Hozzávalók
- 150 g rigatoni tészta
A mártáshoz
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 tk sűrített paradicsom
- só, bors
- olívaolaj
- 300 ml passata
- 15 g parmezán
- 2 marék spenót (nagy)
- 200 ml tejszín
- 100 ml víz
- 1 csokor friss bazsalikom
A töltelékhez
- 500 g darált marhahús
- 2 gerezd fokhagyma lereszelve
- 1 tk só
- frissen őrölt bors
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk rozmaring
- 0.25 db frissen reszelt szerecsendió
A kirántáshoz
- 2 tojás
- 1 csipet só
- liszt
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
A tetejére
- 15 g parmezán
- 1 gömb mozzarella
Rántott rigatoni sütőben sütve
Hozzávalók
- 150 g rigatoni tészta
A mártáshoz
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 tk sűrített paradicsom
- só, bors
- olívaolaj
- 300 ml passata
- 15 g parmezán
- 2 marék spenót (nagy)
- 200 ml tejszín
- 100 ml víz
- 1 csokor friss bazsalikom
A töltelékhez
- 500 g darált marhahús
- 2 gerezd fokhagyma lereszelve
- 1 tk só
- frissen őrölt bors
- 1 tk kakukkfű
- 1 tk rozmaring
- 0.25 db frissen reszelt szerecsendió
A kirántáshoz
- 2 tojás
- 1 csipet só
- liszt
- zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
A tetejére
- 15 g parmezán
- 1 gömb mozzarella
A tésztát sós vízben al dentére főzzük, és most kivételesen, ha leszűrtük, átmossuk hideg vízzel (ezáltal már biztos, hogy nem fő tovább és nem lesz ragacsos a keményítőtartalma miatt). A töltelék hozzávalóit egy tálban összekeverjük, majd habzsákba töltjük. Levágjuk a végét, úgy, hogy beleférjen majd a tésztába (ez kb. 2-3 mm). Ezután a tölteléket beletöltjük egyesével a tésztákba. Ha az összes tészta kész, rárakjuk egy tálcára és berakjuk a hűtőbe addig, amíg a többi előkészülettel végzünk.
A maradék tölteléket kiszedjük a zsákból, golyókat formázunk belőle és egy nagyobb serpenyőben 2 kanál olívaolajon megpirítjuk őket, majd kiszedjük. Ugyanebbe a serpenyőbe rakunk még egy kis olívaolajat és üvegesre pároljuk benne az apróra vágott fokhagymát. Rárakjuk a sűrített paradicsomot, amivel picit lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük a passatával, vízzel és 10-15 percig rotyogtatjuk. Ezután beleöntjük a tejszínt. Ha felforrt, belereszeljük a parmezánt, beledobjuk a spenótot, az apróra vágott bazsalikomot (a szárával együtt!) majd elzárjuk alatta a lángot. Az egészet egy közepes méretű tepsibe öntjük.
A töltött tésztát kivesszük a hűtőből, és hagyományos módon bepanírozzuk: lisztbe, felvert tojásba majd zsemlemorzsába forgatjuk, majd bő olajban aranybarnára sütjük. A megsült tésztákat lecsepegtetjük és a paradicsomszószba rakjuk, a húsgombócokkal együtt. Ráreszeljük a parmezánt, rátépkedjük a mozzarellát, és 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg meg nem pirul a sajt a tetején.