Hirdetés

A világ 6 legjobb sajtja

Sós túrós pite

Szuperegészséges kajaötlet!

Vegán lencsefasírt

Mindenbe IS jó
Hirdetés

A világ 6 legjobb sajtja

Álljunk meg ebben a rohanó világban egy pillanatra és gondolkozzunk el egy kicsit az egyik legkirályabb tejtermékről: a sajtról. Rengetegféle ízű, szagú, állagú, méretű sajt létezik, de a legnépszerűbb a tehéntejből készült sajt. Ezen felül pedig készülhet juh-, kecske- vagy bivalytej felfőzéséből is, amik a különleges aromájuk miatt, meg talán azért is, mert kissé erjedtek, kevésbé elterjedtek. :D
Hirdetés

Cheddar

A cheddar sajt egy szilárd, tömör sajt, ami könnyen olvad, hő hatására és persze az ember szájában is. Európában is nagyon népszerű, de Amerikában még jobban imádják. Nincs sajtburger cheddar sajt nélkül, ahogy a tex-mex kajákba, a pizzákra és melegszendvicsekre is előszeretettel tesznek minimum hat maroknyi cheddart. Sokakban nem tudatosult ez az infó, de a cheddar a színének is köszönheti hatalmas népszerűségét, mivel a meleg, sárgás szín közkedveltebb. Ezen felül szuper mártogatós készíthető belőle, ami nélkül a mozis nachos és persze a popcorn sem lenne már az, ami!

Mozzarella

A mozzarella az egyik leglágyabb sajtféle, amit kissé semleges íze miatt szinte bármihez fogyaszthatunk. Aki járt már Olaszország déli részén, az biztosan rajong az ottani pizzákért, ugyanis ezen a részen szinte kizárólag (kiváló minőségű) mozzarellát pakolnak a pizzákra. Ezen kívül tésztákhoz, salátákhoz és szendvicsekhez is imádjuk! Nálunk sajnos leginkább csak a gyengébb minőségű, kissé gumis állagú, tehéntejből készített mozzarella sajtokat lehet kapni, de szerencsére ki lehet fogni az eggyel színvonalasabb, bivalytejből készült változatot is (Mozzarella di Buffala), ami épp csak egy leheletnyivel intenzívebb ízű, viszont sokkal lágyabb és persze SOKKAL finomabb.

Parmezán

Na, a parmezán egy olyan érett, erőteljes ízű kemény sajt, amit bármire reszelhettek, az finomabb lesz tőle. Remekül illik a tésztaételekhez vagy salátákhoz és nem utolsó sorban a fantasztikus pesto elengedhetetlen komponense. Lehet kapni előre reszelt, szórófejes dobozos változatokat is, de a legjobban akkor jártok, ha vesztek egy frissen levágott tetszőleges méretű sajtdarabot, amit otthon hűtőben tárolva sokáig felhasználhattok bármihez.

Forrás

Brie

A Brie sajtot sokan összekeverik a camembert sajttal, hiszen mindkettő fehér színű, belül lágy, kívül pedig mindkettőt nemespenész borítja. Ha a boltban nincs kedvünk címkéket olvasgatni, akkor onnan is megkülönböztethetjük a Brie-t a camembert-től, hogy általában tortaszelet formában árulják, míg a camembert-t egész gurigában hagyják. Igazából aki nem hatalmas sajtszakértő és/vagy a kifinomult ízeket kutató ínyenc, az nem fog nagy különbséget találni a két sajt között, de mindenesetre feltétlenül érdemes kipróbálni a lágyabb textúrájú, szájban jobban olvadó és az erdei gyümölcsös ízekkel még inkább harmonizáló Brie sajtot is a nemespenészes sajtok közül.

Forrás

Feta

Ha a feta sajtról esik szó, akkor szinte kivétel nélkül mindenki egyből a görög salátára asszociál.

Ezt a sós vízben érlelt félkemény sajtot juhtejből vagy kecsketejből készítik, de hivatalosan csak a görög juhtejből készült sajtot lehetne fetának nevezni. Persze vannak a kamufeták, amik igazából a krémfehérsajt elnevezést kapták, de az ízét, állagát és minőségét tekintve is teljesen különbözik a fetától. Ezek általában tehéntejből készülnek és annyira túlsózzák őket, hogy a sajtok terén kissé inkompetens vásárló, de még az átlagvásárló is azt hiheti, hogy ez van olyan jó, mint a feta. Szerencsére az eredetvédelem már nem engedi, hogy a vevő misztifikáció áldozata legyen és ezeket a kamu változatokat tilos feta néven árulni.

Amúgy a görög salátán kívül, a különféle húsokat, gombákat is fel lehet tuningolni feta sajtos töltelékkel, ezen felül pedig salikba, rakott zöldséges egytálételekbe, de még natúr sült édesburgonyához is isteni! (saját tapasztalat, próbáljátok ki! 😛 )

Ricotta

A ricotta kicsit lelóg a listáról, mivel ahogy a parmezánt, úgy a ricottát sem rántjuk ki sosem. Mivel Magyarországon minden közértben kapható túró, így többnyire mindannyian jártunk már úgy, hogy ricottát kerestünk és túrót toltak az orrunk elé. A kettő azonban egyáltalán nem ugyanaz.

A túró darabosabb, karakteresebb ízű, míg a ricotta egy könnyebb textúrájú, semlegesebb ízű termék. Ez nyilván azért van, mert különböző eljárással készül a kettő. A magyar ember mindkettőt szereti és szerintünk egy a lényeg: ahogy a túrótorta, úgy a ricottatorta is zseniálisan finom! 🙂

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások