Hirdetés

A 7 legjobb kaja paradicsommal, ami nélkül nem lenne világ a világ

Rakott lencsés édesburgonya

Egyetek hozzá egy jó nagy adag salit, és kész a tökéletes vacsi!

Csicseriomlett és gluténmentes lepénykenyér

Kifejezett előnye, hogy a massza akár egy hétig is elvan a hűtőben.
Hirdetés

A 7 legjobb kaja paradicsommal, ami nélkül nem lenne világ a világ

Szerintem a paradicsom már önmagában is a világ egyik legkirályabb zöldsége, de annyiféleképpen elkészíthető és annyiféle kajában ez a fő komponens, hogy sokan (köztük én sem) nem tudnánk élni nélküle. Kicsit továbblépve a ketchup és a paradicsomszósz tudományán, összeszedtem azokat az ételeket, amiket a világon mindenfelé ismernek és szeretnek az emberek és amik paradicsom nélkül feltehetőleg nem is létezhetnének.
Hirdetés

Paradicsomleves

Fotó: Horváth Zsuzsi

Kicsit már nevetséges, hogy micsoda evidenciával nyitjuk meg a listát, de mindenki jobb ha felismeri a tényt: a paradicsomleves az egyik legzseniálisabb “folyékony étel” (értsd: leves) a világon! Hidegen, melegen, betűtésztával, krutonnal vagy sajttal, egyszerűen mindenhogyan finom!

Bruschetta

Forrás

A bruschetta az olaszok egyik fantasztikus előétele, de vacsoraötletnek sem utolsó. Ennek a salátának paradicsom az alapja, de ha azt vesszük, a bruschetta már önmagában is egy paradicsomsaláta. A kockákra vágott zöldséget ugyanis csak fokhagymával, olívaolajjal és fűszerekkel turbózzák, de lám-lám, mégis ez az egyik legegyszerűbb, ugyanakkor legnépszerűbb olasz saláta a világon.

Paradicsomos spagetti

Fotó: Fördős Peti

A paradicsomos spagettinél kevés egyszerűbb főétel létezik az univerzumban. Tészta kifőz, paradicsomszósz ráborít, spagettit elfogyaszt. Jó, nyilván akkor vagytok igazán menő arcok, ha házilag készítitek hozzá a paradicsomszószt (ehhez van egy jó receptünk itt), de azért a közértben kapható jó minőségű passatát sem szabad alábecsülni. A paradicsomos spagettiteket pedig ezek után még a végtelenségig tudjátok variálni, de az alapreceptet jobb, ha mindenki “megtanulja”, mivel azzal soha nem lehet mellélőni! 🙂

Pizza Napoletana

Fotó: G. Zsigmond Orsi

Felejtsük most el kicsit a vastag tésztás, sajtrengeteggel fedett, rendelős pizzériákból származó pizzákat, amiknek a többsége aligha látott valódi paradicsomot (már ami a rajtuk lévő paradicsomszószt illeti). A tejfölös alapú verziókról nem is beszélve…hát milyen pizza az olyan?!) Nápoly tradicionális pizzájának ugyanis a vékony tészta, a fullos paradicsomszósz és egy kis mozzarella sajt az ismertetőjegye, ami a paradicsomos alap nélkül nem is lenne az, ami. Erre a pizzára kifejezetten ráhúzható a “minél egyszerűbb, annál jobb” duma, hiszen itt még a pariszósz sincs túlfűszerezve, mégis úgy tökéletes, ahogy van!

Caprese

Forrás

A caprese saláta is tipikusan egy olyan kaja, amiből nehezen lehetne kifelejteni a paradicsomot, mivel az olajon, a fűszereken és egy kis balzsameceten kívül a mozzarella és a paradicsom alkotja magát a salátát. Nem szabad elmennünk persze a mozzarella zseniális ízvilága mellett sem, viszont ez is azt bizonyítja, hogy a paradicsom mennyire király zöldség, hiszen az olaszok egy véletlen folytán egyszer ettek egy kis sajtot a paradicsomuk mellé (vagy fordítva) és megalkottak még egy paradicsomsalátát a világnak, a caprese formájában.

Salsa

Forrás

Igen, a jó salsa alapja a paradicsom! Nem mondjuk, hogy a mozis vagy boltban kapható szószok sok paradicsomot láthattak, de ha ti is igazán rajongtok a paradicsomért, akkor a sajtszósz helyett biztos inkább a salsa után nyúltok! Nyilván ha igazán minőségi salsát akartok enni, akkor ehelyett is inkább a friss paradicsomos megoldást választjátok, ami a bolti társaival ellentétben még egészséges is.

Paradicsomos menzás kaják

A menza akármennyire is rengeteg gyerek rémálma, azért be kell vallanunk, hogy menzás pályafutásunk során akadtak olyan kaják, amiket egész szívesen fogyasztottunk iskolás korunkban. Nem mondjuk, hogy ezek a legminőségibbek voltak, de a konklúzió akkor is levonható, miszerint ha valami paradicsomos, az még a menzán is finomabb! Gondolunk itt például a paradicsomos káposztás főzelékre, a paradicsomos húsgolyóra vagy éppen (a zöldséget feltehetőleg nem sokat látott) milánói makarónira.

 

Ennyi gondolat talán elég is mára a paradicsomról. Írjátok meg kommentben, hogy nektek mi a kedvenc paradicsomos kajátok,aztán dobjatok össze egy frankó paradicsomlevest!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások