Hirdetés
Irány a Balaton

Nézzetek szét a legmenőbb nyári receptjeink között, csekkoljátok a kedvenc balatoni gasztrohelyeinket, és készüljetek a nyaralásra a tippjeink segítségével!

Irány a Balaton

5+1 tuti spórolós tipp a konyhában

Rizottó milanese

Málnás mangólekvár

WOW!
Hirdetés

5+1 tuti spórolós tipp a konyhában

Hirdetés

Ki ne bosszankodott volna már azon, hogy a hűtője tartalmának egy része a kukában landolt, vagy épp amiatt, hogy folyton apróságok miatt kell boltba rohanni főzés közben? Pedig minimális odafigyeléssel és néhány apró trükkel simán megúszhatók ezek a kellemetlenségek. Semmi varázslat nincs benne, sőt még túl sok odafigyelés sem kell hozzá, mutatjuk!

1. Tervezz előre!
Elkerülni a pazarlást nagyjából lehetetlen anélkül, hogy legalább nagy vonalakban ne tudnánk, hogy a következő néhány napban, jobb esetben egy-két hét alatt mit fogunk főzni. Hiszen ha tudjuk, hogy mire lesz szükségünk, kisebb eséllyel vásárolunk össze felesleges dolgokat. Persze ezt sem kell túl szigorúan venni, a tapasztalat az, hogy jobb nem minden napra betervezni valamit, végül is néha valakinek pizzát is kell rendelni és filmezni főzés helyett. Heti néhány alkalmat azonban mindenképpen érdemes rászánni a vacsora vagy a másnapi ebéd összeütésére, lehetőleg minél változatosabb ételeket készítve. Azt persze senkinek nem kell magyarázni, hogy ezzel nemcsak pénzt takaríthatunk meg, hanem általában sokkal egészségesebb is, mintha mindig a legközelebbi kifőzdébe rohannánk le ebédidőben.

Forrás

2. Tárazz be!
Itt sem kell túlzásokba esni, teljesen felesleges akkora élelmiszerraktárat felhalmozni, amivel a következő zombi apokalipszist is átvészelhetjük a tágabb rokonságunk kíséretében. A gyakran használt alapanyagokból azonban már csak amiatt is érdemes havi egyszer betárazni, mert ezzel elkerülhetjük azokat a kellemetlen baleseteket, amikor pont kifogyott otthon a liszt, és a boltból hazatérve döbbenünk rá, hogy megmagyarázhatatlan módon 6 tábla csoki és 2 vödör fagyi is a kosarunkba került. Spejzolni nem csak alapvető élelmiszerekből érdemes, néhány különlegesebb alapanyagot is célszerű folyamatosan tartani otthon. Imádod a kedvenc éttermed szarvasgombás spagettijét? Néhány ezer forintból házilag is készíthetsz szarvasgombás olajat, sokáig elég lesz. Odavagy az egzotikus ízekért?  Szükséged lesz egy bőséges fűszerkészletre, egyszerre ugyan nagyobb beruházás, de sokáig ki fog tartani. Az olasz konyhára buksz? A szardella és a jóféle parmezán nem a legolcsóbb hozzávalók, de annyira kevés elég belőlük egy-egy fogáshoz, hogy megéri ezzel feldobni az otthon elkészített ételeket.

Forrás

3. Légy kreatív!
Persze, vannak szent és sérthetetlen receptek, de valljuk be, a főzés akkor a legjobb, ha a felfedezésről és a kreativitás kiéléséről szól. Bizonyos alapanyagok nagyon jó eséllyel helyettesíthetők egymással. Ha például fenyőmagra lenne szükséged, de épp kifogytál az aranyárban kapható olajos magból, viszont van otthon egy kis kesudiód, vagy mandulás, cseréld ki bátran. Vagy kallódik a hűtőben egy csokor zöldfűszer, ami már a fonnyadás útjára lépett? Készíts belőle pestot! Rengeteg ételt tehetsz vele izgalmasabbá. Ha a szükség találékonysággal párosul, szuper dolgok születhetnek, hidd el, nagy valószínűséggel a klasszikusok egy részének keletkezéskor is elhangzott a kissé bizonytalan mondat: “végülis nagy baj nem lehet belőle”.

4. Mentsd meg!
Gyakran kerülnek a kukába olyan alapanyagok, melyekről sokan nem is tudják, hogy ehetők. A retek, a karalábé vagy a cékla levelét is simán felhasználhatod salátába, pestoba. Ha a húsokat filézve sütöd, akkor a csontokat a legnagyobb pazarlás kidobni, hiszen szuper alapleveket lehet bármelyikből készíteni, ráadásul munka is alig van vele.

Forrás

5.  Használd a maradékot!
Gyakori probléma, hogy az elkészült ételeket dobjuk ki, hiszen egy-két alkalom után még a kedvenc fogásunk is unalmassá válhat. Pontosan annyit főzni, amennyit megennénk, pedig szinte lehetetlen. Egy kis találékonysággal azonban számos étel reinkarnálódhat új fogásként. A maradék sültek például nemcsak szendvicsekhez, de tortillákhoz, salátákhoz és egyszerű tésztaételekhez is kiválóak, néhány izgalmas fűszerrel pedig teljesen új életre kelnek.

+1. Spórolj az energiával is!
Csak néhány egyszerű mozdulat az egész, és a sárga csekkeket sem lesz olyan fájdalmas befizetni hó elején. Olyan alapvető dolgokkal is csökkentheted a felhasznált energiát, ha forrás után takarékra veszed a tűzhelyet, de a fedő használatával is kevesebb hőre van szükség. Ha gázzal főzöl, figyelj arra, hogy a láng ne érjen túl az edény oldalán, ha pedig sütsz, ne nyitogasd feleslegesen a sütő ajtaját!

Kiemlt kép forrás.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások