Hirdetés
Hirdetés

A legomlósabb oldalas zöldségpürével és chimichurrival

Lassan sült oldalast készíteni tulajdonképpen hálás műfaj, hiszen a ráfordított munka vajmi kevés, az idő nagy része várakozással telik. Miközben süldögél a gyönyörű húsdarabunk elkészíthetjük a jó kis chimichurrit és ha még mindig maradt egy kis időnk, akkor addig lehet pulóvert kötni, hobbiállatot sétáltatni, vagy havat lapátolni - ki ki a maga habitusának megfelelően töltse el ezt a pár órát azzal, amit szeret. Utána pedig vesse rá magát erre a csodálatos ételre!
Hirdetés

Hozzávalók

  • 1,5-2 kg sertésoldalas

A páchoz:

  • 100 g mustár
  • 1 tk rozmaring
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk majoranna
  • só, bors
  • 3 ek olívaolaj

A zöldségpüréhez:

  • 750 g kimagozott sütőtök (kb. 1/3-a az egész töknek)
  • 6 zellerszár
  • 2 fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 körte
  • 200-300 ml tej
  • 100 g vaj
  • só, bors

A chimichurrihoz:

  • 1 kisebb csokor petrezselyem
  • 1 tk szárított oregánó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 ml almaecet
  • 50 ml olívaolaj
  • só, bors

Az oldalashoz a pác összetevőit összekeverjük és belemasszírozzuk a húsba. Egy tepsit vékonyan megolajozunk és beletesszük a húst, majd meggyújtunk két lángot a tűzhelyen és körbepirítjuk óvatosan, hogy ne égjen meg. A zöldségpüréhez a tököt meghámozzuk és kimagozzuk, a zellerszárakat félbevágjuk, a vöröshagymát úgyszintén, a fokhagymát meghámozzuk, a körtét pedig meghámozzuk, félbevágjuk és kimagozzuk, így mehet bele az oldalas mellé. Ha ez megvan, lefóliázzuk és 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 3 órán keresztül sütjük. Amikor kész, kiszedjük mellőle a zöldségeket, és egy lábosba szedjük, beleöntjük a tejet, mellédobjuk a vajat, ízlés szerint sózzuk-borsozzuk és lepürésítjük egy botmixerrel. Az oldalast 210 fokon felső grillen további 20-30 percig pirítjuk, amíg szép aranybarnává nem válik. A chimichurrihoz az összetevőket egy késes aprítóba dobjuk (az olajat lehet két részletben is, fokozatosan annyit, amennyit felvesz), és készre zúzzuk. Egy tálra szedünk a püréből, rákerülnek az oldalasszeletek, végül pedig a chimichurrival koronázzuk meg az etűdöt.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?