Hirdetés
Karácsonyi menü

Márton-napi libaburger sült libamájjal

Hozzávalók

4
darabhoz
+

A savanyított gombához

25 dkg ördögszekér gomba
4 dl ételecet
4 dl víz
3 ek cukor
1 tk só
½ tk őrölt bors
5 db szegfűbors
2 db babérlevél

A pikáns fügeszószhoz

25 dkg aszalt füge
0.33 dl alma cider
2 ek méz
1 csipet cayenne bors
frissen őrölt bors

A burger lelkéhez

1 kg darált libahús és háj (mell és comb fele-fele arányban, háj 1 mellről)
20 dkg hízott libamáj
1 ek étolaj
frissen őrölt bors

 Az összeszereléshez

4 db hamburger zsemle
salátalevél
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:

Hirdetés

Márton-napi libaburger sült libamájjal

Kell találni pár alkalmat az évben, amikor okunk van kissé gourmet dolgokat pakolni még egy hamburgerbe is. A Márton nap az egyik ilyen alkalom: jön is az ünnepi burgerünk szaftos libahusival, libamájjal, cideres fügeszósszal és savanyított ördögszekér gombával. A liba önmagáért beszél, az édeskés füge és a savanykás gomba pedig olyan párosítást alkotnak, amit hosszú ideig nem fogtok elfelejteni. 
Kipróbáltam, jóóó lett!
Hirdetés

Hozzávalók

4
darabhoz
+

A savanyított gombához

25 dkg ördögszekér gomba
4 dl ételecet
4 dl víz
3 ek cukor
1 tk só
½ tk őrölt bors
5 db szegfűbors
2 db babérlevél

A pikáns fügeszószhoz

25 dkg aszalt füge
0.33 dl alma cider
2 ek méz
1 csipet cayenne bors
frissen őrölt bors

A burger lelkéhez

1 kg darált libahús és háj (mell és comb fele-fele arányban, háj 1 mellről)
20 dkg hízott libamáj
1 ek étolaj
frissen őrölt bors

 Az összeszereléshez

4 db hamburger zsemle
salátalevél
Bevásárlólistához adom

A bevásárlólista támogatója az:


IMG_4345.jpg

Egy kis lábosban felforraljuk az ecetet, a vizet és a fűszereket (só, bors, babérlevél, szegfűbors, cukor). Beletesszük a megmosott, felszeletelt gombát és közepes lángon kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Hagyjuk saját levében langyosra hűlni.

A fügéket kis darabokra vágjuk. Egy serpenyőbe tesszük, felöntjük a ciderrel, hozzáadjuk a mézet és a fűszereket (só, bors, cayenne bors) és közepes lángon addig főzzük, amíg a füge megpuhul és a cider sziruposra sűrűsödik.

A húsból négy pogácsát formázunk. Egy nagy serpenyőbe kevés olajat öntünk és felforrósítjuk. A húspogácsákat oldalanként 2-2 percig egyenként kisütjük, közben mindkét oldalán sózzuk. borsozzuk. Tányérra szedjük és melegen tartjuk. A serpenyőt kitöröljük.

libaburger.jpg

A libamájat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Forró serpenyőben oldalanként 1-1 percig sütjük, közben mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Azonnal tányérra szedjük, hogy ne olvadjon szét. A kisült zsírból egy evőkanálnyit a serpenyőben hagyunk, ezen megpirítjuk a kettévágott hamburgerzsemléket.

Összeállítjuk a libaburgert: a zsemlére egy kis marék salátalevelet teszünk. Erre néhány szelet savanyított gomba kerül, majd rátesszük a kisült húspogácsát, a tetejére egy szelet sült libamájat, végül pedig a fügeszószt és a zsemle másik felét.

IMG_4340.jpg

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások