A szendvicsek és burgerek támogatója a
Hozzávalók
- 60 dkg durvára darált marhalapocka vagy -comb
- 10 dkg hideg kókuszzsír
- só
- bors
A relishez
- 20 dkg paradicsom (tisztítás után a fele lesz)
- 10 dkg ecetes uborka
- 5 dkg salotta hagyma (vagy lila hagyma)
- 6 dkg ketchup
- 4 dkg majonéz
Házi chili szószhoz (2 dl-hez)
- 20 dkg friss kápia és chili paprika (piros chili, jalapeño, habanero) keveréke fele-fele arányban
- 15 dkg sárgarépa
- 20 dkg paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 cl fehérbor- vagy almaecet
- 1 púpozott ek barna cukor
- 1 tk só
- 1 mk őrölt bors
- 1 db lime
- 1 ek Worchestershire szósz
- 2 tk halszósz (elhagyható)
- 2 dl víz
És még…
- 8 szelet bacon
- 20 dkg reszelt cheddar sajt
- 1 fej lollo vagy tölgylevél saláta (persze bármi más zöld is jöhet)
OMG: hamburger házi chili szósszal
A szendvicsek és burgerek támogatója a
A szendvicsek és burgerek támogatója a
Hozzávalók
- 60 dkg durvára darált marhalapocka vagy -comb
- 10 dkg hideg kókuszzsír
- só
- bors
A relishez
- 20 dkg paradicsom (tisztítás után a fele lesz)
- 10 dkg ecetes uborka
- 5 dkg salotta hagyma (vagy lila hagyma)
- 6 dkg ketchup
- 4 dkg majonéz
Házi chili szószhoz (2 dl-hez)
- 20 dkg friss kápia és chili paprika (piros chili, jalapeño, habanero) keveréke fele-fele arányban
- 15 dkg sárgarépa
- 20 dkg paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 cl fehérbor- vagy almaecet
- 1 púpozott ek barna cukor
- 1 tk só
- 1 mk őrölt bors
- 1 db lime
- 1 ek Worchestershire szósz
- 2 tk halszósz (elhagyható)
- 2 dl víz
És még…
- 8 szelet bacon
- 20 dkg reszelt cheddar sajt
- 1 fej lollo vagy tölgylevél saláta (persze bármi más zöld is jöhet)
Akkor lesz igazán jó a pogácsa, ha hideg hússal és zsírral, gyorsan dolgozunk. A kókuszzsírt lereszeljük, majd az így kapott pelyhet alaposan elkeverjük a darált hússal. Sem sót, sem borsot nem kell tenni bele, elég lesz sütésnél mindkét oldalukat fűszerezni, mint egy szelet steaknél. 15 dkg-os gömböket formázunk a masszából, amelyeket aztán szabályos koronggá lapítunk. (Érdemes előre megformázni, és a buliban már csak dobálni fel a grillre vagy bele a serpenyőbe!)
A sárgarépát megpucoljuk, majd kisebb hasábokra vágva párolóedényben vagy serpenyőben kevés vízzel puhára pároljuk. A paprikákat kicsumázzuk, és félbevágva aprítógépbe dobjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, a fokhagymát és a párolt sárgarépát. Hosszabb ideig, úgy 4-5 percig turmixoljuk, hogy minél finomabb állagú legyen. Átöntjük egy lábasba, és kis lángon főzni kezdjük. Beleküldjük az ecetet, a sót, a borsot, a cukrot, a Worcestershire szószt, a halszószt és egy félbevágott − száraz serpenyőben a vágási felületével lefelé sötét színűre pirított − lime levéből 1 evőkanálnyit. Alacsony lángon, gyakran átkeverve kb. 40 percig főzzük, míg szósz állagúra sűrűsödik. Egy kislyukú szűrőn átpasszírozzuk, majd steril üvegbe töltjük. Hűtőben hosszú ideig eláll tartósítószer nélkül is.
A paradicsom magházát és héját eltávolítjuk, majd az ecetes uborkával és a hagymával együtt egészen apró, kb. 3-4 mm-es kockákra aprítjuk. Végül összekeverjük a ketchuppal és a majonézzel.
A burger összeállítása: a reszelt cheddart rászórjuk a félbevágott bucik vágott felére, és ezzel a felükkel lefelé bedobjuk egy jó forró, száraz serpenyőbe addig, míg a sajt szép sült kérget nem alkot a bucikon. A burgert megpakoljuk a salátával, a burger relishsel és a ropogósra sült baconnel, na meg persze a közepesen átsütött és kicsit pihentetett húspogácsával. Isteni lesz!