Hirdetés
Instant

12 húsvéti kaja a nagyvilágból

Ragacsos sertésszűz

Gyorséttermi kaja ütős, házi kivitelben

Mogyoróvajas padlizsáncurry

Más zöldséggel is simán kombinálhatjátok
Hirdetés

12 húsvéti kaja a nagyvilágból

Az előző húsvéti tematikájú cikkünkben arról írtunk, hogy mik azok a kaják, amik elengedhetetlenek a magyarok asztaláról ebben az időszakban. Számunkra ugyebár alap ilyenkor a húsvéti sonka, a tojás, torma és a kalács, na de mik azok az ételek, amik nélkül más nemzeteknél sem húsvét a húsvét? Ezeknek jártunk most kicsit utána, csekkoljátok a listát!
Hirdetés

Gubana

Forrás

Olaszország egyik városkájában egy brutálisan finom édesség készül minden évben (de a szerencsésebbeknél akár évente többször is). Ez a cucc nem más, mint egy briós-torta, ami csokival és alkohollal van töltve. Nem semmi!

Advocaat (Hollandia)

Bizony a pálinkán kívül is vannak tradicionális aperitif italok! A hollandoknál például ez a sárga lötty kerül elő ilyenkor, ami nem más, mint egy tojáslikőr. Tojás, cukor és brandy hozzáadásával készül, akik pedig nem szeretik italként fogyasztani, azok általában gofri toppingnak használják.

Capirotada (Mexikó)

Ez a fura kinézetű kaja, ha nem jöttetek volna rá, egy mexikói kenyérpuding, amibe magvak, gyümölcsök és fügedarabok kerülnek. Ettől persze még nem öltene ilyen érdekes alakot – mondjátok ti – de a helyzet az, hogy ezt a mixet még ezután összekeverik érlelt sajttal. Hát igen, ez nem hangzik valami jól és legalább még jó csúnya is. Sajnos recepttel nem tudunk szolgálni, de a hozzávalók alapján valószínűleg bárkiből válhat capirotada készítő mester, szóval ha kedvet kaptatok, akkor mixelésre fel!

Torta pascalina (Argentína)

Ez a lepény eléggé hasonlít a nálunk is ismert quiche-hez, csak ebben még van egy plusz réteg ricottás töltelék. Nekünk bejön, betolnánk reggelire! Ha ti is megkívántátok a sós pitét, akkor van egy szuper receptünk itt.

Hornazo (Spanyolország)

A hornazo egy tradicionális spanyol kenyér, amibe csípős chorizo és főtt tojás van belesütve. Az alap ötlet szerintünk amúgy elég frankó, mi is készíthetnénk magyarosítva ilyet, például füstölt sonka és főtt tojás kombinációval.

Bun and Cheese (Jamaika)

Ezt a fűszeres kenyérként is ismert édességet alapvetően kétféle sajtos toppinggal szokták szervírozni: az egyik egy kenhető cheddar sajt, míg a másik a cheddar félkemény változata. Ez kicsit olyan, mintha mi a répatortánkra tennénk sajt feltétet, de végső soron azért ezt is szívesen megkóstolnánk.  😀 Bun and Cheese receptünk ugyan még nincs, de ha valami villantós desszertre vágytok, akkor dobjatok össze egy répatorta tekercset

Mämmi

A finnek egyik híres desszertje kicsit úgy néz ki, mint néhány régóta tejben ázott csokis keksz. Azonban – hogy egy kis közhellyel éljünk – a látszat néha csal. 😀 Ez bizony nem más, mint egy adag melasz egy kis sóval és narancshéjjal ízesítve. Furán néz ki és furán is hangzik, nem igaz?

Flaounes (Ciprus)

Ez a fánkszerű batyu sajttal és mazsolával van töltve. Cipruson nagypénteken szokták elkészíteni és húsvét vasárnap reggelén elfogyasztani. Vajon hogy bírnak addig várni vele?:)

Hot cross bun (Anglia)

Ha egy valamit szinte biztosan mindenki ismer erről a listáról, akkor az a hot cross bun. Ezt a népszerű angol édes zsemlét általában nagypénteken készítik és a húsvéti időszakban végig kereszttel díszítik a tetejét.

Fanesca – Ecuador

Ecuadorban ezt a bizonyos fanesca nevezetű levest fogyasztják egész nagyhéten, ami 12 féle babból és gabonából, valamint sütőtökből készül.

Töltött tojás (Lengyelország)

A lengyeleknél is szokás ilyenkor töltött tojást enni, bár ott kicsit máshogy néz ki, mint nálunk. Ők is megtöltik sonkával és tejföllel, de ezen felül tesznek még bele mustárt is, végül pedig egy vajas morzsába forgatják az egészet.

Tsoureki (Görögország)

A görögök tradicionális kenyere a tsoureki egy narancs és “mahlab/mahlepi” (vadcseresznyéből kinyert íz – a szerk.) ízesítésű pékáru. Az ottani tradíció szerint sütés előtt egy-két pirosra festett tojást helyeznek a kenyér közepébe. Leginkább erről lehet megismerni, hogy az adott pékáru nem bolti, hanem egy tradicionális görög tsoureki.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások