Hirdetés

Vaníliás-málnás csiga, citromos sajtkrémmel

Hirdetés

Vaníliás-málnás csiga, citromos sajtkrémmel

Ahhoz, hogy a napunk jól induljon, elengedhetetlen egy tökéletes reggeli, pláne, ha az még édes is. Ez a recept nem egy rohanós, munkába indulós reggelen kell, hogy elkészüljön, hanem egy szép hétvégén, amikor nincs már dolgunk, csak az ágyból szaglászni a friss péksüti illatát. 
Hirdetés

Hozzávalók (26×20 cm-es tepsihez, vagy 9 db csigához)

A tésztához:

  • 15 g friss élesztő
  • 50 + 75 ml tej
  • 1/4 tk só
  • 250 g liszt
  • 35 g cukor
  • 1 tojás
  • 25 g olvasztott vaj

A töltelékhez:

  • 3 tojássárgája
  • 60 g cukor
  • 1 csipet só
  • ½ fél vaníliarúd kikapart magja
  • 200 + 50 ml tej
  • 15 g étkezési keményítő
  • 200 g málna (lehet fagyasztott is)

A sajtkrémhez a tetejére:

  • 50 g puha vaj
  • 30 g porcukor
  • 125 gramm natúr Philadelphia krémsajt
  • 1 citrom reszelt héja, leve

Először elkészítjük a krémet. A töltelékhez egy lábasban kikeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a sóval, a vaníliarúd magjával és 200 ml tejjel, majd lassú tűzön elkezdjük melegíteni. A keményítőt csomómentesre keverjük 50 ml tejjel és hozzáöntjük a lábasban lévő tejes keverékhez, majd folytonos kevergetés mellett, alacsony lángon, puding állagúra sűrítjük. Folpackkal letakarjuk és megvárjuk míg kihűl.

A tésztához 50 ml langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük 1 tk cukorral, hagyjuk kétszeresére felfutni. A keverőtál aljába öntjük a sót, a lisztet, a cukrot, a felfuttatott élesztőt, dagasztókarral kicsit összedolgozzuk, hozzáadjuk a maradék tejet, tojást, olvasztott vajat és 10 percig dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk és meleg helyen kétszeresére dagasztjuk (1 óra). Kinyomkodjuk belőle a légbuborékokat és lisztezett felületen kinyújtjuk. A krémet újból átkeverjük, rákenjük a tésztára, megszórjuk a málnaszemekkel és feltekerjük úgy mint a bejglit. Késsel tekercseket vágunk belőle és kivajazott, kilisztezett tepsibe helyezzük. 175 fokon légkeveréses programon 25-30 percig sütjük. Ha barnulna a teteje,de úgy látjuk, hogy nyers még a tészta, akkor egy alufóliával letakarjuk, hogy ne égjen meg. Hagyjuk kihűlni. A sajtkrémhez a puha vajat kihabosítjuk a porcukorral, hozzáadjuk a krémsajtot, a citrom reszelt héját és levét, majd krémesre dolgozzuk és megkenjük a csigák tetejét vele.

Fotó: Fördős Peti
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások