6 kaja, ami nélkül nincs karácsony
1. Halászlé
Na ez a leves elég megosztó, mind az ízét, mind az elkészítését illetően. Készülhet pontyból vagy más halból, paradicsompürével vagy friss paradicsommal, csípős paprikával és kenyérrel vagy akár anélkül. A lényeg, hogy mindenki úgy tudja összeállítani a saját tányérját, ahogy szereti, ha pedig valaki esetleg egyáltalán nem szívlelné a halászlevet, akkor sem kell félnie, hiszen biztosan bőven talál magának kaját az ünnepi asztalnál.
2. Töltött káposzta
A töltött káposzta az erdélyi konyha és a tél igazi nagyágyúja, meg persze ez az a kaja, amiről tényleg ki merjük jelenteni, hogy szinte kivétel nélkül, az összes magyar családnál készül egy hatalmas adag az ünnepekre. Nem a megúszósságáról híres, de az biztos, hogy nélküle nincs karácsony.
3. Kocsonya
Hát ez a kaja annyiban hasonlít a töltött káposztához, hogy a főzési ideje miatt bizony türelmet igényel. Méghozzá jó sokat. Alapvetően megoszlanak a vélemények a belekerülő összetevőket illetően, valamint arról is, hogy szeretik vagy nem szeretik az emberek. Annyi biztos, hogy elég megosztó étel, de azok számára, akik szeretik, elengedhetetlen eleme az ünnepi asztalnak.
4. Halak
A halak karácsonykor azoknál is előtérbe kerülnek, akik alapból annyira nem rajonganak értük. Elsősorban a lazac számít hatalmas sztárnak ekkortájt, ami amellett, hogy tök finom, még megúszós is, szóval akár az utolsó pillanatban is összedobhatjátok.
5. Bejgli
Bejgli nélkül NINCS karácsony! Imádjuk ha mákos, imádjuk ha diós, és akkor is nagyon szeretjük, ha netán megreped. A legjobb a vajas, omlós tésztás verzió, amibe manapság már a mákon és a dión kívül rengeteg másféle töltelék is kerülhet. Mi ezekkel a modern verziókkal (pl. gesztenyés, meggyes, marcipános) is kiegyezünk, de akkor sem telhet el december a hagyományos mákos és diós bejgli nélkül!
6. Házi sütik
Persze a bejgli is házi süti, de a népszerűsége miatt külön pontot kapott :D. Édesszájú nép vagyunk és ilyenkor nem csak szimpla piskóták kerülnek az asztalainkra, hanem rengeteg házi süti kap szerepet. Hókiflik, zserbók, linzerek, kekszek és a szaloncukrok számítanak nagyon alapnak, de igazából bármilyen édesség jól esik az embernek a többfogásos karácsonyi menüsor utolsó állomásaként. Mire a desszerthez érünk, nemsokára amúgy is vacsoraidő van és kezdődhet elölről az egész zabálás! 😀