Végre egy étterem, ahol a köret is főszerepet kap
Bicsár Attila nem az az ugrálós fajta, közel húsz évig dolgozott az Alabárdos Étteremben, a Várban, a magyar konyha megszállottjaként. Egy idő után azonban úgy érezte, szeretne minél több új dolgot megismerni, és elköltözött a lányával Londonba, szerencsét próbálni. Pár hónappal később aztán már egy floridai étterem nyitásán dolgozott. Végül azonban hazatért, mert két izgalmas felkérést is kapott itthon: Sauska Krisztián hívta Villányba, ahol jelenleg is a hétvégéit tölti a Sauska 48 étterem séfjeként, a másik projekt pedig a pár hónapja megnyílt Traktor Farmfood volt, amit most én is kipróbáltam.
Fotó: Hartyányi Norbert
A séfet főleg az vonzotta, hogy végre kitörhessen a sokszor merev, kötött, fine dining kereteiből. Emellett úgy érzi, a zöldség még mindig mostohagyereknek számít itthon, ezért is szeretett volna egy zöldséges helyet. A Traktorban úgy érzi, végre szabadon főzhet, és ami legfontosabb: kedvére variálhat a vendég is, hiszen minden főételhez magunk választhatjuk ki a köretet. Attila azt mondja, Amerikában tanulta ezt a szemléletet, mert az amerikaiak szeretnek az étellel állandóan variálni, cserélgetni egymás között. A food sharing szellemében ezt a Traktorban is megtehetik. A zöldségek főszerepét mutatja például, hogy itt a köretek előrébb szerepelnek az étlapon, mint a húsok.
Fotó: Hartyányi Norbert
A zöldséget igyekeznek a lehető legegyszerűbb módon elkészíteni: sütik lávakövön, fóliában, sókéregben, egészben vagy serpenyőben, de van olyan zöldség, amit csak nyersen, citrusokkal marinálnak. Ne egyösszetevős, unalmas zöldségekre gondoljunk, mindegyik nagyon részletesen átgondolt zöldségtál. Bicsár Londonban ellátogatott a vegetáriánus ételek legnagyobb alakjához, Ottholenghihez is, – nála dolgozik jelenleg lánya is, – akitől nagyon sok inspirációt gyűjtött.
Fotó: Hartyányi Norbert
Minden zöldségtál 1200 forintba kerül, de ha hármat kérünk, az csak 3100 forint, ami szerintem több, mint jó ár. Ki is használtam ezt az ajánlatot, kértem sült zellert és fodros kelt, égetett brokkolit és sóban sült sárgarépákat. Az abszolút győztes a zeller lett, ami elmondhatatlanul jó, rengeteg pesztóval és sok-sok pirított mogyoróval. Bicsár szerint a zellert kóstolják meg legnehezebben a vendégek, de aztán mindenkinek az lesz a kedvence, , – meg a lávakövön sült gomba.
Fotó: Hartyányi Norbert
Ezen kívül ettünk még brokkolit, ami humusszal és gránátalmával érkezett, valamint sült répákat bulgurral és gyömbéres joghurttal, talán a három fogás közül ez volt a legkevésbé karakteres. A zöldség köretek mellé, a lávakövön sült sertésszüzet választottam, de ehhez is volt még pirított hagyma és spenót, a hús is elég nagy adag. A környékhez képest egyébként az árak sincsenek eltúlozva a húsos főételek (tanyasi csirke, pecsenye kacsamell és sertéssszűz 2400-3200 Ft.) Így a főétel és a három köret összesen 6000 forint volt.
Fotó: Hartyányi Norbert
Aki nem szeret variálgatni, az pedig választhatja a séf ajánlatát, amiből két fogás 4500, három pedig 4900 Ft. Aznap éppen vászolyi lágy tehénsajtot kaptunk, amiben a konfitált paradicsom (szintén magyar) feledhetetlen, csakúgy mint a narancsos céklával érkező kacsamell. A desszerthez pedig elég ránézni az alábbi képre.
Fotó: Hartyányi Norbert
Természetesen a legtöbb hús is magyar, amit be tudnak jó minőségben szerezni, úgy mint szárnyasok, kacsa, kacsamáj, sertésszűz. A marha és a bárány viszont külföldi beszállítótól érkezik. A Traktor egyik nagyon előnye szerintem, hogy itt remekül megférnek egymás mellett a vegák és a húsimádók, senkinek sem kell kompromisszumot kötnie. Az étterem az egyik legturistásabb helyen van, de Bicsár szerint sok magyar vendég kifejezetten a zöldségtálak miatt jár vissza.
Fotó: Hartyányi Norbert
A Farmfood (vagy farm to table) koncepció azonban elég sok helyen megdől az étteremben: egyrészt sok a tengeri hal, ami a tulajdonosi háttér miatt érthető (Budaörsi Halpiac). A napi friss halkínálat 5-6 féle halat fed le, amelyek között azért akad magyar is, általában pisztráng, harcsa, néha fogas, de inkább lazac, durbincs, tőkehal és Szt. Jakab kagyló, ezeknek az ára viszont nagyon magas.
Fotó: Hartyányi Norbert
Ami nekem a legkevésbé érthető, az az ételpult végén megjelenő osztrigasarok. Egyszer csak véget érnek a brokkoli meg alma hegyek, és kezdődnek az osztrigák és francia pezsgők, melyekből egy pohár többe kerül, mint bármelyik főétel. Az én fejemben ez a két koncepció nem fér össze, persze értem, hogy pusztán zöldséges kajákkal nem lehet eltartani egy ekkora helyet. Ettől függetlenül nem biztos, hogy hasonló vendégkört vonz a kettő, de aztán simán lehet, hogy működni fog. Egyelőre a dizájn sem túl hívogató, kicsit steril, kicsit ikeás, kicsit büfés, de Bicsár szerint ez a közeljövőben lágyulni és melegedni fog. Viszont a tér közepébe helyezett hatalmas Porsche traktor igen otthonos látvány.
Traktor Farmfood, Zrínyi utca 2.