Hirdetés

Tíz hektáron gazdálkodik egyedül Anna, a barackos lány

Tökös-sajtos muffin

A sós muffin király!
Hirdetés

Tíz hektáron gazdálkodik egyedül Anna, a barackos lány

Kilenc macska, néhány levágástól megmentett tyúk, több száz barackfa, és mindezek gazdája, az alig harmincéves Pillár Anna, ak egy egész gazdaságot visz teljesen egyedül. A Pillár Biokertben jártunk.
Hirdetés

Pillár Anna mindössze huszonhat éves volt, amikor meghalt az édesapja, és megörökölt tőle tíz hekár barackost Martonvásár közelében, egy domboldalon. Az első pillanattól kezdve világos volt számára, hogy érzelmileg annyira kötődik a helyhez és a fákhoz, hogy nem tud megválni a területtől. Annak ellenére, hogy apukájával nem volt kifejezetten jó a viszonya. Nem sokat gondolkodott, még abban az évben belevágott a baracktermesztésbe. 

Fotó: Mudra László

Gyerekként sok időt töltött a nagy kertben, nagyjából tudta, hogyan kell gondozni a fákat és a területet, de mint mondja, arra egyáltalán nem volt felkészülve, hogy minden, a vállalkozással kapcsolatos döntést egyedül hozzon meg. „Mindenki azt mondta, hogy nem fog menni. Azt gondolták, hogy idejön egy ötvenkilós pesti lány, és pár hónap alatt bele fog rokkanni a munkába. A fák már akkor is öregek voltak, több mint húszévesek. Akányhány szakembert idehívtam, mindegyik azt mondta, hogy ki kell vágni, de éreztem, hogy nem vagyok képes rá. Meghagytam mindegyiket, és az elmúlt öt szezonban tele voltak barackkal” – meséli Anna, aki már öt éve viszi a barackost Pillár Biokert néven. 

Fotó: Mudra László

„Pedig amikor először kijöttem ide, rettenetesen féltem. Minden árnyéktól megijedtem, és azt hittem, sosem fogom megszokni itt egyedül. Aztán mostanra megszerettem” – mondja, amit nem csodálok. Nem tud egy lépést sem tenni úgy, hogy ne lenne a nyomában kilenc mentett cicája közül legalább az egyik, miközben a fák körülöttünk roskadoznak a baracktól. „Apuval nem volt túl közeli a viszonyom, hiszen nem ő nevelt. És most úgy érzem, azáltal nőttem fel, hogy átvettem a munkáját, minden nehézségével és buktatójával együtt” – mondja Anna.

A gyümölcsösben márciustól októberig folyik a munka, és nagyjából egyedül intéz mindent, bár anyukája és volt párja is sokat segített. Amikor azt kérdezem, meg lehet-e élni gyümölcstermesztésből, azt mondja, igen, de ehhez az kell, hogy szezonban reggeltől estig dolgozzon. Ő szedi le a barackot, és saját maga is szállítja ki az árut mindenhová. Alkalmazottra már nem nagyon futja, és akkora a szakemberhiány, hogy ha akarna, se tudna munkaerőt találni. Persze van, amihez muszáj embert keresni, a nagy traktort például nem tudja vezetni, és saját bevallása szerint metszésben se túl jó, bár sokat fejlődött. 

Fotó: Mudra László
Egy gyümölcsösben elég sok a munka. Metszés, permetezés, a barackok ritkítása – amit saját bevallása szerint a legjobban utál. Végig kell menni virágzás után az összes fán, és ritkítani a termést, különben nem nőnek elég nagyra a barackok. Ez a munka legalább egy hónapig tart. Emellett füvet kell vágni, fiatalítani a fákat, és közben új ültetvényt is ki kellett alakítani, hiszen apukájától örökölt fái egyre idősebbek. 

A Pillár Biokertben összesen hétféle barack terem, ebből kettő kajszi, a többi sárga és fehér húsú őszibarack, valamint nektarin. Július elejétől augusztus végéig érnek, de a munka a barackosban már márciusban elkezdődik: ekkor esedékes az első lemosó permet a gombák ellen. Anna, bár nem minősített biokertet visz, semmilyen felszívódó vegyszert nem használ. Folyamatosan olvas és képzi magát a témában, elvégzett egy kétéves kertésztanfolyamot is. Imád kísérletezni, és a vegyszerek helyett sokkal inkább hisz a természetes technikákban.

Fotó: Mudra László

Szezonban minden reggel korán kel, leszedi az aznapra leadott rendeléseket – amikor ott jártam, ez éppen 400 kg volt. Leméri, ládákba teszi, bepakolja a kocsiba, majd kezdődhet a kiszállítás, amivel csak késő este végez. „Ez nemcsak fárasztónak tűnik, hanem tényleg az” – nevet. Néha besokall, bezárja egy napra a boltot, és elutazik vagy elugrik úszni a Velencei-tóra. 

Sokan vásárolnak tőle a környékbeliek közül, illetve a fővárosba is szállít, de fontos neki, hogy csak olyan emberekkel dolgozzon együtt, akiknek hasonló a gondolkodása. „Amikor egész nyáron halálra dolgozod magad, és látod, hogy a kereskedők alig akarnak fizetni a barackért, majd eladják kétszer annyiért, az azért eléggé felidegesít. Ezért a kereskedőket kerülöm, és a nagybanira sem járok ki. Aki akar, úgyis megtalál” – mondja.  

Fotó: Mudra László

A barackosban a munka október végéig tart, telente pedig egy vegán bisztróban szokott dolgozni Budapesten, de mihelyt elkezd enyhülni az idő, visszatér a barackfákhoz. A barack mellett telepített almafákat és szőlőt, illetve most próbálkozik a paprika- és paradicsomtermesztéssel is. Nemrég pedig belefogott saját termékek készítésébe is: baracklé, lekvár és chutney is készül nála. Terve pedig még nagyon sok van.

Kapcsolat: Pillár Biokert

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások