Hozzávalók
Bolognai cannelloni (3-4 személyre)
A bolognai raguhoz
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 10 dkg sárgarépa
- 2 szár angol zeller
- 25 dkg marhahús
- 25 dkg sertéshús
- 3 dl vörösbor
- 2 tk só
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- ½ mk friss szerecsendió
- 1 mk őrölt fekete bors
- 2 db babérlevél
A paradicsommártáshoz
- 7 dl passzírozott paradicsom (passata di pomodoro)
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 dkg reszelt parmezán
- 3 ek olívaolaj
- 1 ág friss rozmaring
- 1 csokor bazsalikom
- só, bors
Meg még
- 1 doboz (250 g) cannelloni tészta
- 20 dkg scamorza sajt (vagy pizzamozzarella)
Carbonara tészta bébispenóttal (2 személyre)
- 25 dkg linguine vagy spagetti
- 3 - 4 db tojás
- 8 dkg parmezán
- 8 dkg kolozsvári szalonna vagy persze pancetta, ha van kéznél
- Frissen tört feketebors
- 10 dkg bébispenót
- só
- Olívaolaj
Cannelloni és carbonara: 2 pasta, amit imádni fogsz!
Hozzávalók
Bolognai cannelloni (3-4 személyre)
A bolognai raguhoz
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 10 dkg sárgarépa
- 2 szár angol zeller
- 25 dkg marhahús
- 25 dkg sertéshús
- 3 dl vörösbor
- 2 tk só
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- ½ mk friss szerecsendió
- 1 mk őrölt fekete bors
- 2 db babérlevél
A paradicsommártáshoz
- 7 dl passzírozott paradicsom (passata di pomodoro)
- 3 gerezd fokhagyma
- 5 dkg reszelt parmezán
- 3 ek olívaolaj
- 1 ág friss rozmaring
- 1 csokor bazsalikom
- só, bors
Meg még
- 1 doboz (250 g) cannelloni tészta
- 20 dkg scamorza sajt (vagy pizzamozzarella)
Carbonara tészta bébispenóttal (2 személyre)
- 25 dkg linguine vagy spagetti
- 3 - 4 db tojás
- 8 dkg parmezán
- 8 dkg kolozsvári szalonna vagy persze pancetta, ha van kéznél
- Frissen tört feketebors
- 10 dkg bébispenót
- só
- Olívaolaj
Bolognai cannelloni
1. Elkészítjük a bolognai ragut: a vöröshagymát finomra vágjuk és két evőkanál olajon párolni kezdjük. Két szál angolzellert vékony szeletekre vágunk és ezt is beküldjük a hagyma után a lábosba. A megtisztított sárgarépát finomra reszeljük, és ezt is rádobjuk a hagymás-zelleres alapra. Az egészet intenzíven hevítve kicsit lepirítjuk.
2. A párolt-pirult zöldségeket összeforgatjuk a kétféle darált hússal, hagyjuk kicsit ezt is lepirulni, majd hozzányomatunk pár gerezd zúzott fokhagymát és egy konzerv darabolt paradicsomot. Az egészet felöntjük a vörösborral, majd sóval, őrölt feketeborssal, kevés szerecsendióval és egy-két babérlevéllel ízesítjük.
3. A ragut lassan, 3 óra alatt, fedő alatt, rendszeresen átkeverve sűrű, gazdag mártássá főzzük össze. Ha túlságosan sűrű lenne, a vége felé közeledve 1 dl vízzel vagy tejjel felöntjük és úgy főzzük készre.
4. Elkészítjük a paradicsommártást: a passzírozott paradicsomot egy forró serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a finomra vágott vagy lereszelt fokhagymát és a reszelt parmezánt. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az olívaolajat, a finomra aprított rozmaringot és végül, miután lehúztuk a tűzről a mártást, még beletépkedjük a bazsalikomleveleket is és az egészet jó alaposan összeforgatjuk.
5. A mártás 2/3 részét félretesszük egy tálba, a többit a serpenyőben hagyjuk. (Figyelem! Csak akkor süssük a serpenyőben a canellonit, ha fém nyele van, és be is fér a sütőbe!! Amúgy nyugodtan készülhet az étel kedvenc sütőformánkban vagy jénainkban is.)
A canellonikat egyesével megtöltjük úgy, hogy egy tányérra állítjuk és kiskanállal szépen belepakoljuk a kész bolognai ragut. Minden raguval töltött csövet ráfektetünk a paradicsommártással bélelt serpenyőbe és ha már nem fér több, akkor vékony szeletekre vágott scamorza sajttal befedjük őket. Jöhet rájuk egy jó adag paradicsommártás, és ha maradt, akkor még egy réteg canelloni. A tetején mindenképpen egy kis mártás és scamorza sajt legyen!
6. Az egészet bedobjuk forró, 200 fokos sütőbe és kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Carbonara tészta bébispenóttal
1. A szalonnát vékony szeletkékre vágjuk és egy jó nagy serpenyőben lepirítjuk. A spagettit elkezdjük főzni egy fazék lobogó forró, sós vízben.
2. A tojásokat egy tálba ütjük, sózzuk és jó alaposan megborsozzuk. A parmezánt a lehető legfinomabbra reszeljük és ezt is a tojáshoz adjuk. Az egészet alaposan felverjük, mintha rántottát készítenénk.
3. Ha a tészta al dentére (azaz nem teljesen puhára) főtt, akkor a főzőlevéből 1decit öntünk a serpenyőben lévő szalonnára, a tésztát pedig leszűrjük és beledobjuk a serpenyőbe. Hozzáadjuk a lecsepegtetett spenótot, és gyorsan átforgatjuk a tésztával, hogy kicsit összeessen.
4. Fontos, hogy ebben a fázisban már a serpenyő alatt el kell zárni a lángot, mert ha túl forró, akkor rántotta lesz a tojásbó! A tojásos-parmezános keveréket ráöntjük a még forró tésztára és azonnal rázogatni-kevergetni kezdjük, hogy a tészta hőjének hatására a kis főzőlével összekeveredett tojás egy gyönyörű, egyre sűrűbb krémmé álljon össze.
5. Azonnal tálaljuk, a tetejére jöhet egy kis parmezán, olívaolaj és frissen tört bors is.