Hirdetés
Karácsonyi menü

Így készíts libából isteni hamburgert!

Hozzávalók

A buci

500 g BL80-as liszt
300 g natúr joghurt 
80 g kristálycukor
20 g só 
1 db nagy tojás
1 db tojás a bucik megkenéséhez
25 g élesztő (fél darab)
2 ek étolaj
1 mk aszkorbinsav (C-vitamin)
szezámmag a bucik megszórásához

A párolt káposzta

1 ek cukor
½ dl étolaj
1 fej vöröshagyma
400 g lila káposzta
1 ek borecet
Bors
1 mk őrölt kömény

A hagymalekvár

2 ek kristálycukor
½ dl étolaj
3 - 4 fej vöröshagyma, félfőre (félbe és szeletekre) vágva
1 dl száraz fehérbor
2 ek borecet
Kevés morzsolt kakukkfű
30 g vaj
1 - 2 db friss babérlevél

Bors

 A libaburger

600 g libacomb filé
100 g libaháj
200 g libamell
1 csapott tk szódabikarbóna
Kevés őrölt rozmaring
Bors
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:

Hirdetés

Így készíts libából isteni hamburgert!

#november #újbor #bockpince #libaevés #pároltkáposzta #mitszolehhezaburgerpápa. Kb. ezek a hashtagek illenek ahhoz a nemrég jelentős mennyiségben elkészített és mindenki által imádott kis csodához, ami nem más, mint az én egyetlen, igazi és sokszor próbált libaburgerem hagymalekvárral és párolt káposztával.
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

A buci

500 g BL80-as liszt
300 g natúr joghurt 
80 g kristálycukor
20 g só 
1 db nagy tojás
1 db tojás a bucik megkenéséhez
25 g élesztő (fél darab)
2 ek étolaj
1 mk aszkorbinsav (C-vitamin)
szezámmag a bucik megszórásához

A párolt káposzta

1 ek cukor
½ dl étolaj
1 fej vöröshagyma
400 g lila káposzta
1 ek borecet
Bors
1 mk őrölt kömény

A hagymalekvár

2 ek kristálycukor
½ dl étolaj
3 - 4 fej vöröshagyma, félfőre (félbe és szeletekre) vágva
1 dl száraz fehérbor
2 ek borecet
Kevés morzsolt kakukkfű
30 g vaj
1 - 2 db friss babérlevél

Bors

 A libaburger

600 g libacomb filé
100 g libaháj
200 g libamell
1 csapott tk szódabikarbóna
Kevés őrölt rozmaring
Bors
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:


A buci:

Az összes hozzávalót (kivéve a kenegetéshez szükséges tojást és a szezámmagot) egy robotgép segítségével kb. 20 perc alatt kész tésztává dagasztjuk össze. Ebben az esetben az élesztőt nem kell külön felfuttatni, a tészta ugyanis tartalmaz annyi cukrot, amitől az élesztőbaktériumok felélednek és szépen megkelesztik a tésztát kb. 50 perc alatt egy meleg helyen. A megkelt tésztát egy nyújtódeszkán kb. 2 centis vastagságúra nyújtjuk és egy fánkszaggatóval szaggatjuk ki adagokra. Az így kivágott tészta éles szélét a buci aljának a közepére hajtogatjuk. A tetejüket megkenjük felvert egész tojással, megszórjuk szezámmaggal, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és meleg helyen letakarva további 30 percig kelesztjük. A megkelt bucikat 200 fokos sütőben (ideális esetben gőzsütőben) kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.

A párolt káposzta:

Egy lábosban felolvasztjuk a cukrot, és amikor barnulni kezd, ráöntjük az olajat, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát  és üvegesre pároljuk. Ezek után jöhet rá a vékony szeletekre vágott lila káposzta, só, bors, az őrölt köménymag és a borecet. Az egészet közepes lángon még harapható állagúra pároljuk és kész is vagyunk!

A hagymalekvár:

Egy serpenyőben a kristálycukrot kevergetés nélkül hevíteni kezdjük, amíg megolvad és szép barna színt kap, karamellizálódik. Ekkor hozzáadjuk az olajat, majd a szeletekre vágott vöröshagymát, összeforgatjuk és felöntjük a fehérborral, borecettel. Sózzuk, borsozzuk és alacsony hőfokon pároljuk, közben hozzáadjuk a kakukkfüvet és a babérlevelet is. Ha elég türelmesek vagyunk, egy idő után a hagymánk kezd lekvár állagúvá válni. Az ízek finomhangolását itt is, mint sok más ételnél, hagyjátok a végére. Édeskés, pikáns ízvilágot kell elérnünk. Felhasználás előtt egyszer hagyjátok kihűlni, hogy végső konzisztenciáját elérhesse. Mielőtt a burgerbe kerül, ismét fel kell melegíteni.

 A libaburger:

A húsokat és a libahájat kétszer ledaráljuk, összekeverjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd kevés őrölt rozmaringgal ízesítjük, sózzuk-borsozzuk. A bekevert masszát legalább 1-2 órán át hűtőben pihentetjük, de az sem baj, ha egy egész éjszakán át érlelődik. Sütés előtt kb. 15 dkg-os gombócokat formázunk a húsból, amit aztán szép vékony burgerré lapítunk-formázunk és forró serpenyőben, olaj nélkül mindkét oldalukon készre sütjük.

Összeállítás:

A libaburgert kisütjük, a bucit félbe vágjuk és lepirítjuk a libazsíros serpenyőben,  alsó felére egy keveset teszünk a hagymalekvárból, erre ültetjük rá a kisütött húspogácsát. Tetejére halmozunk egy jó nagy adag lilakáposztát, rádobjuk a buci tetejét és az egészet felfaljuk. Több körben ismételjük a folyamatot, amíg csak bírjuk.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások