Hirdetés

28 ok, amiért nem leszünk soha vegánok

Télies sült zöldséges tabulé

Nem kell lemondani télen sem a tabuléféle salátákról!

Tépett csirkecombos ciabatta

Saját készítésű rubbal!
Hirdetés

28 ok, amiért nem leszünk soha vegánok

Semmi gond nincs azzal, ha valaki vegán életmódot folytat - legalább több hús jut nekünk. Meg sajt. És sok-sok tejföl. Nagyon begyepesedett agyú, ódivatú szerkesztőség vagyunk: imádjuk a süldögélő hús sercegő hangját, a frissen kisült bacon illatát, a nyúlós sajt utánozhatatlan ízét, vagy a vasárnapi rántott hús találkozását egy jókora adag majonézzel. Ennek fényében összeszedtük azokat a dolgokat, amik miatt egészen biztosan nem tudnánk áttérni a vegán életmódra.
Hirdetés

Sült kolbász

Az emberek 87%-a természetes környezetében, azaz egy vásárban találkozik sült kolbásszal. Ennek ellenére nem lehet kijelenteni, hogy egy szupermarketben vásárolt, aztán pedig otthon megsütött kolbász ne okozhatna frenetikus élményt. A lényeg, hogy sült kolbász nélkül talán nem is élet az élet!

Bolognai

Fotó: Fördős Peti

Minden idők egyik legjobb húsos ragujáról van szó, amit a sofrito alap, a jófajta vörösbor és a diszkrét fűszerezés tesz felejthetelenné. Ja meg a darált marhahús, múúúú!

Rántott sajt

Egy nagy camembert sajt bepanírozva, majd kisütve. Felvágod. Folyik. Beletunkolod áfonyamártásba. Most komolyan, kell ezt még magyarázni?!

Curry

Fotó: Szilágyi Nóri

Teljesen mindegy, hogy milyen curryről van szó, ennek a műfajnak egyszerűen nem tudunk ellenállni: a mindenki által ismert indiai curry-ktől kezdve a thai zöld curry-n át a kreol curry-ig ezek a kaják már rengeteg boldogságot okoztak nekünk.

Rántott hús

Fotó: Szilágyi Nóri

Milyen lehet egy élet rántott hús nélkül? Sz@r. Bár finoman szólva sem tartozik a világ legegészségesebb ételei közé, ennek ellenére ha anyu szól, hogy vasárnap rántott hús lesz az ebéd, akkor nagy baj már nem lehet. El kell menni futni előtte 10 km-t, ennyi. Utána pedig jöhet a ropogós panírrétegbe burkolt hús majonézzel, sültkrumplival és egy kis savanyított gyöngyhagymával. Ahh.

Mac&cheese

Téli comfort food, avagy a sajtimádók kedvence. Ennél sajtosabb, ennél nyúlósabb, ennél szaftosabb élményt egy ételtől aligha várhatunk – a kalóriák számolását pedig el kell felejteni, de sürgősen.

A tökéletes steak

Fotó: Fördős Peti

Találkozás egy rég látott baráttal, egy kedves rokon megfakult fényképe, vagy egy harapás egy mediumra sütött steakből – csupa olyan pillanat, ami könnyeket csal a szemünkbe. A tökéletesre sütött steak egy nagy adag zöldborsmártással, kevés sült krumplival és vajon pirított zöldbabbal a világ 3 legvonzóbb dolga közé tartozik.

Tiramisu

Fotó: Szilágyi Nóri

Ezt az édességet valamikor a 80-as években találta fel egy Észak-Olasz kávézó tulajdonosa. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy az emberiség történelme két részre osztható: tiramisu előtt és után. Még jó, hogy mi ez utóbbiban élünk.

Virsli mustárral

Fotó: Erdőháti Áron

Ne legyünk álszentek és valljuk be, hogy egy jófajta, roppanós főtt virsli igazán klassz élmény tud lenni. Ott a helye a világ legjobb reggelijeinek listáján, az egészen biztos!

Rántotta

Vegánok, vigyázat! A szerkesztőségünkben havonta átlagosan 497 tojást törünk fel, ebből 4 véletlenül leesik a földre, 123 pedig rántottaként végzi. Elképesztő számadatok, de ennél még elképesztőbb, hogy egy tojás megfelelő ütemben történő kevergetéséből mennyire finom reggeli tud születni. Nem lehet megunni.

Osso bucco milanese

Sokan egészen addig a kijelentésig mennek, hogy ez a világ legjobb húsétele. Egy olyan országból, ami a csirkepaprikást, vagy a gulyáslevest adta a világnak, erről most merész lenne vitatkozni, de az tény, hogy egy elképesztően finom dologról van szó: egy csontos borjúcsülköt főzünk boros-paradicsomos mártásban olyan sokáig, hogy a húst lefújja a szél a csontról. Megérte megszületni? Persze, hiszen ehetünk osso buccot!

Parmezán sajt

Fotó: Szilágyi Nóri

Olaszországban teljesen alap, hogy gyakorlatilag mindenre parmezánt szórnak: salátára, tésztára, pirítósra, pizzára, egymásra. Nem véletlen, hiszen ez a szinte már fűszerként használható sajt egy umami bomba, ami minden kaja ízét feldobja.

Csirkepaprikás

Fotó: Puskás Nóri

Na igen, mindannyiunk kedvence. A recept, amit minden háztartásban másképp csinálnak, mindenki más körettel szereti, de abban egyetértünk, hogy ez a lángokkal ölelt kis országunk egyik legzseniálisabb étele. Puhára készült csirkealkatrészek találkozása a tejfölös-paprikás mártással, mindez vajas galuskával és uborkasalátával tálalva: minden csirke arról álmodik, hogy egyszer egy ilyen tányérra kerül.

Bacon

No comment.

Minden, amiben piskóta van

Fotó: Szilágyi Nóri

A piskótában meg ugye van tojás bőven, szóval a vegán életmódba nehezen beilleszthető. Mi viszont elég sok süteményünkbe beillesztjük, így megszámlálhatatlan kellemes percet okozott már nekünk.

Hortobágyi palacsinta

Teljesen egyértelmű, hogy egy full kamu kajáról van szó, elvégre nem holmi népi szokások, hanem tudatos tervezés vezetett a megszületéséig. De kit érdekel mindez, ha egy ennyire finom húsos kajáról van szó? És hogy a rettenetes hasonlatok kedvelőinek is kedvezzünk: a hortobágyi palacsinta a magyarok burritoja.

Zsíros kenyér

Fotó: Puskás Nóri

Látszólag ez a világ legegyszerűbb receptje, hiszen csak zsír és kenyér kell hozzá. Na de milyen zsír és milyen kenyér?! Ha mind a kettő top minőségű, akkor tud ez még magas szintű kulináris élmény is lenni, higgyétek el!

Majonéz

Addig jó, amíg nem gondolsz bele, hogy pontosan miből is készül. Ha nem tudod, elmondom: elképesztő mennyiségű olajból és egy kevés tojásból. Valamiért mégis abbahagyhatatlanul finom, főleg ha jófajta sült krumplit tunkolsz bele. Ja és a házi változat összemérhetetlenül jobb a boltinál.

Angol reggeli

Fotó: Fördős Peti

Az angolok valamiért kitalálták, hogy egy reggeli akkor jó, ha délután 4-ig jóllakunk vele. A tányérra kerül egy kis sült kolbász, vagy black pudding, bab, tükörtojás, pirítós, gomba és paradicsom. Ebédre is simán be lehet vállalni!

