Hirdetés

12 dolog amit nem tudtál a juharszirupról

Sonkás-sajtos gofri buggyantott tojással

Nehogy azt gondoljátok, hogy a gofri csak édesen király!!
Hirdetés

12 dolog amit nem tudtál a juharszirupról

Hirdetés

Biztos vagyok benne, hogy már mindenki találkozott ezzel a folyékony csodával, amely Kanada egyik exportterméke, és főként az amerikai palacsintán szokott velünk szembejönni. Most mutatunk pár olyan dolgot, amit biztosan nem tudtatok róla.

tmg-slideshow_xl.jpg

FLICKR/STERLING COLLEGE

1) Lényegében fagyálló

A juharfák gyakorlatilag azért termelik ezt a nedvet hogy a gyökereik ne fagyjanak meg a brutális kanadai télben. Ugyanígy könnyű tesztelni is: ha berakod a frigóba és megfagy, valami kamut sóztak rád.

2) 151 liter fanedvből lesz 3,7 liter szirup

Amikor először megcsapolják, a nedv konkrétan víznek tűnik, és elképesztően sokat kell forralással sűríteni, amíg elnyeri a végső selymesen aranyszínű formáját.

3) A gyártási folyamat úgy fest, mintha kábót készítenél

Noha az alapfolyamat megmaradt a telepes időkből (megcsapoljuk a fát, beforraljuk a nedvet); manapság a csöveket hordók helyettesítik. Tavaly februárban az egyik amerikai állam nagyszerű rendőrsége rajta is ütött egy ilyen “meth-gyártó” üzemen, amiről később kiderült hogy juharszirupot gyártanak – kérdés, melyik az addiktívabb.

tmg-slideshow_xl (1).jpg

FLICKR/QUOI MEDIA

4) Quebecben kartell is alakult

Ez a kanadai állam gyártja a világ szirupának 3/4-ét, úgyhogy az itt termelők összefogtak, és megalapították a teljesen legális Quebec-i Juharszirup Gyártók Föderációját, a raktárkészletüket pedig a Nemzetközi Stratégiai Juharszirup Lerakatnak nevezték el.

5) Drágább, mint a nyersolaj, és óriási feketepiaca van

Az A) osztályú szirupot 32 dollár/gallon áron mérik, ami perpill a 13-szorosa a fekete aranynak. Természetesen ez azt is jelenti, hogy hatalmas illegális kereskedelem is zajlik, úgyhogy a nyomozóhatóságok időnként rajtaütéssel kombinált bevetéseket szerveznek, hogy a csempészeket elkapják.

tmg-slideshow_xl (2).jpg

FLICKR/LONGITUDELATITUDE

6) Ez volt az oka a legkirályabb rablásnak

Minden idők legnagyobb mezőgazdasági lopásakor mintegy 2,7 tonna szirupot tulajdonítottak el, olyan 18 millió dollár értékben a Stratégiai Lerakatból, közel egy év alatt. A hatóságoknak két hónapba került csupán az, hogy rájöjjenek, mennyit vittek el, de végül minden érintettet elkaptak az ügyben.

7) A kanadai őslakosok fedezték fel, az ötlet a mókusoktól jött

A cukorszezonban (másnéven tavasz) az észak-amerikai mókusok gyakran használták hatalmas első fogaikat hogy megcsapolják a fák édes nedveit. Az őslakosok észrevették ezt, és baltáikkal ők is akcióba lendültek. Amikor az egyikük pedig elkezdte megfőzni a cuccot, onnantól már történelem az egész história, sőt, még rituálék is fűződnek hozzá.

tmg-slideshow_xl.gif

WIKIMEDIA COMMONS

8) Szerepe volt a rabszolgaság eltörlésében

1790-ben Thomas Jefferson teljes mellszélességgel kiállt a juharcukor mellett a nádcukor ellenében, mivel ez utóbbiak kinyerését főleg fekete rabszolgákkal végeztették el. A polgárháborúig vezető úton pedig a juharszirup és cukorhasználók többségében a rabszolgaság eltörlését pártolók voltak, sőt, az 1930-as évekig az Egyesült Államok többet is gyártott belőlük, mint Kanada, pont a fentebbi okok miatt.

9) A kategóriák inflálódnak

A juharszirupokat osztályozzák: “A” a legvilágosabb és kevéssé gazdag, a “B” pedig sötétebb és ízesebb. A második verzió kevésbé drága és közkedveltebb, noha jóval inkább sziruposabb és intenzívebb ízvilágú. Ennek köszönhetően a Vermont megyei kormányzat úgy döntött, hogy minden juharszirup “A” osztályú lesz, és különbséget csak a cimke alapján lehet majd tenni.

tmg-slideshow_xl (3).jpg

FLICKR/MY LIL’ ROTTEN

10) New Yorknak gyakran juharszirup illata van, de rejtély miért

2005-ben és 2009-ben a vészhelyzeteket kezelő hivatal jelentést adott ki, miszerint szirupos illat lengi be a várost. A polgármester akcióba lépett, és meg is lett a bűnös: egy new jersey-i mesterséges íz-üzem. Legalábbis így gondolják, mert tavaly ősszel újra jelentették a titokzatos illatokat…

11) A vizeletednek is lehet ilyen szaga, de akkor nagy bajban vagy

A Juharszirup Betegség (MSUD) noha viccnek tűnhet, korántsem az. Bár az illata fincsike lehet, egyben végzetes is. Ez egy recesszív genetikai állapot melyet az aminosavak felhalmozódása okoz, és agykárosodással, kómával, kognitív leépüléssel, ha nem halállal jár.

tmg-slideshow_xl (4).jpg

FLICKR/ANO LOBB

12) Ez Kanada köszönőajándéka

A ’06-os torinoi olimpián egy kanadai sielőnő eltört egy síbotot a versenye közben, és úgy tűnt, vége szakad a versenyének. Egy közeli norvég edző azonban nagylelkűen adott neki egy pót-botot, és végül második lett, míg a norvég pedig a negyedik. Hogy megköszönje az edzőnek, a kanadaiak elindították a Juharszirup Projektet, és adományokat küldtek juharszirupból neki, és végül egy kicsivel több, mint öt tonna lett a vége, aminek tuti örült, főleg úgy, hogy még sosem kóstolta előtte.

Forrás: Thrillist

MI IS TESZÜNK PÁR DOLOGRA JUHARSZIRUPOT: ILYEN PÉLDÁUL A GOFRI & CSIRKE!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások