Hozzávalók
A nokedlihez
- 2 db tojás
- 175 ml tej
- só, bors
- szerecsendió
- 150 g pizzaliszt (00-ás)
- 150 g búzadara
A céklapesztóhoz
- 300 g cékla (egészben, héjában, megmosva)
- 20 g pecorino sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor friss bazsalikom felaprítva ( a szárával együtt)
- 1 ek balzsamecet
- 5 ek olívaolaj
Sültcékla-pesztós olasz nokedli
Hozzávalók
A nokedlihez
- 2 db tojás
- 175 ml tej
- só, bors
- szerecsendió
- 150 g pizzaliszt (00-ás)
- 150 g búzadara
A céklapesztóhoz
- 300 g cékla (egészben, héjában, megmosva)
- 20 g pecorino sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor friss bazsalikom felaprítva ( a szárával együtt)
- 1 ek balzsamecet
- 5 ek olívaolaj
A céklákat alufóliába csomagolva 1-1,5 órán át sütjük, 200 fokra előmelegített sütőben. Ha megsült, kivesszük a fóliából és hagyjuk kihűlni. Addig a nokedlihez a tojást, tejet, fűszereket egy keverőtálban összekeverjük és beleszórjuk a lisztet, meg a búzadarát. Miután elkevertük, 5 percig hagyjuk állni, közben sós vizet rakunk fel főni.
Ha felforrt, egy nokedliszaggatóval beleszaggatjuk a tésztát és ha feljött a víz tetejére, le is szűrjük. Hideg vízzel átmossuk, hogy ne tapadjon össze. 1 evőkanál olívaolajat belekeverünk. Ha kihűlt a cékla, kisebb darabokra vágjuk és egy aprítógépbe dobjuk a pesztó hozzávalóival együtt és lezúzzuk. A pesztót a nokedlihez keverjük és kész is.