Hozzávalók
- 500 g pulykasonka
- 8 szelet amerikai (nagy) toast kenyér
- 2 db szép paradicsom
- 5 ek olívaolaj
- 3 ek szójaszósz
- 2 ek citromlé
- só, bors
- 1 tk cukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 200 g bacon
- 1 db fejes saláta
A házi majonézhez
- 3 db tojássárgája
- 4 - 500 ml olaj
- 1 tk mustár
- ½ db citrom
- 1 - 2 ek víz
- só, fehérbors
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
Hozzávalók
- 500 g pulykasonka
- 8 szelet amerikai (nagy) toast kenyér
- 2 db szép paradicsom
- 5 ek olívaolaj
- 3 ek szójaszósz
- 2 ek citromlé
- só, bors
- 1 tk cukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 200 g bacon
- 1 db fejes saláta
A házi majonézhez
- 3 db tojássárgája
- 4 - 500 ml olaj
- 1 tk mustár
- ½ db citrom
- 1 - 2 ek víz
- só, fehérbors
- 4 - 5 gerezd fokhagyma
A paradicsomokat kb. fél centis karikára vágjuk, egy tálba dobjuk és rálocsoljuk az olívaolajat, citromlevet, szójaszószt, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a cukorral és rádobáljuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát. Összeforgatjuk és félrerakjuk pihenni. A bacont közepesen forró serpenyőben ropogósra sütjük.
A házi majonézhez a tojássárgáját egy tálba tesszük, hozzáadjuk a mustárt, pár csepp citromlevet és kevés sót. Habverővel összekeverjük, majd az olajból először néhány cseppet hozzáadva tovább kevergetjük. Innentől nagyon vékony sugárban adagoljuk az olajat és folyamatosan keverjük a majonézt. Ha szépen kezd összeállni és sűrűsödni, elkezdhetjük bátrabban adagolni. Ha mindet hozzáadtuk, pici hideg vízzel lazítjuk, majd sóval, borssal, citromlével és esetleg még egy kis mustárral ízesítjük.
A bacon visszamaradt zsírjában ropogósra sütjük a vékony szeletekre vágott fokhagymát, kiszedjük és ha kicsit kihűltek, durvára vágjuk, végül belekeverjük a majonézbe. A kenyérszeletek egyik felét egész vékonyan megkenjük majonézzel és a közben szárazra törölt serpenyőben egymás után megpirítjuk őket mindkét oldalukon.
Az összeállításnál egy kenyérszeletre pakolunk a sonkából, erre pácolt paradicsomot és bacont nyomatunk, megkenjük fokhagymás majonézzel. Erre rádobunk egy szép levél salátát és egy újabb adag sonkát, végül egy másik pirított kenyérszelettel lefedjük. Két ilyen zárt szendvics tetejére rápakoljuk a maradék sonkát, paradicsomot, bacont és salátát, kevés majonézt és a maradék egy-egy szendvicset a tetejükre ültetjük. Átlósan kettévágjuk a két tornyot, és a két felet egymásra rakva, hurkapálcával vagy grill nyárssal átszúrva szervírozzuk az elképedt közönségünknek.