Hozzávalók
Erdei gyümölcsös dutch baby (6 főre)
- 80 g liszt
- 20 g vaj
- 2 db tojás
- 1 dl tejszín
- 1 dl tej
- 1 db vanília rúd
- 1 marék fagyasztott szeder, áfonya, málna
- porcukor a tálaláshoz
Citromos-mákos amerikai palacsinta
- 150 g liszt
- 70 g cukor
- 50 g mák (akár darált)
- 30 g olvasztott vaj
- 2 dl tejszín
- 2 db citrom héja
- 2 tk sütőpor
- 1 db citrom leve
- 1 db tojás
- 1 rúd vanília
- 1 ek tej
- ½ tk szódabikarbóna
- juharszirup a tálaláshoz
Chorreadas hagymás babbal
A palacsintához
- 70 g liszt
- 1 dl tej
- 1 konzerv kukorica (~340g)
- 2 db tojás
- 1 csipet oregano
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db jalapeno paprika (friss, vagy savanyú)
- egy kis cheddar sajt (vagy bármilyen lágy sajt)
- só, bors
A hagymás babhoz
- 1 konzerv paradicsomos bab
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek étolaj
- friss petrezselyem
- só, bor
Hortobágyi palacsinta
A palacsinta tésztához (12 db-hoz)
- 250 g liszt
- 3 dl tej
- 3 dl szénsavas víz
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- étolaj a sütéshez
A hortobágyihoz
- paprikás csirke
- só
- tejföl
Zöldséges bánh xéo (4 főre)
A palacsintához
- 200 g rizsliszt
- 4 dl zsíros kókusztej
- ½ - 1 dl víz
- 1 db tojás
- 1 tk só
- 1 tk kurkuma
A töltelékhez
- 300 g csiperke
- 200 g tofu
- 100 g jégcsapretek
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 szál újhagyma
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 nagy marék bébispenót
- 2 fej kisebb lilahagyma
- 1 db chili
- 1 diónyi friss gyömbér
- 1 ek barna cukor
- ½ dl szójaszósz
- ½ csokor koriander
- babcsíra
- olaj
Palacsinta világkörkép a hortobágyitól a chorreadasig
Hozzávalók
Erdei gyümölcsös dutch baby (6 főre)
- 80 g liszt
- 20 g vaj
- 2 db tojás
- 1 dl tejszín
- 1 dl tej
- 1 db vanília rúd
- 1 marék fagyasztott szeder, áfonya, málna
- porcukor a tálaláshoz
Citromos-mákos amerikai palacsinta
- 150 g liszt
- 70 g cukor
- 50 g mák (akár darált)
- 30 g olvasztott vaj
- 2 dl tejszín
- 2 db citrom héja
- 2 tk sütőpor
- 1 db citrom leve
- 1 db tojás
- 1 rúd vanília
- 1 ek tej
- ½ tk szódabikarbóna
- juharszirup a tálaláshoz
Chorreadas hagymás babbal
A palacsintához
- 70 g liszt
- 1 dl tej
- 1 konzerv kukorica (~340g)
- 2 db tojás
- 1 csipet oregano
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 db jalapeno paprika (friss, vagy savanyú)
- egy kis cheddar sajt (vagy bármilyen lágy sajt)
- só, bors
A hagymás babhoz
- 1 konzerv paradicsomos bab
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek étolaj
- friss petrezselyem
- só, bor
Hortobágyi palacsinta
A palacsinta tésztához (12 db-hoz)
- 250 g liszt
- 3 dl tej
- 3 dl szénsavas víz
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- étolaj a sütéshez
A hortobágyihoz
- paprikás csirke
- só
- tejföl
Zöldséges bánh xéo (4 főre)
A palacsintához
- 200 g rizsliszt
- 4 dl zsíros kókusztej
- ½ - 1 dl víz
- 1 db tojás
- 1 tk só
- 1 tk kurkuma
A töltelékhez
- 300 g csiperke
- 200 g tofu
- 100 g jégcsapretek
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 szál újhagyma
- 2 db közepes sárgarépa
- 2 nagy marék bébispenót
- 2 fej kisebb lilahagyma
- 1 db chili
- 1 diónyi friss gyömbér
- 1 ek barna cukor
- ½ dl szójaszósz
- ½ csokor koriander
- babcsíra
- olaj
Erdei gyümölcsös dutch baby
A tojást egy keverőtálban, egy robotgép segítségével kissé felverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a tejszínt is. A lisztet beleszitáljuk és a rúd kikapart magjait is hozzáadjuk, és az egészet összekeverjük. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat és beleöntjük a tésztát, megszórjuk a bogyós gyümölcsökkel, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 18-20 percig sütjük. Végül jó sok porcukorral szórjuk meg
Citromos-mákos amerikai palacsinta
Egy keverőtálban, habverővel kissé felverjük a tojást, majd elkezdjük hozzáadagolni a tejszínt, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat. Belekaparjuk egy vanília rúd kikapart magjait, belereszeljük 2 citrom héját és belefacsarjuk az 1 citrom levét. Hozzáadjuk a cukrot, beleszitáljuk a lisztet, a szódabikarbónát és a sütőport, és alaposan elkeverjük a mákkal együtt. Egy kis tejjel lazítjuk a tésztát, majd egy forró serpenyőben egy kis vajat olvasztunk. Közepes lángra vesszük, és rákanalazunk a pancake tésztából. Amikor megjelennek a tetején a kis buborékok és szép barna már az alja, akkor megfordítjuk és megsütjük az alját. Végül juharsziruppal tálaljuk.