Túrós csusza 

Fotó: Fördős Peti

Zseniálisan finom kaja, aminek minden eleme szembe megy a vegánsággal: tojásos tészta, túró, tejföl, szalonna. Ha a tészta jól le van pirítva, akkor ez a kaja egy minden bánatot feledtető, zseniális étel, ami már önmagában elegendő okot szolgáltat arra, hogy soha ne legyünk vegánok.

Katonázás

A katonázás alapvető emberi jog, amit mindenki kedvel. Nevének eredete homályba vész, de talán majd erről is írunk egyszer egy oknyomozó riportot. A lényeg, hogy valószínűleg létezik vegán katonázás is, mi viszont csak a hagyományosat ismerjük, ennek pedig állandó eleme a kolbász, a sajt és a szalonna.

Hamburger

Fotó: Fördős Peti

A hamburger eredetileg Bulgáriából származik, ahol ‘bolgár húskenyér’ néven készítenek különleges darált húsos fogásokat a középkortól kezdve. Bolgár bevándorlók vitték aztán az ételt Amerika nyugati partjaira, ahonnan pedig meghódította a világot. Bár a fenti mondatok valóságtartalma megegyezik egy hamburger C-vitamin tartalmával, ettől függetlenül kijelenthetjük, hogy imádjuk a JÓ hamburgert! Ennek többek között oka az is, hogy csapatunkat erősíti (?) Jancsa Jani, az ország egyetlen hitelesített hamburgerszakértője, aki Lyonban tanult fokhagymát szeletelni.  

Fördős Lajos tökéletes csirkecombja

Apám süti a legjobb csirkecombot a világon. Nálunk bevett szokás, hogy írásban, vagy szóban egy kaját a világ legjobbjának nevezünk, de erről a csirkecombos szendvicsről teljes biztossággal állítom, hogy tényleg a legjobb szendvics, amit valaha kóstoltam.

Szuvidált húsok

Sokan kerülendő, sznoboskodó furmánynak tartják a szuvidálást, ám megfigyelhető, hogy ezek az emberek korábban még nem kóstoltak szuvidált húsokat. Ha megkóstolják, akkor rájönnek, hogy egy új világ nyílt meg előttük: egy olyan világ, amiben a húsoknak olyan elképesztő állaga van, amiről korábban álmodni sem mertek volna. De amúgy minden más tök ugyanolyan ebben a világban, mint ebben a mostaniban.

Körözött

Kifejezetten kíváncsiak lennénk egy jó vegán körözött receptjére, szóval ha van olyan beavatott olvasónk, aki ismer ilyet, mindenképp ossza meg velünk! Mi egyelőre a klasszikus verziót toljuk, amit a tejföl és a juhtúró (vagy Bono kedvence, a U2ró) találkozása tesz hatalmassá.

Érlelt sonkák

Forrás

Legyen szó serrano, vagy pármai sonkáról, együk magában, egy kis sajttal, vagy egy pizzára pakolva, egy a lényeg: az érlelt sonka valóban a disznó mennybemenetele.

Minden, amiben tejföl van

A tejföl-imádatnak különféle szintjei vannak. Vannak, akik csak a kötelezően tejföllel fogyasztott ételeknél alkalmazzák, mint pl. a lángos. De ez a rajongás egészen addig a szintig elmehet, hogy már szinte mindenre tejfölt pakolsz. Lecsóra, chilis babra, tarhonyára, paprikás csirkére. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy micsoda ízek jönnek létre, ha egy kis fokhagymát is nyomunk a tejfölbe!

Ica Mama húsboltja

Vegánok rémálma, húsevők paradicsoma ez a hely. A frissen sült kolbászt tunkolod a mustárba, közben ropog a fehér kenyér, de nem kevésbé a csülök bőre, a húsa viszont omlós, a savanyúság csíp, a grillcsirke meg berepül a szádba. Sült hurkák, pecsenyék, tepertők – Ica Mama létezése már önmagában egy ok arra, hogy soha ne legyünk vegánok.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások