7 elengedhetetlen húsvéti kaja az asztalunkon
1. Bárány
A bárányevés Magyarországon talán egy kicsit legenda-szagú. A bárányhús tradicionálisan a húsvéthoz köthető, mivel a bárány vallási szimbólum, ami az Isten báránya jelentéshez fűzhető vissza. Mi Magyarországon többnyire alapvetően mellőzzük a bárányhúst (ebben mondjuk valószínűleg a borsos ára is közrejátszik) és úgy néz ki húsvétkor is tartjuk ezt a szokásunkat.
2. Húsvéti sonka
Míg bárányhúst annyira nem fogyasztunk, sonkát annál inkább! Országszerte családonként több kilónyi sonka fogy el ilyenkor, ami a húsmentes böjti időszak után (már annál, aki tartja), ugyebár nem is olyan meglepő. Egy jó kis füstölt, főtt sonkánál nincs is jobb ilyenkor! Van egy receptünk hozzá itt!
3. Tojás
A tojás közismert húsvéti jelkép, ami a termékenységet szimbolizálja. A fogyasztásán kívül a tojásfestés is elmaradhatatlan szokás, amelynek nálunk igazi tradíciója van. A húsvéti időszak alatt általában napi szinten akár többször fogyasztunk a (festett) főtt tojásokból, reggelire és vacsorára egyaránt. De hát ennél mi sem egyértelműbb, a húsvéti menü nem lenne teljes nélküle! 🙂 Ha pedig valami extrább tojásos receptre vágytok, akkor próbáljátok ki az Egg Benedictet!
4. Torma
A fenti elemek mellé isteni finom “kísérő” a csípős torma. Sokan nem szeretik, hiszen a legtöbb tényleg orrfacsaróan erős, egyesek számára viszont hiányos lenne a húsvéti menü nélküle. Számtalan gyógyhatása ismert, sőt, még baktérium- és vírusölő hatással is bír, de mi azért leginkább az íze miatt szeretjük!
5. Fehér kenyér
Hát mi más kell még a húsvéti sonka, tojás és torma kombóhoz? Egy hatalmas vekni klasszikus, ropogós héjú fehér kenyér!
6. Csokinyuszi
A nyúl a húsvét egyik szimbóluma, de alapvetően egy pogány jelkép, amely a tojás-termékenység elvet követve a szaporodást, termékenységet és a tavasz kezdetét jelképezi. A mai modern szokás, tehát hogy a csokit nyuszi formába öntik, leginkább a gyerekek forma iránti szeretete miatt válhatott fontossá. Ezen felül, a locsolkodás során elterjedt a tojások mellett a csokinyuszik osztogatása is.
7. Kalács
A klasszikus kenyér mellett a hagyományos fehér kalács sem hiányozhat az ünnepi asztalról. Ahogy a többi alapvető húsvéti szimbólum, úgy a kalács is a termékenységet és a bőséget jelképezi. Nálunk leginkább az az igazi foszlós, kelt tésztás fonott kalács az elterjedt, de egyes helyeken a karácsonykor oly népszerű kalácskoszorú is terítékre kerül.
Na, ezek azok a kaják amik nélkül mi tényleg nem tudnánk elképzelni a húsvétot. Ha ti is igazi hagyományörzők vagytok, akkor idén se hozzatok magatokra szégyent, villantsátok meg a főzőtudományotokat és terítsétek meg bőségesen az ünnepi asztalt! További húsvéti recepteket ide kattintva találtok!