Hirdetés
Karácsonyi menü

Csípős Amerika

Spenótos focaccia

Szendvicsalapnak is király!
Hirdetés

Csípős Amerika

Hirdetés

Szinte minden kultúra a Földön már rájött, hogy a konyhaművészet jelentősen fejleszthető néhány majdnem ehetetlenül csípős szósz által. A paprikák fajtái változóak lehetnek, de az elgondolás változatlan: az ételeknek több ízre van szükségük, az embereknek pedig akik ezt elfogyasztják, valószínűleg még egy pohár vízre (vagy tejre).

Nem volt egyszerű egy közel teljes összehasonlító listát összeszedni, de ahogy a régi mondás tartja: “ha nem bírod a tüzet, ne írj csípős szószokról” – vagy valami ilyesmi. A nehézségek egyike volt, hogy nincs semmilyen általános definíció a szószokra nézve. Van amelyik sűrű, van amelyik folyós, és néhány állaga pedig közelebb áll inkább egy relish-hez.

Néhány szósznál az a helyzet, hogy kifejezetten főzéshez valók – itt abban maradtunk, hogyha amúgy is megjelenik, mint ízesítő, akkor maradhat. És legvégül: mivel a receptek nemcsak a régiókon, hanem egyes háztartásokon belül is eltérhetnek, az összetevők listája az általánosságokat valamint a legelfogadottabb verziókat veszi figyelembe.

Mindezek után, hogy tiszták a rendezőelvek, itt az ideje, hogy bemutassuk a 35 különböző verzióját a többnyire vörös forróságnak. Első körben bemutatjuk Észak és Dél-Amerika csiliszószait!

ÉSZAK-AMERIKA

 • Louisana-stílusú chiliszósz (USA)

Főbb hozzávalók: ecet, paprika, chili

A klasszikus dél-USA-béli ételek mint például a gumbo, vagy az olajban sült ételek kiválóan párosíthatóak egy kevés Tabascoval, de van olyan iskola is, mely szerint az amerikai étkezési kultúrában a tojástól kezdve a pizzáig minden javítható egy jó löttyintésnyi szósszal.

 

 • Buffalo szósz (USA)

Főbb összetevők: cayenne bors, ecet, fokhagyma, vaj

Nem ehetsz Buffalo-stílusú szárnyakat Buffalo szósz nélkül, és odakint amerikai futballmeccs sem lehet a szárnyak nélkül, szóval körbeértünk, és az egész Liga egy hatalmas adag hálával tartozik ezen csodálatos szósz gyártójának.

Forrás

 • Sriracha (Kalifornia, Vietnam és Thaiföld alapján)

Főbb összetevők: vörös jalapeno, fokhagyma, cukor

Egy csípős szószra akkor lehet mondani, hogy elérte a kritikus tömeget, amikor Halloweenkor annak öltözik valaki, és a világ legnagyszerűbb csípős szószának koronázzák. Mindenesetre, ha valakit eddig még elkerült volna ez a csoda, akár a róla készült filmet is megnézheti, és utána garantált, hogy venni akar majd minimum egy palackkal.

Forrás

 • Scotch Bonnet paprikaszósz (Jamaika)

Főbb összetevők: Scotch Bonnet paprika

A Scotch Bonnet lényegében nem más, mint Jamaika kabala-paprikája, és egy kihagyhatatlan összetevő a helyi konyhában. A legismertebb brand a Pickapeppa, és az Államokban talán arról a legismertebb, hogy a krémsajtos krékert egy elviselhetőbb élménnyé teszi – mártogatás-ügyileg.

Forrás

 • Belize-i habaneroszósz (Belize)

Főbb összetevők: habanero paprika, répa

A belize-i csípős szószok királynője egy bűbájos farmer, akit Marie Sharpnak hívnak, és akinek a répával dúsított habanero szószát megtalálhatjuk rengeteg asztalon az országban, miközben ő éppen az Egyesült Államokba igyekszik. 

 

Forrás

 • Lágyabb mexikói szószok (Mexikó)

Főbb összetevők: chili, ecet

A gyümölcsöktől a sültekig, Mexikóban nagy divat mindenre csípős szószt tenni, és bár noha ők máshogyan használják, mint az Államokban (többnyire tojásra és pizzára megy), márkaügyileg a Valentina és a Cholula név az, melyet keresnünk kell a boltok polcain.

