Hozzávalók
A buci
- 500 g BL80-as liszt
- 300 g natúr joghurt
- 80 g kristálycukor
- 20 g só
- 1 db nagy tojás
- 1 db tojás a bucik megkenéséhez
- 25 g élesztő (fél darab)
- 2 ek étolaj
- 1 mk aszkorbinsav (C-vitamin)
- szezámmag a bucik megszórásához
A párolt káposzta
- 1 ek cukor
- ½ dl étolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 400 g lila káposzta
- 1 ek borecet
- só
- Bors
- 1 mk őrölt kömény
A hagymalekvár
- 2 ek kristálycukor
- ½ dl étolaj
- 3 - 4 fej vöröshagyma, félfőre (félbe és szeletekre) vágva
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 ek borecet
- Kevés morzsolt kakukkfű
- 30 g vaj
- 1 - 2 db friss babérlevél
Só
- Bors
A libaburger
- 600 g libacomb filé
- 100 g libaháj
- 200 g libamell
- 1 csapott tk szódabikarbóna
- Kevés őrölt rozmaring
- só
- Bors
Így készíts libából isteni hamburgert!
Hozzávalók
A buci
- 500 g BL80-as liszt
- 300 g natúr joghurt
- 80 g kristálycukor
- 20 g só
- 1 db nagy tojás
- 1 db tojás a bucik megkenéséhez
- 25 g élesztő (fél darab)
- 2 ek étolaj
- 1 mk aszkorbinsav (C-vitamin)
- szezámmag a bucik megszórásához
A párolt káposzta
- 1 ek cukor
- ½ dl étolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 400 g lila káposzta
- 1 ek borecet
- só
- Bors
- 1 mk őrölt kömény
A hagymalekvár
- 2 ek kristálycukor
- ½ dl étolaj
- 3 - 4 fej vöröshagyma, félfőre (félbe és szeletekre) vágva
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 ek borecet
- Kevés morzsolt kakukkfű
- 30 g vaj
- 1 - 2 db friss babérlevél
Só
- Bors
A libaburger
- 600 g libacomb filé
- 100 g libaháj
- 200 g libamell
- 1 csapott tk szódabikarbóna
- Kevés őrölt rozmaring
- só
- Bors
A buci:
Az összes hozzávalót (kivéve a kenegetéshez szükséges tojást és a szezámmagot) egy robotgép segítségével kb. 20 perc alatt kész tésztává dagasztjuk össze. Ebben az esetben az élesztőt nem kell külön felfuttatni, a tészta ugyanis tartalmaz annyi cukrot, amitől az élesztőbaktériumok felélednek és szépen megkelesztik a tésztát kb. 50 perc alatt egy meleg helyen. A megkelt tésztát egy nyújtódeszkán kb. 2 centis vastagságúra nyújtjuk és egy fánkszaggatóval szaggatjuk ki adagokra. Az így kivágott tészta éles szélét a buci aljának a közepére hajtogatjuk. A tetejüket megkenjük felvert egész tojással, megszórjuk szezámmaggal, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és meleg helyen letakarva további 30 percig kelesztjük. A megkelt bucikat 200 fokos sütőben (ideális esetben gőzsütőben) kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
A párolt káposzta:
Egy lábosban felolvasztjuk a cukrot, és amikor barnulni kezd, ráöntjük az olajat, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Ezek után jöhet rá a vékony szeletekre vágott lila káposzta, só, bors, az őrölt köménymag és a borecet. Az egészet közepes lángon még harapható állagúra pároljuk és kész is vagyunk!
A hagymalekvár:
Egy serpenyőben a kristálycukrot kevergetés nélkül hevíteni kezdjük, amíg megolvad és szép barna színt kap, karamellizálódik. Ekkor hozzáadjuk az olajat, majd a szeletekre vágott vöröshagymát, összeforgatjuk és felöntjük a fehérborral, borecettel. Sózzuk, borsozzuk és alacsony hőfokon pároljuk, közben hozzáadjuk a kakukkfüvet és a babérlevelet is. Ha elég türelmesek vagyunk, egy idő után a hagymánk kezd lekvár állagúvá válni. Az ízek finomhangolását itt is, mint sok más ételnél, hagyjátok a végére. Édeskés, pikáns ízvilágot kell elérnünk. Felhasználás előtt egyszer hagyjátok kihűlni, hogy végső konzisztenciáját elérhesse. Mielőtt a burgerbe kerül, ismét fel kell melegíteni.
A libaburger:
A húsokat és a libahájat kétszer ledaráljuk, összekeverjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd kevés őrölt rozmaringgal ízesítjük, sózzuk-borsozzuk. A bekevert masszát legalább 1-2 órán át hűtőben pihentetjük, de az sem baj, ha egy egész éjszakán át érlelődik. Sütés előtt kb. 15 dkg-os gombócokat formázunk a húsból, amit aztán szép vékony burgerré lapítunk-formázunk és forró serpenyőben, olaj nélkül mindkét oldalukon készre sütjük.
Összeállítás:
A libaburgert kisütjük, a bucit félbe vágjuk és lepirítjuk a libazsíros serpenyőben, alsó felére egy keveset teszünk a hagymalekvárból, erre ültetjük rá a kisütött húspogácsát. Tetejére halmozunk egy jó nagy adag lilakáposztát, rádobjuk a buci tetejét és az egészet felfaljuk. Több körben ismételjük a folyamatot, amíg csak bírjuk.