Chorreadas hagymás babbal
Egy aprítóba tesszük a lisztet, a tejet, a tojásokat, a kukorica felét, az oregánót, majd sózzuk, és borsozzuk. Lezúzzuk, majd belekeverjük a maradék kukoricát. Egy forró serpenyőben eloszlatjuk a tésztát és jalapeno karikákat pakolunk a tetejére, majd megszórjuk egy kevés reszelt sajttal. Ha az alja már kissé megsült, akkor sütőbe tesszük és 180 fokon (akár felső grillel megküldve), 15 percig sütjük.
Egy forró serpenyőbe tesszük az olajat, a felszeletelt hagymát, és a felszeletelt fokhagymát. Ha kicsit összeestek és megpirultak, akkor hozzáadjuk a paradicsomos babkonzervet, sózzuk és borsozzuk. Aprított petrezselyemmel tálaljuk.
Hortobágyi palacsinta
A lisztet, a tojásokat, a sót és a tejet egy habverővel alaposan eldolgozzuk, majd folyamatos keverés mellet hozzáadjuk a vizet. Egy serpenyőt felhevítünk és egy ecsettel kissé megkenünk olajjal, éppen hogy csak fényes legyen, és a palacsinták mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
A paprikás csirke részeit kiszedjük a szaftból. A csontokról lefejtjük a húst és rusztikusra lezúzzuk egy aprítóval. A húshoz keverünk egy kis merőkanálnyit a hús szaftjából. Ha szükséges kissé megsózzuk. A szaft visszamaradt részét átszűrjük. A palacsintákat megtöltjük 1-1 evőkanál töltelékkel, behajtjuk a 2 szélét, majd szorosan feltekerjük. A palacsintákat meglocsoljuk a mártással, majd egy kis tejfölt teszünk rá.
A paprikás csirkéhez a receptet itt találtok.
Zöldséges bánh xéo
Egy keverőtálban, egy habverő segítségével, összekeverjük a rizslisztet, a sót, a kurkumát, a tojást és a kókusztejet, majd hozzáadunk egy kis vizet, hogy a massza palacsintatészta állagú legyen. Egy forró serpenyőbe öntünk egy merőkanálnyi tésztát, amit hagyunk szétterülni, és ha megsült az egyik fele, akkor megfordítjuk.
Először előkészülünk a zöldségekkel: A gombát felnegyedeljük, a répát és a retket vékony szeletekre, csíkokra vágjuk, a lilahagymát, fokhagymát vékonyan felszeleteljük, az újhagymát és a chilit felkarikázzuk, a gyömbér lereszeljük, a tofut pedig feldaraboljuk.
A gombát (só és bors hozzáadása nélkül) egy forró wok serpenyőben 2 evőkanál olajon lepirítjuk, majd félretesszük. A forró serpenyőbe ismét 2 evőkanál olajat teszünk, majd lepirítjuk rajta a tofut, amit szintén félreteszünk. A forró serpenyőben, kb. 1 evőkanál olajon megfuttatjuk a chilit, a fokhagymát és gyömbért, majd hozzáadjuk a répát és a retket. Az egészet összerázzuk, majd hozzáadjuk a lilahagyma. Ha a zöldségek elkezdenek lepirulni, akkor mehet bele az újhagyma, majd a barna cukor. Folyamatosan rázogatjuk, majd hozzáadjuk az előzőleg lepirított gombát és tofut. Felöntjük a szójaszósszal, összeforgatjuk, és végül jöhet a bébispenót, hagyjuk kissé összeesni.
Egy palacsintára teszünk a zöldséges töltelékből, amire babcsírát pakolunk, és aprított, friss korianderrel szórjuk meg, végül félbe hajtjuk.