Hozzávalók
A gnocchihoz
- 500 g burgonya (lehetőleg C típusú)
- 170 g liszt
- 2 db tojássárgája
- só
- bors
- szerecsendió
A felturbózáshoz
- néhány db zsályalevél
- 30 g vaj
- 3 - 4 gerezd finomra vágott fokhagyma
- 1 marék bébispenót
- 1 szál kolbász
Hozzávalók
A gnocchihoz
- 500 g burgonya (lehetőleg c típusú)
- 170 g liszt
- 2 db tojássárgája
- só
- bors
- szerecsendió
A felturbózáshoz
- néhány db zsályalevél
- 30 g vaj
- 3 - 4 gerezd finomra vágott fokhagyma
- 1 marék bébispenót
- 1 szál kolbász
A kolbászmorzsával kezdünk. Felszeleteljük a kolbászt és egy serpenyőben ropogósra sütjük a karikákat. Ha ez megtörtént, lecsepegtetjük a felesleges zsiradékot és egy aprítógép segítségével durva morzsát varázsolunk belőlük. Félretesszük és jöhet maga a gnocchi.
A burgonyát héjastul megfőzzük, majd kidobjuk a vágódeszkára pihengetni kb. 10 percre, hogy a nedvességtartalmát elveszítse. Ezután meghámozzuk őket, majd megdolgozzuk egy krumplinyomóval. A liszt felét rászórjuk a szétterített, áttört burgonyára. Jöhet hozzá a tojássárgája, sózzuk, borsozzuk, és küldünk rá egy kis reszelt szerecsendiót. Az egészet finoman összedolgozzuk: fontos, hogy a burgonya ne legyen túlságosan forró, de ne is hűljön ki. Gyors mozdulatokkal kell elérni a tészta végső állagát, a maradék liszt hozzáadásával, nem szabad agyondagasztani. A kész tésztából letépünk egy darabot és egy kis kukacot (!) formázunk belőle. 2 centis darabokat nyisszantunk, majd egy villa segítségével érjük el a gnocchira jellemző bordázott felületet.
A megformázott gnocchikat forró, sós vízben addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére, majd onnan további még 1 percig. Tűzforró serpenyőben olajat hevítünk és ezen lepirítjuk a gnocchik mindkét oldalát. Mehet mellé egy kis friss zsályalevél, egy nagy adag vaj, a finomra vágott fokhagyma, ha pedig egy kicsit lepirult a vaj, mehet rá a bébispenót. Fél percig pároljuk, épp csak hogy egy nagyon kicsit összezuhanjon. Az egész serpenyő tartalmát belesuhintjuk egy tányérba, majd a ropogós kolbászmorzsával koronázzuk meg a művünket.