Forrás

 • Ti-Malice (Haiti)

Főbb összetevők: vöröshagyma, fokhagyma, salotthagyma, piros és zöld paprikafajták, ecet, paradicsom

A többi szósznál valamivel sűrűbb állaggal rendelkezik a Ti-Malice, amely kifejezetten az ételek feltüzesítésére jött létre. A legenda szerint a kitalálója azért alkotta meg, hogy eltérítse a cimboráját attól, hogy minden délben nála egyen, és felzabálja az összes húsát. A sztori kitér arra is, hogy visszafele sült el a dolog, és az egész város rákattant a szószra, így még több hívatlan vendég álldogált nála délidőben. Ha szeretnétek ti is így járni, akkor ez a szósz lesz a barátotok.

Forrás

 • Panamai mustárszósz (Panama)

Főbb összetevők: Scotch Bonnet vagy habanero paprika, mustár, fűszerek

A mustár, mint olyan nem feltétlen megszokott összetevő a csípős szószok sorában, de amennyiben szeretnénk megkóstolni, a D’Elidas márka az, ami már egyre inkább elérhető az országon kívül is.

Forrás

 • Kihívás szószok (USA)

Főbb összetevők: ecet, Carolina Reaper, szellemchili, egyéb más paprikák rémisztő nevekkel

Ezerrel dúl a csípősség mértékegységének, a Scoville-skálának egyre feljebb és feljebb való tornászása kis termesztők által, akik mindannyian létre akarják hozni a világ legcsípősebb szószát. Ezek a szószok konkrétan veszélyesek, és igen gyakran emberi fogyasztásra is alkalmatlanok bármilyen nagyobb mennyiségben mint egy fogpiszkáló hegye. Általában Youtube videókban tűnnek fel, mint az átverés tárgyai.

Forrás

Dél-Amerika

 • Llajwa (Bolívia)

Főbb összetevők: Rocoto paprika, paradicsom, vöröshagyma, lime, koriander

Be kell ismerni, hogy ez a szósz elég vékony határmezsgyén lavírozik a csípős szósz és a salsa között, de mivel annyira népszerű (teszik ezt mindenre, kenyérre, krumplira, levesbe, stb), az elég ritka Rocoto paprika van benne, valamint Bolívia amúgy sem kap elegendő szeretetet, úgy döntöttünk, megér egy említést. Rengeteg esetben ha elvitelest rendelünk, simán mellé adják, ami plusz jó pont.

Forrás

 • Aji amarillo szósz (Peru)

Főbb összetevők: Aji Amarillo paprika

Az Aji Amarillo paszta az egyik legfontosabb összetevő a perui gasztronómiában, és vannak akik odáig is merészkednek, hogy a helyi konyha lelkének is nevezzék. Ráadásul amellett, hogy egy alap összetevő, krémes feltétként is eszik yucca és krumpli mellé.

Forrás

Pebre (Chile)

Főbb összetevők: koriander, chilipaprika (vörös, zöld, vagy aji), paradicsom, fokhagyma, vöröshagyma, koriander

Ha valami, akkor az biztos, hogy Chilében minden asztalon található egy tál pebre. A szósz egészen hasonlít a mexikói pico de gallora, de sokkal csípősebb általában, mint a korábban említett párja. A helyiek mindenhez eszik,a kenyértől kezdve, a rántottán át a húsokig – amit megfőzől, arra jó lesz.

Forrás

 • Molho de pimenta (Brazília)

Főbb összetevők: malagueta paprika, ecet

Brazíliának elég széles választéka van csípős paprikákból, legyen szó ízesítésről, vagy főzéshez használt darabokról, de van egy darab, mely közös mindenhol, ráadásul a portugál konyhában is előszeretettel használják. A különböző háztartásokban minden bizonnyal lesznek háztáji eltérések, de az alap mindenhol megegyezik, még akkor is, ha tesznek bele vöröshagymát, fokhagymát, paradicsomot, babérlevelet és társait.

fotocommerce; foto; fotografia; imagem; ecommerce; mambo; mercado;

Forrás

 • Aji criollo (Ecuador)

Főbb összetevők: csípős paprika, koriander, vöröshagyma, fokhagyma, lime

Különböző okok miatt az ecuadori ételek nem feltétlenül a legízesebbek Latin-Amerikában, de legalább ez a zöld szósz valamennyire fel tudja dobni őket.

Forrás

Folyt.köv.

Forrás: https://www.thrillist.com/eat/nation/the-worlds-most-important-hot-sauces-by-continent

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások