Hozzávalók
Chorizo “bolognais” szendvics
- 2 db bagett
- 1 fej hagyma
- 1 db olajos hal konzerv ( szardínia )
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom
- 1 db hámozott paradicsom konzerv
- 300 g darált marhahús
- 300 g chorizo ( nem szeletelt ) vagy lángolt kolbász
- 2 ek balzsamecet
- só
- vaj
- 100 g reszelt trappista
French deep grilled cheese
- 1 szelet vastag marha hátszín
- só, bors
- olaj
- 100 g vaj
- 2 fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 ek barna cukor
- 1 ek Worcester szósz
- 200 ml marha alaplé
- 1 tk szárított petrezselyem
- 8 szelet szendvicskenyér (nagy)
- 16 szelet provolone vagy cheddar sajt
Nagyon sajtos-sonkás melegszendvics
- 1 ek liszt
- 70 g vaj
- 400 ml tej
- só
- 1 tk chili
- 150 g cheddar sajt reszelve
- 100 g feketeerdő sonka
- 4 szelet fehér kenyér
- 70 g trappista sajt reszelve
- 100 g mozzarella
3 full extrás melegszendvics
Hozzávalók
Chorizo “bolognais” szendvics
- 2 db bagett
- 1 fej hagyma
- 1 db olajos hal konzerv ( szardínia )
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom
- 1 db hámozott paradicsom konzerv
- 300 g darált marhahús
- 300 g chorizo ( nem szeletelt ) vagy lángolt kolbász
- 2 ek balzsamecet
- só
- vaj
- 100 g reszelt trappista
French deep grilled cheese
- 1 szelet vastag marha hátszín
- só, bors
- olaj
- 100 g vaj
- 2 fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 ek barna cukor
- 1 ek Worcester szósz
- 200 ml marha alaplé
- 1 tk szárított petrezselyem
- 8 szelet szendvicskenyér (nagy)
- 16 szelet provolone vagy cheddar sajt
Nagyon sajtos-sonkás melegszendvics
- 1 ek liszt
- 70 g vaj
- 400 ml tej
- só
- 1 tk chili
- 150 g cheddar sajt reszelve
- 100 g feketeerdő sonka
- 4 szelet fehér kenyér
- 70 g trappista sajt reszelve
- 100 g mozzarella
Készüljetek, mert jön a chorizo bolognai, a steak&grilled cheese és a NAGYON sajtos szendvics receptje!
Chorizo “bolognais” szendvics
A hagymát apróra vágjuk és olajon üvegesre dinszteljük nagyjából 8 perc alatt. Ekkor 2-3 darab olajos halat dobunk rá és jól elkeverjük, majd mehet rá az aprított fokhagyma és a paradicsompüré. Néhány percig karamellizáljuk, majd rádobjuk a bőréből kibújtatott és szétmorzsolt chorizot és a darált húst. 8-10 percig folyamatosan kevergetve pirítjuk a húsokat, majd hozzáadjuk a hámozott paradicsomot és a balzsamecetet. Sóval beállítjuk a végleges ízt, majd még 15-20 percig főzzük a ragut. Közben a bagetteket kettévágjuk, bőven megkenjük vajjal mindkét felüket és megszórjuk a reszelt sajttal, majd irány a 180 fokra előmelegített sütő néhány percre, amíg a sajt szépen ráolvad a bagettre. A még forró bagettekre halmozunk egy jó nagy adagot a chorizós bolognaiból, ezt durván megsorozzuk egy hatalmas adag reszelt sajttal, rányomjuk a bagett tetejét az egészre, és már kész is vagyunk.
French deep grilled cheese
A hátszínt sózzuk és borsozzuk majd tűzforró serpenyőben 1-1 kanálnyi vajon és olajon mindkét oldalát 2-2 percig sütjük, majd 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk 9 percre. Amint ez megvan, a húst tányérra tesszük, letakarjuk és ugyanannyi ideig pihentetjük, mint amennyi ideig összesen sült, azaz 13 percig. A serpenyőben, amiben a hús sült, kevés olajat melegítünk még, majd rádobjuk a karikára vágott hagymát és közepes lángon finoman dinszteljük kb. 7-8 percig. Ekkor rádobjuk a barna cukrot, elkeverjük és rövid karamellizálás után az apróra vágott fokhagymát és a Worcester szószt is hozzáadjuk, felöntjük a marha alaplével. Sózzuk és borsozzuk is, ráhintjük a szárított petrezselymet, majd kb. 10 perc alatt készre főzzük. Ha ezzel is megvagyunk a szószt leszűrjük és a hagymákat félretesszük egy kis tálkába, majd a leszűrt szósz lesz a mártogatósunk. A kipihent húst a legélesebb késünkkel olyan vékony szeletekre vágjuk, amennyire csak bírjuk, én mondjuk a 2 mm vastagságot céloznám meg.
A kenyerek egyik oldalát gazdagon megkenjük vajjal. Az egyik szelet kenyér nem vajazott felére mehet egy szelet sajt, erre mehet jó néhány a hátszín csíkokból, ezt megpakoljuk a karamellizált hagymával, majd egy újabb szelet sajt és erre pedig rápakolunk még egy szelet kenyeret vajazott felével felfelé. Közepesen forró serpenyőben oldalanként 1—2 perc alatt készre sütjük a szendvicseket, majd azon melegében, mártogatva a szószba, betoljuk az egészet! Jó étvágyat!
Nagyon sajtos-sonkás melegszendvics
A vajat közepes lángon megolvasztjuk, óvatosan, hogy nehogy megbarnuljon, majd rászórjuk a lisztet és habverővel folyamatosan kevergetve elegyítjük őket és legalább 2 percig finoman melegítjük, hogy a lisztes ízét elveszítse. Ekkor ráöntjük a tejet és folyamatosan kevergetve addig melegítjük, amíg el nem kezd sűrűsödni, azaz vastagodni a mártásunk. Ekkor beledobjuk a reszelt cheddart és addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad a sajt a mártásban. Ekkor mehet bele kevés só és a chili is, ezzel a sajtmártás kész is van. Két szelet kenyeret gazdagon megkenünk a sajtmártással, erre hanyagul rávetjük a sonkákat, majd az egészet megkoronázzuk a reszelt trappistával. A másik két szelet kenyeret középen egy közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk és ráhelyezzük a minden jóval telepakolt másik két kenyérre. Egy mozzarella golyót kézzel két egyenlő méretű darabra szakítunk szét, majd egyet-egyet beletömünk a felső kenyérszeletben szúrt lyukba. A két előkészített szendvicset egy kivajazott tepsibe tesszük és leöntjük őket a maradék sajtszósszal. Irány a 180 fokra előmelegített sütő kb. 20 percre, addig amíg gyönyörű aranybarna színt nem kap ez a sajtos szendvics-csoda. Igérem, BRUTÁLISSS!