Hirdetés

Tihanyi sonka, vászolyi sajt: megérkezett Füredre a Balaton pizza!

Káposztával töltött paprika

A savanyítás az élet egyik csodája!

Mogyoróvajas quinoapuding

MOGYORÓVAJAT mindenbe! :)
Hirdetés

Tihanyi sonka, vászolyi sajt: megérkezett Füredre a Balaton pizza!

A Kredenc régóta az egyik kedvenc helyem a Balaton környékén. Sőt, tulajdonképpen rögtön azóta, hogy Dobai András, a Brains egykori zenésze a fővárosból Balatonfüredre költözött és megnyitotta ezt a kedves borbisztrót. Pont az ilyen aranyos, személyes helyek miatt szeretem annyira a balatoni vendéglátást. Pizza eddig a Kredencben nem volt, de egy ideje tudatosan készültek rá, a karantén alatt pedig el is indították a kiszállítást.
Hirdetés

Egy kizárólag magyar borokra épülő borbárt nyitni tíz éve még nagyon bátor lépésnek számított a Balatonnál. Akkor még korántsem volt annyira egyértelmű, hogy a környék egyszer majd ilyen népszerű lesz, és lesz igény a helyi alapanyagokból készült ételekre és a helyi borokra is. Márpedig Dobai Andrásnál ez a fő csapásvonal.

A Kredenc borbisztró Balatonfüreden, fotó: Kalas Györgyi

Főszerepben: bor és pizza

Mint a neve is mutatja, a Kredencben a főszereplő mindig is a bor volt. Ehhez kínált András mindenféle ötletes, többnyire helyi alapanyagokból készült borkorcsolyákat, ételeket. Régi terve volt, hogy kissé családbarátabbá varázsolja a helyet. Mivel maga is nagy pizzarajongó, nagyon szerette volna beemelni ezt is a kínálatba. 

Dobai András a Kredencben még tavaly nyáron, most csak maszkban szolgál fel fotó: Facebook/Kredenc

Mint elmondta, a tavalyi nyaralás már annak jegyében telt Olaszországban, hogy minél több pizzát végigkóstoljanak. Persze Olaszországban is rengetegféle pizza létezik, a tulajdonos nem akart elmenni a most divatos nápolyi irányba. Egyrészt nincs fatüzelésű kemencéje, másrészt a nápolyi pizza sokszor megosztó.

András végül Szicíliában talált egy olyan receptet, amit itthon továbbfejlesztett. Az egész tél a tésztával való kísérletezés jegyében telt, Mire úgy érezte, éppen összeállt a recept, beütött a karantén és a teljes bezárkózás. A Kredenc kissé félve fogott bele a kiszállításba, de úgy tűnik, a pizza mindenkinek bejött. Ahogy András mondja, ezzel a füredieket is sikeresen meg tudták szólítani. 

Fotó: Kalas Györgyi

Most, hogy a teraszok is megnyíltak és a kiszállítás is maradt, kissé pörgősebbek a napok a Kredencben, a pizza ugyanis igen hamar népszerű lett a városban. Mi egy hosszú túra után ugrottunk be az újranyitott teraszra, hogy gyorsan együnk valami laktatót. Emellett a pizza amúgy is nagy kedvencem. Ha új lelőhelyről hallok, azonnal felkutatom – a Balaton környékén pedig amúgy is hiány van a jó pizzából. 

Vegyes ízelítő, fotó: Kalas Györgyi

12 féle pizza

A 12-féle pizza (mindegyik 2000 és 2490 Ft között) mellett néhány előétel és saláta található még az étlapon. Ezek közül a hideg vegyes ízelítőt kóstoltuk, ami csodás volt, de kíváncsi lennék a vászolyi sajtsalátára is, így legközelebb majd azzal indítok.

A Füredtől nem messze található Vászolyi Sajtmanufaktúrát nem véletlenül tartják az egyik legjobbnak, rengeteg díjat is nyertek. A sajtokból a hideg ízelítőn is találunk kóstolót, van még rajta egy kis szalámi, sonka, zöldség és házi májas is, mellé pedig saját sütésű kenyér érkezik.

Pizza Balaton és Romana, fotó: Kalas Györgyi

Ezután következett a fő attrakció, a pizza. Amit kóstoltunk: Margherita, Romana és természetesen a Pizza Balaton – amin régiós alapanyagok szerepelnek feltétként. Bevallom őszintén, a Pizza Multipla nevű első ránézésre kevésbé csigázott fel, de mivel Dobai András mondta, hogy ez a kedvence, mégiscsak rendeltünk egyet ebből is. 

A Balaton és a Multipla pizzát is nagyon ajánlom próbára. A Balaton pizzán a közelből származó feltétek sorakoznak, mint a tihanyi érlelt sonka és a vászolyi csemegesajt. András már egy kis kertészetet is elindított helyben, ahol nagy területen paradicsomot termesztenek. Cél, hogy idővel a Balaton pizzára kizárólag az általuk termelt paradicsom kerüljön. Így ehhez a pizzához kizárólag helyi alapanyagokat használnak majd. Úgy tűnik, hogy ezt az idei terméssel meg is fogják tudni valósítani. 

Pizza Multipla, fotó: Kalas Györgyi

A Pizza Multipla egyrészt András találmánya, nevével a karanténos időknek is emléket állít, hiszen egy Multiplával vágtak bele a kiszállításba. A Multipla kecskesajttal készül, részben a laktózérzékenyek kívánságára is, hiszen kecskesajtot ők is fogyaszthatnak. Emellett teljesen vega is: padlizsán, cukkini, paradicsom és olajbogyó van még rajta. Tényleg ez lett az abszolút kedvencem! 

És nagyon kedves gesztus a Multipla név is. Én is azt gondolom, hogy ez a járvány és a vele együtt járó karantén nem egy olyan dolog, amit azonnal el szabad felejteni. András a másoktól kapott segítséget is szeretné hangsúlyozni: a dagasztógépet és a kemencét is úgy kapta kölcsön baráti vendéglátósoktól – ami szintén arra utal, hogy összefogás nélkül nem élték volna túl ezt a nehéz időszakot. 

Kredenc Borbisztró, Balatonfüred, Blaha Lujza utca 7.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások