Hozzávalók
- 600 g darált marhahús (marhanyak, 20% zsírtartalommal)
- 4 db hamburgerzsömle
A fügés majonézhez. azaz a “fügenézhez”:
- 150 g majonéz
- 8 szem aszalt füge (még jobb a friss, ha van)
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek balzsamecet
- 1 mk fehér bors
- 1 mk só
A barackos chutneyhoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 3 db őszibarack
- 100 ml Bourbon whisky
- 50 g barna cukor
- 1 db citrom
- 1 csipet só
Az összeszereléshez:
- 100 g brie sajt
- 1 csomag rukkola
Marhaburger fügés majonézzel és barack chutneyval
Hozzávalók
- 600 g darált marhahús (marhanyak, 20% zsírtartalommal)
- 4 db hamburgerzsömle
A fügés majonézhez. azaz a “fügenézhez”:
- 150 g majonéz
- 8 szem aszalt füge (még jobb a friss, ha van)
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek balzsamecet
- 1 mk fehér bors
- 1 mk só
A barackos chutneyhoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 3 db őszibarack
- 100 ml Bourbon whisky
- 50 g barna cukor
- 1 db citrom
- 1 csipet só
Az összeszereléshez:
- 100 g brie sajt
- 1 csomag rukkola
A chutneyhoz a hagymát finomra vágjuk, és közepes lángon elkezdjük párolni. Ha már kicsit összeesett, a kimagozott, apróra vágott barackot is rászórjuk, és további 3-5 percig hőkezeljük. Ha kicsit ez is levet eresztett, felöntjük a whisky-vel, és hagyjuk az alkoholtartalmát elpárologni, majd hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót, belefacsarjuk fél citrom levét, utána alaposan összekeverjük, és addig kevergetjük közepes lángon, amíg a leve el nem fő, kb. 5-8 percig. Ha szükséges (a gyümölcstől függően), tehetünk még bele egy kis cukrot vagy citromlevet. A fügés majonéz hozzávalóit egy aprítógépbe dobjuk, és alaposan összeturmixoljuk. Ha szükséges, állítsunk az ízeken, hogy harmonikusak legyenek, se nem túl édes, se nem túl savanyú.
A darált marhahúsból 4 pogácsát formálunk, a felületén sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon, oldalanként 4-5 perc alatt közepes lángon készre sütjük. A második oldalára szeletelt brie sajtot olvasztunk. Ha kész, megpirítjuk a félbevágott zsömléket.
A pirult zsömle alját megkenjük a fügés majonézzel, majd rukkolát halmozunk rá, erre kerül a brie sajttal koronázott húspogácsa, majd 2 evőkanál chutney. A pirult zsömle tetejét is megkenjük a fügés majonézzel, és kész is a burger!