Hozzávalók
A tökmagkrémhez
- 100 g hántolt tökmag
- 1 dl extraszűz olívaolaj
- Só só
Ezen kívül
- 500 g kagylótészta (vagy bármilyen más, ami szimpatikus)
- 100 g koktélparadicsom
- 2 - 3 ek balzsamecet
- 100 g friss spenót (vagy fagyasztott szálas/leveles paraj, kiolvasztva)
- 100 g mascarpone
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- Só, bors
- Olívaolaj
Hozzávalók
A tökmagkrémhez
- 100 g hántolt tökmag
- 1 dl extraszűz olívaolaj
- Só só
Ezen kívül
- 500 g kagylótészta (vagy bármilyen más, ami szimpatikus)
- 100 g koktélparadicsom
- 2 - 3 ek balzsamecet
- 100 g friss spenót (vagy fagyasztott szálas/leveles paraj, kiolvasztva)
- 100 g mascarpone
- 3 - 4 gerezd fokhagyma
- Só, bors
- Olívaolaj
A tökmagkrémet 5 éves kortól felfelé bárki össze tudja dobni, annyira egyszerű dolog.
Egy aprítógépbe beleszórjuk a hántolt tökmagok, meglocsoljuk az olívaolajjal és megsózzuk. Pár perc turmixolás után egy rusztikus, zöld krémet kapunk, amiből nem is kell majd mind a mai tésztánkhoz: jut belőle még pirítósra kenve, vagy akár sós sütikbe, húsokba töltve is. Egy lezárt edényben akár két hétig is simán eltartható!
Ha megvan a krém, jöhet a többi:
A koktélparikat félbevágjuk, bedobjuk egy kisebb tepsibe és meglocsoljuk olívaolajjal, balzsamecettel, meghintjük sóval és borssal. Mehet be jó forró sütőbe (ha van, akkor grillfokozatra) úgy 10-15 percre. Egy lábasban sós vizet forralunk és elkezdjük főzni a kagylótésztát.
Közben egy serpenyőt felforrósítunk és rádobjuk a megmosott, lecsepegtetett spenótleveleket, meglocsoljuk olívaolajjal, rászórjuk a vékony szeletekre vágott fokhagymát és az egészet összeforgatjuk. Nézzétek meg, milyen gyorsan összeesik a spenót, pedig az elején még tele volt vele az egész serpenyő! Kis só és bors megy rá, aztán jöhet két evőkanálnyi a tökmagkrémünkből, no meg a mascarpone is. Az egészet összeforgatjuk és gyönyörködünk kicsit az így kialakult világoszöld krémben. De közben pont kifőtt ám a tészta is, ezt lazán leszűrjük (maradhat kicsit lucskos a főzővíztől, az úgyis kell még a mártásba) és beleküldjük a serpenyőbe. Óvatosan összeforgatjuk-összerázzuk, hagy vonja be mindenhol a tésztát ez a parajos-tökmagos-mascarponés krém..hmmmm.
Tálalásnál kipakoljuk a tésztát a tányérokra és minden adag tetejére dobálunk a megsült koktélparadicsomokból párat, de csak igazságosan, hogy ne legyen belőle veszekedés. Kis reszelt parmezán, kis olívaolaj, kevéske frissen tört bors jön még rá és már lehet is felfalni!