni, a teljes program ára 5 éttermi kóstolóval és borfogyasztással együtt 16 ezer forint. További jó hír egyébként, hogy ha nem szeretnénk ennyit enni, akár egy-egy éttermet is felkereshetünk, a Gasztrohegy menü minden résztvevő étteremben, egész hétvégén elérhető. 

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások